tisdag 26 april 2011

MÅLAD EKPARKETTPåsken var som jag tidigare berättat produktiv hemma hos oss. Förutom att jag planterade hysteriskt många krukor ute så hann maken måla femåringens ekparkett - äntligen! Det var det sista rummet där vi ändrade den tråkiga 3-stavsparketten i ek. Flickorna har täckmålade golv nu, i NCS 0500-N. Alla övriga golvytor i huset är vitlaserade 4-5 lager på ekparketten, så att de är ganska vita men med trästrukturen synlig. I och med detta rum var alla golv gjorda :) Så nu är det så ljust och fint överallt. Femåringens rum har en ullmatta från IKEA som fanns i sortimentet för många år sedan, och som hon fått av mormor. Hon sover med huvudet mot ytterväggen - som är lite kall - så där hänger ett tjockt sammetsdraperi i gammalrosa. Rummet blev sååååå mycket ljusare och rymligare med vitt golv, det kändes som att väggarna "puttades utåt" en halvmeter vardera. Lillasysters rum hann få vitt golv redan i vintras innan hon flyttade in där. Det intressanta med ljus och färg är att dagsljuset "får färg" av det som det reflekteras mot, och "smittas" och färgsätter övriga ytor. Så väggarna verkade mycket gulare förut, när dagsljuset reflekterades mot den gula ekparketten och studsade mot väggarna. Samma väggfärg nu (också 0500-N) verkar plötsligt väldigt krispig och vit fast vi inte gjort något åt den :)

7 kommentarer:

 1. Superfint! Jag önskar att vår lägenhet var en bostadsrätt så att vi kunde göra detsamma med ekparketten i vardagsrummet.

  SvaraRadera
 2. Jättefint! Vad är det för typ av färg som man använder till detta? Hur blir det med färgen när golvet rör sig med årstiderna, tänker på att på vintern (när det är torrt) får vi ibland små glipor i parketten men på sommaren när det blir fuktigt igen går gliporna tillbaka. Kan färgen spricka då? Jag är också sugen på att måla vitt...men eftersom vår 2-stavs ekparkett bara är två år gammal på hela övervåningen får jag kanske nöja mig med att göra golven vita i källaren.
  Kram linda

  SvaraRadera
 3. Hej Karin,
  Jätte fint. Jag skulle behöva lite råd för en projekt vi har hemma. Går inte a klicka på "anlita mig" eller "portfolio". Har du en tel nr du kan lägga in? / Marlène

  SvaraRadera
 4. Hej Marlene, konstigt att du inte kan klicka på knapparna? De grå längst upp, under header-bilden.
  Jag lägger länken här

  http://studiokarin.blogspot.com/p/till-din-tjanst.html

  Annars är mail karin_espinosa@comhem.se, välkommen med din förfrågan.

  Vänligen
  Karin

  SvaraRadera
 5. ....förlåt, "svarta knappar längst upp" ska det va :)

  SvaraRadera
 6. Linda, ja vi har små glipor mellan våra 3-stavsplank. Men det upplever jag bara som fint, det ser ut som om det ligger breda fina plankor som penselmålats vita. Hade det inte funnits några sprickor utan varit ett helt jämt golv hade det sett ut som en plast/vinylmatta som lackats vit, eller ett gjutet epoxygolv kanske :/. Så jag gillar de millimetertunna svarta skuggbandet mellan plankorna :)

  SvaraRadera
 7. Jo det är sant, gliporna ger lite liv åt golvet. Känns bra att hört det från dig så slipper jag bli osäker om jag ger mig på att måla någon gång framöver :) Tack!

  SvaraRadera