torsdag 31 mars 2011

BARNRUM ÅT FLICKA


Moodboard studio karin


Jag tar ju ibland upp läsarfrågor, för att jag tycker det är roligt att komma med tips. Men ibland snubblar jag på en spännande frågeställning någon annanstans - i ett magasin eller en annan blogg - och tar upp ett designförslag helt på mitt eget bevåg. Det gör jag idag. Begåvade och populära lifestyle bloggerskan House of Philia hade nämligen idag ett fint inlägg om barnrumsinpspiration. Men Philia avslutar med att det nog är för sockersött för hennes tjej som börjar bli en tuff sessa. Så vad hade vi läsare tyckt om dotterns nya rum, vilken bild passade bäst? Jag får så klart övertändning i huvudet av sådana frågeställningar, och slängde ihop ett moodboard åt lilla tuff-sessan som lämnar det rosa gullestadiet bakom sig och blir en liten tuff sjuåring. Mamma P är säker i sin egna stil och har ett genomgående väldesignat hem. Så stilen i barnrummet baseras på husets övriga svart vita grafiska stil, men ändå så att det passar ett barn. Sjuåringen kan sen få rosa detaljer som är lätta att byta ut, som kuddar och askar. Befintligt skrivbord och stol målade jag svart (eller grått) i Photoshop. Befintlig vit trasmatta återanvänds, liksom den fina sängen och dess överkast. Överkast på bilden med söta rosa askar kommer från nätbutiken Julias vita drömmar. Nya lampor från Rydens, kuddar från Tine K Home och Mimou, tapet från Sandbergs, linnegardin från Himla.





Och så här blir rummet i mer nedtonat grått. Trevlig kväll alla :)

onsdag 30 mars 2011

SNYGG ALTAN




Jag fortsätter på spåret jag har slagit in på... Vår; och att planera uterum, altan, terrass, trätrall, trädäck. Kärt barn har många namn. En snygg altan behöver absolut inte vara fyrkantig och ligga som ett litet frimärke framför huset. Storlek? Ta i lite, du kommer alltid att utnyttja det. Min upplevelse är att man ofta tycker att trallen blev för liten när man väl byggt den klart. Så på vårt land i skärgården tenderar trädäcket att växa lite varje år, skikta sig in i naturen och erbjuda massa mysig uteplats att möblera med utemöbler, kuddar och ljuslyktor. Som sagt, fyrkantig är inte ett måste. Titta på arkitekturen och tomtens form om det finns några linjer att följa. Eller finns det för många linjer runtomkring - då ska man hålla det enkelt. Ovan har man förskjutit terrassen lite i mitten för att ge plats för några stora träd som finns i trädgården.


Jag gillar inte små spinkiga trappsteg upp på altanen. Jag tycker det är snyggast när de är breda, och gärna som här täcker en hel sida. Om man gör dem extra djupa kan man lägga kuddar här med, och ha en sittbänk med fötterna på gräsmattan.Vi har så på landet, det är alla barns (mina barn och deras kusiners) favorit glass-ätarplats! Perfekt rumphöjd och tårna i gräset, alla på rad :)


Här ser man också ursparade ytor för träd. Man ska inte krångla till det för mycket.


PS Vill du se ett nyare inlägg med en altan jag ritat, klicka här.


tisdag 29 mars 2011

ARKITEKTONISK INDUSTRIELL VÅNING I VITT



Hej alla bloggvänner! 
Ibland är det mycket verkstad och lite ork på (nästan) höggravida inredningsarkitekter som mig. Jag vet inte vart dagarna tar vägen, men vissa av dem är alldeles för korta med på tok för mycket att göra... Så jag lägger in en liten pausfågel idag och inte så mycket prat, ett vackert hem i vitt med lite kaxiga möbelval. Sådana här industri-fasad fönster som ovan är inte så vanliga i bostäder i Sverige. Utomlands är det ju vanligt att gamla industribyggnader konverterats till lägenheter sen länge. Men på hemmaplan är detta något vi sett mer av först under senare år.



Den där kelim-mattan tyckte jag var å fin när den kom till IKEA häromåret. Det var någon japansk designer som designat den om jag inte minns fel, och de brukar ju ha ett vasst öga för kvalitet. Det är en ull-kelim, prisvärd, ett kvalitetskap och dessutom trevlig att titta på. Men den kom i två färgställningar (röd eller blå) och ingen av dem passade någonstans hos mig. Så det var ytterligare en av alla miljarder inredningsprodukter jag sorterade in i huvudet för framtida nonsens, som ni hör :)


Ett litet loft kryp-in. Och en galet krullig Thonet stol!



Grafiska effekter med svart kök.


Och här är en plats för mig ser jag! Nu ska jag lägga upp benen på soffan, trevlig kväll folks :)

söndag 27 mars 2011

TRÄDGÅRDSDESIGN - PLANERA UTERUM




SOMMARTID! Det är så härligt ljust i kväll, jag njuter och kan knappt tro att det äntligen är dags för sommarhalvåret :) Här hemma har vi börjat plocka på altanen, och fixa med utemöblerna. Men jag har ett roligare projekt i huvudet, nämligen min brors trädgård. Jag har planerat trädgården åt honom och familjen, eftersom de har maaaaaassa tråkig gräsmatta runt huset och ingen vidare busk- och blominspiration. De skulle snarare behöva ett riktigt uterum. Ett vardagsrum ute. Med möbler och kuddar och många sittplatser för grillmiddagar. Så det har jag planerat åt dem.


FÖRE. Utgångspunkten är en helt vanlig villaträdgård. Runt tre sidor av huset finns gräsmatta, och den enda uteplats man möblerar är en liten stenläggning som är indragen inunder husets ena hörna. Det finns en bod, en sandlåda, några träd och två utgrävningar runt källarfönster att ta hänsyn till. Solen faller enligt solsymbolen. På högra sidan är gatan. Så den långsmala delen i nederkant är den som är soligast och känns mer privat och alltid används. Men den långsmala smatten gräs känns lite oinspirerad för dem.
EFTER. Jag planerar trädgården utifrån ett jättestort altandäck. De stora dragen är att trädäcket fungerar som uterummets bas, rumsytan. För att komma in och ut i trädgården läggs stora stenplattor i gräset fram till grinden. Runt trätrallens kanter avslutar jag med en meter bred kant av sjösingel för att få in lite snygga materialbrytningar. Denna sjösingel grusgång går även fram till boden. Mot gatan planeras en rabatt (brunt fält) och lite mer solitära buskar som blommar och kan tillföra lite färg på sommaren. Dessa planteras helt sonika framför den befintliga häcken mot vägen.


Här ser man en närbild på själva uterummet. Man får spara ut två rundlar i trätrallens golv för befintligt rosenträd (framför skjutdörren) och runt ett träd till vänster. Allra längst till vänster kan man bygga en stor platsbyggd soffa (i vit spont) i vinkel som kan rymma glassätande barn och massa kuddar. Om man vill kan man bygga en pergola ovan soffan likt den första bilden i inlägget. Det blir som ett rum i uterummet. Bakom soffan avslutas mot grannträdgård/vägg med en ribb spalje, sjösingel grus och 3 stora krukor med plantor i. Uppe på trädäcket har jag skulpterat ytan med vita planteringslådor i vit spont. Mot den ena planteringslådan har jag ställt två solstolar med kuddar och filtar i. Här sitter svägerskan och sippar på isat vin och läser ett magasin ;) Man kan även bygga en rak spontsoffa framför nuvarande matplatsen, där man kan duka upp när man är många.
(En liten detalj är att nere i de utgrävda ljuskistorna framför källarfönstren ställer man ned krukor på vacker sten. Då får källarfönstren något grönt att titta på istället för att se in i en betongvägg...)


Moodbild för skiljeväggen mot granne, framför deras garagevägg bygger man en ribbspalje och placerar tre stora planteringskrukor i gruset.



Moodbild för möbleringen i uterummet. Den platsbyggda soffan i spont, planteringslådorna i spont, sunloungers och trätrall som möter sjösingel.
Nu är det sommartid och dessutom söndagkväll, njut!



fredag 25 mars 2011

MISSONI EXTREM LYX


Bild Missoni Home

Det börjar att jag letar efter en liten, liten kudde att bli kär i. Eller en liten lyxig pläd till sängens fotända att kasta mig över. Och som vanligt blir jag sittande och snöar in på inspiration alldeles för länge. Jag skulle vilja ha en klassisk Missoni home pläd eller kudde. De har ibland väldigt fina accessoarer, i extremt lyxig kvalitet. Men så hittar jag detta, ett komplett hem i Missoni. Ett galet lyxigt loft i Sydney, som får ge lite fantasiinspiration innan jag sjunker in i fredagssoffan. Ovan gamla fina Thonet stolar som delvis klätts med Missoni tyg! Så effektfullt. Eller så har någon tagit sig tid att måla dem, vad vet jag. I dessa prisklasser har säkert fru Missoni gladeligen själv pyntat stolarna åt kunden :)

 


Min älsklings bas-palett: Mycket vitt, lite mer vitt, svart (eller ofta grått hos mig) och trärent. Sen någon färgaccessoar (som i denna bild kan symboliseras av den yttebyttelilla röda vasen i bakgrunden...).





Grafiskt och konceptuellt. Men jag gillar inte såna här soff-former måste jag medge, det ser lite ut som en förvälld svamp.



Här ser man de icke alltför vanliga Eamesbarstolarna! Inte lika kända som sina systrar DSW. Men lika snygga. (Obs, dessa stolar är en nytolkning av Eames sidechair, inget han själv designade. Baserad på fiberglasstolen han gjorde 1948, så inget original i barstolsutförande alltså!)




Sängen snyggt bäddad. Tage ett blad ur denna boken: Krispiga lakan, många kuddar, några dekorkuddar på det, och ett vikt överkast över fotändan. Eller en pläd. Eller OCH en pläd.



Ett väldigt lyxigt badrum. Även om jag oroar mig lite för insynen här med de tunna gardinerna. Och när det är mörkt ute? Och man skall med i badkaret? Vad händer då? Nu blir jag nästan generad å innehavarens vägnar...
Ja, det var det, en överdos i lyx. Nu väntar fredagsmys, rätt långt från denna våning på alla sätt och vis :) Trevlig kväll önskar jag dig!


torsdag 24 mars 2011

MARKIS TILL RÖTT TEGELHUS


Bild Allt och eller inget

Jag har en trogen läsare Linda och för en sån trevlig tjej kommer jag gärna med lite råd. Linda har ett rött tegelhus, och behöver terassmarkis. Men vilken färg? Det var naturligtvis Lindas fråga som fick mig att gå loss på mitt förra inlägg om att matcha markiser med ditt hus. Visst, tegelhus har inga fönsterfoder och därmed syns kassetten mer, men jag tror inte detta är lika negativt som de positiva fördelarna med att få ett extra sommarrum ute :) Det är ju dessutom på baksidan, och när de är uppfällda (= vanlig molning dag) så är man inte ute och njuter lika mycket som när de är utfällda (=solig dag). Och gällande färgen så ska jag här visa lite trix med Photoshoppade bilder.


Huset med sitt nya staket, röd tegelfasad och svart tak och vita foder. Vilken färg blir bäst?


Titta på andra ledtrådar än fasaden om du har ett färgat hus. Titta på grunden, stenläggning, eller ställ dit detaljer som krukor som lyfter färgvalet. Så min första tanke blir en ljusgrå markis. Den gifter genast ihop sig med den grå grunden och den grå stenläggningen, och känns inte så främmande som man först tror. Sen ett par krukor som plockar upp fler grå nyanser och det börjar bli riktigt bra! Tänk på att ta hem ett prov på markisväven så att du ser att det är rätt grå. Neutrala toner (och då men ar jag neutrala som i slutar på -N i NCS koden) går att blanda hur man vill. Men har man olika gråskalor kan en bli grönstickig, en dra åt rött, en bli lila etc. Så ta hem ett prov innan beställning!


En vit funkar ju också i alla lägen (ja, "nästan-vit" eller "kitt-vit" blir det nog egentligen), även om jag tycker att det är lite spretigare nu än på förra bilden. Men markisen förstärker fönsterfodren, och markisen "gifter ihop sig" med dem istället för med grund och stenläggning. Lite vita möbler sen under det och det blir mer naturligt med den vita. En vit kan man ta om man inte är rädd för att den blir för smutsig. (Hör med din leverantör vad de har för erfarenhet av detta, alla nya material nuförtiden går säkert att spola av med högtryckstvätt kan jag tänka?) En vit till ljusgrå markis ger trevligast silat ljus under sig. Väldigt somrigt. Någon av dessa två skulle jag tagit.


Här den mörkaste varianten, mer mot staketets grå. Inte mörkare än så här, då blir det för tungt.
Lycka till Linda, snart är sommaren här :)

MATCHA MARKISER MOT HUSET?




Det här med markiser kan ju också vara ett tricky beslut. Och nu menar jag inte bara att välja mellan tekniken det finns att tillgå, utan i första hand färgval. För det första är en terassmarkis kanske inte det snyggaste man kan tänka sig, men tänk så bra att man får ett extra uterum under de soliga månaderna! Vår baksida blir så galet varm så från maj kan vi inte äta frukost ute ens om vi inte har markisen ute. Och de behöver inte bli så tokfula! Glöm randiga glass-kiosk varianter, och bannlys volang-kanter (vad äääääär det med volangkant??!) och håll dig borta från grälla färger. Plocka istället upp någon neutral färg från fasaden eller grunden så blir det snyggt.



Enklast är finast. Vitt, rakt, fint. Ljuvligt silat solljus under markisen också, och det blir inte för mörkt inomhus.

Bild Solskyddsdesign

 Om man oroar sig för att den vita markisen inte skuggar tillräckligt eller blir smutsig så kan man istället ta en mörkare neutral färg utmed grå-skalan. Ovan ett exempel på terassmarkis från Solskyddsdesign. Grått fungerar mot de flesta fasadfärger.


Här har man plockat upp den mörkt svartgrå färgen ifrån taket. Denna mörkgrå torde skugga rätt rejält inomhus, och blir nog väldigt mörk dock.


Här ser ni ett svart hus, och husägaren ville inte ha så mörk markis som svart. Då har man plockat upp nyanser från trall och detaljer som blomkrukor istället. Och vips får man ett fint helheltsintryck i alla fall även om det ljusa grå inte går att finna direkt på fasaden.


Röda hus är svårare, vitt eller grått här med...

Holmgrens

NEJ! Här ser man vad som händer när man börjar laborera med färg i markisen. Titta noga på den övre bilden, huset är faktiskt vitt på fasaden. Men eftersom en markis uteslutande används när det lyser sol igenom den så färgas ju naturligtvis ljuset under den. Här blir allt gult, fasad, möbler, kuddar.... Inte så kul. Samma med en röd, den kastar då ett rött sken över allt.
Så mina vänner -neutrala färger. Och plocka upp en färg någonstans ifrån. Om du inte gillar fasadens färg, titta på din grund, din stenläggning, dina fönsterfoder. Säkerligen finns det en färg-kompis att backa upp markisen med!



onsdag 23 mars 2011

STÄNKSKIVA I VITT KÖK




Utgångspunkten är ett vitt kök. Ett helt vitt kök utan personlighet, med vita blanka luckor och vit vägg bakom. Zzzzzzzz. Det är hemma hos mig, men det kan lika gärna vara hemma hos någon som tröttnat på sitt vita kök eller har köpt ett av alla tusentals vita högblanka kök som finns på bild i bostäder till salu i Magasinet eller Bostad vecka efter vecka... Men grunden vitt kök är ju inte fy skam. Är köket fräscht och man behåller det så kan man ändå åstadkomma mycket bara med materialvalet i stänkskyddet! Ovan min favorit all times - carrara marmor. Marmor sägs ju vara fläckkänsligt på arbetsbänk, för det är så poröst. Som stänkskiva torde detta inte vara något stort problem. Man ska dessutom komma ihåg att sten är ett naturligt material och man säger ofta att dessa "andas ut" fläckarna så småningom. Sten i sig har ju ett livligt mönster, så det är mycket tacksamt att kombinera med den "döda blanka vita ytan".


Bild Eklund Sthlm NY

Hittade denna spännande bild på ett vitt kök som fått spegel som stänkskiva! Väldigt ovanligt, snyggt på bild när det är så här polerat. Ljuset reflekteras vidare i rummet och det smala köksutrymmet känns större. Men jag gissar att det är oerhört frustrerande med allt vattenstänk bakom kranen på just spegel... Inget för den som vill ha fläckfritt omkring sig alltså. Typ jag :)

Bild Eklund Sthlm NY

Svart stänkskydd till vitt kök. Jaa, så är det i 8 av 10 vita kök i annonserna nu, så det känns ju väldigt etablerat i alla fall. Trendigt för något år sedan, och minuspoäng just därför att det är så överrepresenterat just nu. Svart glas i bilden ovan, och denna lösning kan man ju göra med vilken färg man vill. Pluspoäng för avsaknaden av linjer, glaset reflekterar ljus vidare precis som spegeln ovan, men med en färg så förlåts rätt många fläckar. Enkelt att hålla rent utan skarvar dessutom.


Kakelstavar i sten- eller stenimitation. En djärv tonbrytning (här svart igen...) mot det vita lyfter köket. Behöver ju inte vara svart, här hade alla nyanser av grått gått lika bra.


Helt vitt. Diskret. Lite tråkigt?



Man måste ju inte bryta av med en färg. Det går lika bra med ett materialbyte. Här var någon som tänkte utanför boxen. Vit rund mosaik, lite ovanligare men rätt effektfullt och ändå så enkelt. Passar kanon med marmorskivorna på arbetsbänken, och gör sig bra i sekelskiftesstilen som våningen andas. Och ändå ett modernt kök. Snyggt.


En mycket klassisk vit kakelplatta med lite marginellt mörkare fog livar ju också upp. Passar exeptionellt bra i funkishus. Finns ju i alla dess former. Men för att inte bli tokig på alla linjer kom ihåg att köket i övrigt skall vara rätt välplanerat i övrigt för att det ska bli bra. Detta var lite tips om ni vill liva upp ett befintligt vitt kök. Har ni turen att planera ett nytt kök från grunden så kika på mitt inlägg jag gjorde tidigt i höstas om kökslinjer. Trevlig kväll läsare :)