torsdag 28 oktober 2010

SNYGGA TRAPPOR


Bild snickarlaget

Snygga trappor är inte alltid lätt att få till. De är ofta satta i ett klassiskt designspråk, även i nybyggnationer. Ett företag med extremt snygga trappor är Snickarlaget, och jag visar ett par alternativ idag. Jag har precis ritat en trappa åt en kund, som behövde komma upp till ett loft utan att gå i en förfärans "spartrappa"... Om ni inte vet hur de ser ut så ser de ut så här


och de gör ju ingen människa glad. Lite lustiga huset upplevelse här med trappstegen. Om man har någon meter till kan man i alla fall få till det så här som jag har ritat till just denna kund:

Ritningar studio karin


Trappstegen svävar på en balk, och ett par trappsteg kan man smyga in i bjälklaget (bild från mäklarannons). Tänk på att om man har små barn måste man nog ha ett trappräcke på sidan.


En annan variant är Snickarlagets "Zäta" trappa, som här fått högre steghöjd och kortare plansteg än byggnormen. Trappan blir förvisso brant, men om alternativet är en spartrappa så har man ju vunnit mycket ändå. ("Vanliga trappor" mellan våningsplan som man går i ofta skall naturligtvis ha mått enligt byggnorm.)


Här är Zäta med snyggt modernt räcke som passar till.
Sista modellen jag visar är en trappa av rymligare mått, mer standard. Den är så snygg, och skulle vara något hemma hos mig istället för mitt 80-tals chabrak i trä...



Snyggt att poängtera stigningen med infälld belysning.


 Luftigt och fint. Men återigen, glöm inte räcke om ni har barn!

tisdag 26 oktober 2010

VITAMINKICK



Lite vitaminer kan man ju onekligen behöva så här års. Lite väl mörkt nu? Hittade detta fantastisk färgsatta hem i min inpirationsmapp, tyvärr kommer jag inte ihåg var det kom ifrån? Väldigt lyckad möblering, matgruppen så snyggt sammanhållen på stengolvet av den röda stora mattan, golvlampan som poängterar gruppen, och den gigantiska soffan med massa massa kuddar som ser så inbjudande ut!


Säker färgsättning, helt vilt men passar bra ihop. Varför? Jo blålila och gröngult är komplementfärger ("mittemot varann"), dvs förstärker varann och då brukar färgerna sjunga ihop så här.


Galet coolt glasgolv!


Vet inte vad som försiggår på väggen i fonden, men den passar ju in i miljön.


Bra att dämpa med ett svartvitt kök, så slipper man tröttna. (Klyschan gäller ju, att kuddar och övriga lösa accessoarer kan man ju byta ut lätt - och det stämmer ju faktiskt!)


Och sist men inte minst en härlig brasa! Mys. Pys.

söndag 24 oktober 2010

STOLFÖRFRÅGAN



Bild Accademia


Jag fick en förfrågan från en trogen bloggläsare om en stol jag visat i ett köksinlägg, och om jag visste var den kommer ifrån? Jo, jag kan hjälpa dig :) Stolen ifrån detta inlägg

kommer ifrån italienska Accademia och heter Vela. Finns att köpa på bland annat på Svenssons i Lammhult som har väldigt många designmärken. Stolen finns i flera färger, som svart ovan och i grå. Trevlig söndagskväll önskar jag er!




lördag 23 oktober 2010

DAGENS BOSTAD


 Bild Bolaget

Här kommer helgens bostad! Mäklarfirman Bolaget använder sig av extremt duktiga fotografer, denna annons ser ju onekligen nästan ut som ett hemma-hos-reportage i ett inredningsmagasin. Bjuder på denna inspiration idag, och önskar dig trevlig läsning och trevlig helg!



De där pärlbanden till knoppar - Japp! Där har vi tipset till mina vita skåpluckor i nya arbetsrummet. Skall göra ett besök i flickornas lådor och undersöka pärlbeståndet per bums. De kommer att bli så glada när jag vill sitta och pärla med dem, och hjälper nog mig när jag pärlar 9 st nya "knoppar". Win-win situation :)

GRÅTT


 Bild Skeppsholmen

Jag har tidigare berättat att mitt hem lider av "skomakarens barn" syndromet och allt är vitt mest för att jag inte kan bestämma mig. Men jag har länge funderat på att ändra vardagsrummet ifrån fyra vita väggar till några väggar i varm grå. Hittade dessa bilder för framtida minnesboost. Mycket vacker grå, och den där spiskassetten i väggen är ju bara underbar! (Ett litet inredningstips också: Här ser man hur "spinkiga" Myranstolarna blir utan matta! Framförallt när inte bordet heller har någon tyngd. Möbelgruppen får inget grepp i golvet, utan flyter nästan omkring... I ett sådant här stort rum skulle man behöva ge lite bottentyngd med en matta. Tycker jag )



fredag 22 oktober 2010

DAGENS KOLLAGE



Bildkollage studio karin

Brrrr! Idag blev det plötsligt vinter, och jag fryser så. Jag har i ren desperation (eller inspiration...) gjort ett kollage för mitt sovrum som behöver uppdateras inför vintern och mörkret. Jag behöver mycket mer ambience ljus (eller "mysbelysning" på normalsvenska...), och ett par rejäla ullplädar! Och nya mysiga lakan. Mina inspirationsbilder är: ullmatta från danska Linie design, ljuvliga påslakan i "T-shirtmaterial" bomullsjersey från Beach house company, bäddbild från Zara home. Belysning i höst och vintermörkret blir med ljuspall från Folkhemmet, kandelabrar från Day Home, bordslampa från Original Btc. Lite värme och piff med ullfiltar från Länna möbler och ny kudde också från Day Home. Bara att bädda ned sig och mysa, symboliserat av den vackra boken från Day.

torsdag 21 oktober 2010

ETT NYTT KÖKSJOBB


Bild Vedum


Det finns kök och det finns "bökiga" kök. Idag ska jag lägga in ett jobb jag precis har levererat, så att det hamnar i portfolion. (Ni är många som frågar om jag kan rita kök till er, så detta kan ju vara matnyttig läsning för er...) Det var ett kök som hade en extremt udda planlösning, då husets trapphall sköt in i våningens köksytrymme och gjorde det väldigt långsmalt. Kunden hade mycket lite förvaring, samt önskade fler platser än de 4 trånga som fanns.

FÖRE
Utrymmesanalysen visade: att väggskåpen slutade några decimeter nedanför taket, ett fristående kylskåp utan överskåp, ett skafferiskåp i hörnet var svårt att komma åt och tog utrymme runt bordet. Men det var vackert och gav ton åt sekelskiftesköket då det var byggt i vitlackad spont. Den känslan ville jag behålla.

FÖRSLAG
Det första förslaget är det enklaste, nästan samma planlösning. Men mycket mer förvaring då alla väggskåp får gå ända upp till tak, samt kylskåpet blir inbyggt och får plats med kyl, frys och ytterligare ett skåp. Skafferiskåpet i hörnet rivs för att ge plats åt en rymligare sittning. Det bästa av allt: det blir en platsbyggd bänk med skåp under = mer förvaring samt mycket effektivare sittning. Vi får nu plats med 6 st sittande.

Bild Vedum/ photoshoppad och ändrad av studio karin

Inspirationsbilden visar hur den nya effektiva sittningen skall se ut. Sponten som det vackra skåpet hade blir istället en fondvägg bakom soffan.

I det andra förslaget har jag ändrat ingången tillköket, och nu finns det plats för en motstående sida till köket med ytterligare arbetsbänk. Den inbyggda kylen hamnar även på den sidan, så vi får ännu större yta fri i sittdelen. Nu får det plats upp till 8 personer runt matbordet!




Den sista delen är den mest avancerade. Jag "viker ut" hörnet i kökplanen ut i inre hallen, och öppnar upp direkt mot den yttre hallen istället. Vi får då ett större, fyrkantigare rum. Nu finns det plats för ett längre L-kök samt 8 sittplatser runt bordet.

onsdag 20 oktober 2010

MARMORBORD


Bild Massproductions

Jag har länge tänkt att beställa en Carrara skiva till mitt soffbord hemma. Tyvärr tror jag inte att mitt underrede (som är ett kap från Blocket!) håller för en så tung bordsskiva. Så jag har letat nytt bord. Och nu har jag hittat två varianter, jättefina båda två. Lackat stålunderrede i vitt och Carrara skiva har båda två.

Bild L'Abbate/ Prius

Det första bordet är Zero från L'Abbate, som Prius har agenturen för i Sverige. Om man kontaktar Prius kan de tala om den närmsta återförsäljaren. Detta bord har diameter 120 mm på bordsskivan, perfekt.

Bild Massproductions

Andra varianten är detta, Tio series från svenska Massproductions. Detta bord är också helt fantastiskt snyggt, men är lite mindre på 100 mm i diameter. Min enda följfråga till producenterna är om de håller för en tvååring som hänger på kanten, för det gör inte vårat nuvarande...
Bild L'Abbate/ Prius

Sista bordet lägger jag in bara för att det var så galet snyggt. Och stort! En tre m (!) lång Carrara marmor skiva på snyggt träunderrede. Jag vet att det väger 350 kg så man skall veta var man vill ha det när man placerar det... Också från L'Abbate/ Prius. Troligen får man spara en stund om man skall ha detta dock.

tisdag 19 oktober 2010

VINTERINSPIRERAT


Bild Himla
Nordisk Mystik är temat på höstens kollektion från Himla. Det är fantastiska bilder som släpptes inför hösten, fotograferade i Ishotellet i Jukkasjärvi (ett måste resmål någon gång...). Bjuder på dem för en stunds inspiration för höstrusket och vintermys.



Så fin hund, och alla produkter med. Glasljusstakar i kulörta färger, gjorda som om de vore utav is.



Ser härligt ut, men jag är nog för frusen och mörkrädd för att övernatta i själva isrummen :)


INDUSTRI OCH VINTAGELAMPOR


Bild BTC original


Har hittat fina industrilampor, så jag måste lägga in dem så att jag har dem här i mitt virtuella minne. Företaget heter Original BTC och de har alla möjliga varianter av industrilampor - golvlampor, bordslampor, takpendlar. Industriserien Stirrup är alldeles fantastisk. Man kan beställa på hemsidan också, kanon.



Ljuvliga klassiska bordslampor. Den helt i krom var ovanlig, och snygg.






Ha en trevlig dag!

måndag 18 oktober 2010

INTERIÖR I SVART




Ny vecka, nya ide'er

Jag funderade på mitt inlägg igår, och slogs av att jag alltid i första hand gillar vitt. Vitt vitt och vitt. Det är ju så att jag tröttnar på det själv. Jag blir så glad när jag ser andra exempel - och då menar jag inte en löjlig fondvägg - utan där hela konceptet vågar vara annat än "bara vitt". Sparade följande objekt för några veckor sedan, som inspiration då ett koncept utanför de vita ramarna skall göras. Det är väl genomfört, man har tagit den mörka tonen igenom hela lägenheten, på golvet och upp på alla väggar, och det är onekligen väldigt intressant resultat. Men detta är en lägenhet på taket, med gigantiska dagsljusinsläpp och bara himlen utanför på alla sidor - och det är nog det som behövs för att få till ett mörkt koncept. Mörka färger "suger" ju upp det ljus som finns, så det måste finnas masssa massa dagsljus för att kunna "förlora" lite ljus i färgen.




Louis Ghost stolarna är ett smart trick att få in lite ljus i rummet, de bär upp dagsljuset och blir nästan självlysande mot det mörka. Samma sak med den blanka takpendeln.




 


Effektfullt med de svarta väggarna och de vita fodren, det blir som en stor tavla.



Kaxigt infällda ugnar i väggen, inte som brukligt är i skåpstommar.






Sovrumsdelen är väldigt "hotellig", med en-suite-badrum och bara glasskiva emellan.





...Och det mörka konceptet följt hela vägen in i badrummet. Väldigt smart att få in dagsljus här med glasskivan in till sovrummet där det egentliga fönstret är placerat.


Måndag måndag, nya tag!