torsdag 3 maj 2012

NYTT RUM GENOM DAGSLJUSINSLÄPP OCH DUBBELDÖRRARHej hopp, vad ljust och fint det har blivit! Jag hittade detta äldre inlägg om just ljuset, och måste posta om det i ny version för det känns så aktuellt just nu. Dagsljusets intrång i huset - ända in i trappshaktet i mitten - gör mig så nöjd just nu. Så här ser det ut ifrån övre hallen in i vårt sovrum. (Men numer har vi en ny taklampa som syns i detta inlägg.) Dubbla glasdörrar som låter dagsljuset flöda. Mumma :) Utanför sovrummet har ett möblerbart rum kommit till. Här finns platsbyggda bokhyllor, fåtölj och en stor matta som tillsammans bildar ett litet "mellan-vardagsrum".

FÖRE. Och här ska ni få se hur det såg ut förut... När vi flyttade in var föräldrasovrummets dörr en platt, lätt, plastig 80 cm's enkeldörr som öppnade sig utåt hallen. (Dörren till höger i ritningen). Inte mycket dagsljus i hallen utanför, samt dörren i sig var inte så upphetsande. Jag har lånat denna bild från ett mäklarprospekt, så bilden visar hur det ser ut i alla radhus-hallarna på övre plan :/ Det är trångt och mörkt, och lite lätt klaustrofobiskt i hallen. Icke så möbleringsbar. På min ritning ser man dessutom  att alla rumsdörrar öppnades in mot i den övre hallen - och gjorde den omöjlig att möblera. Hallen var alltså mörk och nyttjades endast som genomfartsyta.EFTER. Så här gjorde vi istället: Vi vände alla dörrar som gick inåt rummen istället, samt vi tog upp en dubbeldörr in till stora sovrummet. Vi passade på att sätta in en dubbeldörr med glassektioner mellan sovrum och hall, så blev dagsljusinsläppet maximerat in till övre hallen. En gammal fin trädörr med glas fyndades på blocket (inget går upp emot gammal hederlig tyngd och materialkänsla!) och vi penselmålade den vit. Övre hallen (som jag visat tidigare i det här inlägget) blev ljus och möbleringsbar. Och nu när vårljuset letar sig in i mitten av huset är jag fortfarande så nöjd över detta lilla ingrepp :)PS De andra dörrarna som blev kvar har också blivit penselmålade. Så de är lika lätta att ta i (tyvärr) men när man ser på dem ser de i alla fall ut som gamla penselmålade dörrar i trä (med penseldrag uppifrån och ned heeeeeela vägen) istället för 80-tals plastyta.


Bild 1 studio karin, 2 från mäklarprospekt
Ritningar studio karin

4 kommentarer:

 1. Supersnygga dörrar! Men vad gör ni av nyfikna småbarn?:-)

  SvaraRadera
 2. Nä nu förstår jag inte? Hur menar du? Jag är skengravid. Och ska inte barnen sova? Närå Gabbie ;) man kan ha ett draperi på insidan av dörren, parkerad i hörnet inne i rummet :)
  kram

  SvaraRadera
 3. ...eller ha frostad film på glasen om man vill slippa draperi, frostfilm bibehåller ljusinsläpp :)

  SvaraRadera