onsdag 20 juni 2012

BYTA GOLV I KÖKETJahaaa-ja-ja, vad har hänt här då? Nyaste industrilooken flyttat in i köket? Golv a la Betong brut? Statement? Icke picke pö, inte med en liten bebbe som skall krypa runt på golvet. En vattenskada senare och vi ska nu byta golv i köket. Visste ni att man kan byta ut sitt gamla köksgolv utan att lyfta ut hela köket? Det kan man. Golvläggaren plockade bort den förstörda parketten och lyfte ett benpar i taget under köksstommarna. Sen (efter torktid i mitt fall...) är det bara att lägga in nytt golv igen. Så lätt är det att få nytt golv i köket, och samtidigt uppdatera köket något enormt. Man kan även göra en "fuskvariant" om man bara renoverar temporärt (kanske skall köket bytas ut om något år?) och lägga golv ovanpå gamla golvet, och avsluta mot kökssockeln. Och vad ska man tänka på när man väljer?

- tänk på golvytorna intill, ligger det redan en parkett i rummet intill att ta hänsyn till? Byt inte träslag, ådring och nyans skiljer sig. Be golvläggaren göra en fin liten mjukfog i övergången så slipper du lister.


- vad har du för material i köket i övrigt? Finns där redan trä att ta hänsyn till? Är det mönstrigt på väggen avstå från mönstrat golv osv osv.


Frågor du ska ställa dig är om golvet är hårt eller mjukt att gå på, passar för golvvärme, är slitstarkt, passar barnfamilj, lätt att rengöra, behöver det skötsel ....

Vad väljer man då för golvmaterial i köket? 


KLINKER är lättskött och vackert. Du kan välja en riktigt klassisk svartvit rutig variant (passar både sekelskifte och renodlad funkis), eller en annan fantasifull variant som marockanskt betongkakel. Fördel med klinker är förutom att det är lättskött också att det håller länge. Vatten och mat sliter inte på golvet, och lämnar inga fläckar. En av de absolut bästa egenskaperna med klinkergolv är att det kan ha golvvärme. Nackdelen är att klinkergolv kan bli ganska hårt och stumt att stå på när man står still och jobbar i köket länge. Och tappar du (eller barnen) ett glas i golvet är det inte frågan om glaset går sönder, utan frågan är hur många tusen bitar det blev... 

STENGOLV liknar klinkerns egenskaper och för- och nackdelar. Det är slit-tåligt mot repor och vattenspill, men kan däremot vara känsligt mot matspill och vin, ättika etc. Golvet sköter du enkelt med grönsåpa. 
PARKETTGOLV I KÖK är mjukare att stå och gå på, det har lite svikt jämfört mot sten. Det är varmt att se på, värmande för kökets karaktär. Däremot skall man inte ha golvvärme under parkett, det förkortar parkettens livslängd då träet rör sig med värmeväxlingarna och man brukar säga att ett parkettgolv med golvvärme håller i tio år innan det har sprickor och mycket ojämnheter i sig. Vill man färga parketten (vitpigmentera eller göra mörkare) kan man välja en pigmenterad hårdvaxolja, exempelvis denna. Jag hade en vitpigmeterad parkett i köket, och det kommer jag att välja igen. Parkettgolvet kan vara känsligt om det stänks väldigt mycket vatten och man står på samma plats jämt, så det kan bli slitytor vid diskhon och spisen. Men har du valt en slipbar parkett så kan du slipa om golvet efter några år och på så vis få ett nytt golv igen, 2-3 ggr :)

TRÄPLANK är som parkett, men du kan slipa om det, hur många gånger som helst. Nästan. Kan lutas, målas, laseras, lackas, vaxas. Effekten och hållbarheten är då lika parketten.

LAMINATGOLV är en budgetvariant av en parkett, en "parkettkopia" med en film som ser ut som exempelvis ekparkett. Laminatgolv upplevs lite hårdare och kallare än riktig parkett, kanske till och med låter lite högre när man går på det, även om det kan vara väldigt lika träkopior man ser idag. Laminatgolvet kan du inte slipa.
MÅLA GOLVET. Du kan naturligtvis göra en superenkel uppdatering av ditt köksgolv och helt sonika måla det golv du har. Du kan måla trägolv/parkett, laminatgolv, vinylgolv, ja - alla golv. Ett prisvärt temporärt alternativ om man vill snabbrenovera, men vill du ha så här för lång tid framöver får du räkna med att bättringsmåla efter (troligen) fem år. Ovan en spännande variant av rutigt golv målat på plankor.
LINOLEUM finns i miljömärkta varianter, då det består av naturmaterial. Finns i ett stort urval färger och strukturer. Antingen väljer man 2 meter breda rullmattor, eller limbara plattor, eller klickplattor. Enkelt att renovera själv. Man kan välja svart-vitt rutigt så blir det estetiskt väldigt likt ett klinkergolv, men man har fördelen av att golvet är mjukare att gå på än just klinker!

VINYLGOLV finns sedan 70-talet, i en uppsjö färger och former. Stenkopior, träkopior, enfärgade. Jag föredrar inte en kopia av ett material, det blir sällan bra. Skall man välja vinylgolv så gör man det för att det är billigt, lättskött, enkelt att exempelvis rulla ut på ett befintligt golv och snabbrenovera. Men då skulle jag i så fall välja en enfärgad matta.

Det var det lille. Då är det bara att välja då!


Bilder 1 studio karin, 2 o 3 Kvänum, 4 Fjelkners, 5 o 6 Kvänum

5 kommentarer:

 1. Aj aj för vattenskador. Ska bli spännande att se vad ni väljer. Jag står inför nytt köksgolv i sommarhuset.

  Den fina lampan kom häromveckan - det har varit så mycket att jag helt glömt av att skriva och tacka för den så jag gör det här och nu Superfin! Tack för den fina vinsten!

  SvaraRadera
 2. Åh så tråkigt! Vi blev med stuga för två år sedan och totalrenoverade den hela första sommaren. Förra sommaren drog vi in vatten och skulle precis flytta in för första gången då vi fick en vattenskada. Det var bara till att bryta upp golvet (fint gammalt plankgolv). Gahh, så trist det var. Jag numrerade plankorna och mot slutet av sommaren kunde vi lägga tillbaka dem igen. Däremellan hade vi en tid med fläktar under provisoriska golvspånskivor täckta av trasmattor. Så kan det gå...

  Tack för bra tips på golv! Hemma har vi kork i köket som ryker en vacker dag. Men det projektet ligger långt ner i högen av mer akuta åtgärder - dessutom är det himla praktiskt just nu när vi har småbarn. Måla korken har jag uteslutit (för det har jag hört i handeln att det inte ska gå) men banne mig - några år borde det väl hålla... Eller?

  SvaraRadera
 3. Torslanda, vad kul att lampan kommit! Vi väljer en ny variant av vitpigmenterad ek då resten av nedervåningen har det... Tror jag :)
  Dr Grane, vad duktigt och ambitiöst att märka plankorna och lägga tillbaka dem, verkligen imponerad. Hoppas det blev bra, låter så. Korkgolv har jag inte ens med hehehe det känns som om det gjort sitt - hoppas du inte blev ledsen ;) Men jag skulle nog prova att måla och höll inte det så rulla ut en enfärgad linoleummatta över tills det var dags att byta for good!

  Lycka till// Karin

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Vi håller på att bygga hus och snart är det dags att lägga in golv. Även jag är jättesugen på vitpigmenterad ekparkett men tycker att det är väldigt svårt att hitta! Har du något tips? Vad är det för märke på det ni har idag samt det ni kommer att lägga in? Hoppas du kan hjälpa mig!
  Vänliga hälsningar Elin

  SvaraRadera
 5. Hej Elin, vi kommer att lägga in vitpigmenterad Ask, som har samma ådring som ek. Men jag lyckades hitta en väldigt vit variant - Tarkett Salsa "White Pearl" mattlackad 3-stav. Jag hade gärna lagt bredare plank, eller 1-stavs parkett. Men eftersom det ligger 3-stav i resten av huset stannar vi vid det :)
  Lycka till hemma!

  Karin

  SvaraRadera