måndag 25 juli 2011

HÄNGA GARDINER

Bild Residence


Hej i mulet-vädret :) Idag sitter jag inne i stugan och kikar ut över fjärden som i och för sig är vacker - men inte så solig som jag skulle önska. Som alltid när jag sitter och har tid över flaxar tankarna runt på inredningside'er och förbättringar. Sitter med bebisen sovandes i armarna och funderar på icke-viktiga-saker som om gardinerna sitter rätt? Och drabbas av en lust att prata om gardiner idag, igen :) OM man ska ha gardiner... (många fönster är så vackra att de absoluuuuuut inte behöver det, och har man noll insyn så kan man ha ett tomt fönsterglas utan problem)...men OM man vill ha det, så tycker jag att de i 9 fall av 10 blir absolut bäst om man hänger dem från taket. Vare sig det är långa gardiner eller rullgardiner. Man tynger ofta ned taket optiskt om man hänger gardinstången lite tungt direkt över fönsterfodret. Ovan ser man tunna linnegardiner (min favorit!) från taket och ned i golvet. Man ser även att det är relativt många fönster utanför, så det kan vara skönt att bryta insynen på kvällen med ett par linnegardiner. Yummy yummy, arkitekturstilen i de fönstren är bara så gudomligt snygga!!




I denna artikel (sorry, har glömt vem det var, och känner du igen dem och vill ha cred så är det bara att hojta till :) ) från Sköna Hem (tack Lisa!) så ser man tydligt det jag talar om. Sovrumsgardiner i lite tyngre tyg som hängs från taket. Snyggt och stramt, fast ändå klätt. Här har man dessutom tygvåder från vägg till vägg, som en gardinvägg. Sådana gardiner gör mirakel med akustiken, det blir tyst och dämpat i rummet och ger en ombonad känsla. Gardinen är vad jag brukar kalla för ett "arkitektoniskt element", inte bara en krusidull. Såna har jag hemma i mitt sovrum.


Och i barnrummet har man gjort likadant. Snyggt tycker jag. Här tangerar man gränsen på avståndet som är ok att täcka med gardin. Har du sekelskifteshöjd på 4 m till taket och typ en meter mellan fönstrets ovankant och tak så är gardiner från taket inte det bästa. Då får man kika efter en annan linje att förhålla sig till som är individuell för det hemmet. Imorgon kommer solen hit, och då ska jag inte kika ut genom gardinerna, då skall jag vara ute i det fria :)

onsdag 20 juli 2011

INDUSTRIELL VÅNING I VINTAGE CHIC STIL - OMGJORD!

Bild Sara Sjögren

Nu ska jag visa hur man enkelt ändrar om stil och uttryck hemma, bara med lite ändring av möbler och accessoarer. Börja med att kolla in detta tidigare inlägg....
Har man en neutral (exempelvis helt vit) bas så kan man göra i stort sett vad man vill, och de minsta detaljer kan ändra om ditt hems koncept helt och hållet. Här har man gått från en mer modern svart-vit-färg accessoar modern look till en mer vintage bohem chic stil. Först och främst har detta hem gått all in på det vita, t o m vitt golv. Äääääääälskar det, men tyvärr är vita golv helt oförenligt med det liv jag lever, tre små barn (bobbycars har vi inte inomhus, men dockvagnar kan också dras snabbt och slirigt...) samt stor vallhund som skulle repa och släppa svarta hår... Icke. Men icke desto mindre supersnyggt.




Den modernare svartvita stilen här under trappan har bytts mot vintage look enkelt: man har bytt den moderna svarta spegeln mot en stor antik sak...


....och vardagsrummet har stylats om. Samma soffa, men nu matta med vintage look, och en sliten läderpuff bidrar till en mer boho chic stil.


Och i köket ser det vitt och ljust ut, galet snygga fönster i industristil. Se sån skillnad vintagemöblerna gör, köket är i övrigt i stort sett helt samma sen förra inlägget, men ser heeeeeeelt annorlunda ut! Sån enkel palett är helt vit bas, bara att möblera om så får man en ny stil :)

VINDSKYDD I SOLEN

Bild Sara Sjögren

Vädret kommer och går, det är sagt regn i väderrapporterna men det blev en strålande solig dag ändå :) Men det blåser lite, så jag skulle gärna krypa upp bakom ett vindskydd liknande det på bilden. Får kanske bygga ett med störar och grovt lakan...? Bilden ovan är från Torö, som ligger nära här där vi är just nu. Stenstrand, och en solstol, älskar't! :)

söndag 17 juli 2011

ATT DEFINIERA ETT UTERUM

Bild Skeppsholmen

Att göra ett uterum på sin altan kräver inte bara möbler med staket, spalje'er eller väggar. Ett väldigt effektivt och sjukt snyggt sätt är att bara "definiera rymden" som man vill ha som uterum. Man gör detta med balkar i en rumsdefinition som visar var de tänkta väggarna och taket finns. Som ovan.


För extra skön rumskänsla kan man låta ett par gardinvepor hänga ifrån balkarna. Du får snabbt en mysig atmosför, och de fina vita utegardinerna vajar troligen i vinden och inger en superskön sommarkänsla! Poolen gör ju sitt till också, rätt skön känsla på den med.....



yummy yummy, silvergrånat altandäck i snygga låååååååånga trappsteg. Älskar när altaner skiktar ned sig i en annan nivå som här, istället för att bara ha en smal trappdel från högre till lägre plan. Långa trappsteg som ovan kan användas som sittdelar, hem för krukor, och utgör en snygg fondvägg till den nedre altanen. Schnyggt!

PÅ PLATS PÅ SKÄRGÅRDSÖN


Ja, så har vi då intagit vår lilla ö i skärgården hela familjen och det lilla nytillskottet som hunnit bli en hel månad gammal. Solen skiner och inga projekt har vi påbörjat än. Det brukar ta några dagar tills det kliar i fingrarna, hittills har vi bara njutit och varit på exceptionellt bra humör :) Men i huvudet har alla projekt börjat göra sig påminda (inredningsarkitekthjärnan tar inte semester, bara armar och ben gör det...) och jag ser fram emot att måla golv och tak och sänggavel och och och... Nja inte ser fram emot att göra det, men ser fram emot att ha det gjort! Skall visa er när det händer saker i veckan. Tills dess; hoppas ni njuter en lika slö sommarsemester som jag gör just nu på vår strand ni ser på (den gamla) bilden ovan. Kluckande vatten och sol, badande småtjejer och en sovande bebis. Kanon! Ses i veckan :)

torsdag 7 juli 2011

FUNKIS TRÄDGÅRD DEL 2

Bild Kerstin Nordström mäklare

Jag har visat ett funkishus i ett tidigare inlägg, och idag visar jag fasad och de matchande trädgårdsbyggnader för huset (från hemnet). Vi kollade på ett 40-talshus tidigare i våras, som var i allt annat än ett så snyggt skick som det på bilden ovan. Vi tittade på ett tråkigt gult tegelhus - ja jag vet att tegel håller i 50 år, utan att bättra puts eller så. Men ändå, hur glad blir man inte av att komma hem till en vacker vit fasad som denna? :) När vi tittade på det gula tegelhuset såg jag för mig hur det skulle få nytt liv genom vit puts, som denna villa jag visar på bloggen idag. Fin inspiration för trädgård har detta funkishus också, stram fin grus-buxbomsboll-kantiga krukor-trädgård på framsidan. Och en och annan modern smalribbig spalje. Och de två stoooora svarta bulliga krukorna med halvstora träd i - love it!


Även friggebod / gästhus på har man uppfört i stil som matchar funkis. Svart och vitt, de kantiga detaljerna och funkisen obligatorium : EN rund detalj i fasaden! Här ett fönster. Olivträd i kruka, svart bänk och lampor bidrar till ett elegant uttryck.


Till och med en förrådsbod har fullföljts i samma stil. Snygga krukor med gräs i framför dörren. Nu fastnade vi inte för det gula tegelhuset vi tittade på, så jag vet inte om det blir ett funkis hus för vår del. Jag har ju lyckan att vara världens mest ambivalenta husköpare; skall ha funkis, eller sekelskifte, eller jugend, eller eller eller....... Men bilderna från hemnetannonsen ovan måste jag spara som ett lyckat exempel, för jobbet om inte annat! Trevlig kväll på er kära läsare.


Bild hemnet


tisdag 5 juli 2011

KUDDAR KUDDAR KUDDAR TILL ALTANSOFFA

Bild via Blackballoon

Har fått en förfrågan av en kär vän vart man hittar kuddar till sin altansoffa? Så här kommer ett snabbt inlägg med ett par kanontips på nätbutiker som säljer en uppsjö av snygga dekorkuddar. Blackballoon är en finfin nätbutik med en trevlig innehavarinna som jag kan rekommendera. Maaaaassa snygga kuddar, och dessutom fraktfritt i sommar! Bilden ovan är från den sidan, med ett urval av snygga sommarkuddar.

 BILD via Scandinavian Brands Online

En annan med extremt många kuddar och en bra site enkel att välja ifrån - Scandinavian Brands Online. Ett annat bra tips är Inreda. Och du G, kolla Himla-butiken i Sickla - 30% rabatt på allt nu :)))



Och själva sittkuddarna har jag skurit till i kallskum, 5 cm tjock. Jag köpte en madrass-stor platta kallskum (finns i stora tyggrossistbutiker) och klippte till 60x60 cm plattor. Eller mer exakt: klipp till i 58x58 cm rutor så får skumkudden platsbättre inuti kuddöverdraget. Mina överdrag har jag köpt på Bruka, men även IKEA har ofta stora överdrag. Lycka till, ser fram emot en latte på din soffa :)




MAGISK ALTANMÖBLERING


Det skulle ju bli sol idag... men inte här hos mig, än. Vi som laddar för att gå till stranden igen. Men i morgon kanske. Jag har i alla fall en inspirationsbild som vittnar om vackert väder och härliga sommarnätter: en altan som är möblerad i lyxig loungestil. Inte illa, några daybeds och ett par sköna pallar med fällar på, ett lågt bord. Och så belysningen så klart! Så enkelt egentligen, och så magiskt snyggt.


Jag har ett par 50 kvm för liten altan, och lite för lite bryggfeeling hemma ;) men belysningen är i alla fall på plats!