torsdag 31 maj 2012

TÄVLING - VINN MODERN VEDKORG



Hej - här kommer en till tävling igen! Denna gång har du chans att vinna en populär vedkorg (som även kan användas som tidningsställ) i vitlackad stål, i snygg modern design av MIQAB. Flera av Maija och Emmas produkter - bland annat denna sötis - har figurerat i flertalet inredningsmagasin. Allt du behöver göra för att vinna denna fina vedkorg och vara med i denna tävling är att


länka denna tävling till din Facebook


samt att lägga en kommentar här nedan och tala om vilket varumärke du gillar bäst i Maija och Emmas webshop


Tävlingen håller på i en vecka, tills torsdag den 7e juni vid midnatt. Lycka till!



Bild MIQAB

onsdag 30 maj 2012

PÅ ÖNSKELISTAN JUST NU - TILL VÅR STRAND


Idag har jag haft det delikata uppdraget att leta trädgårdsmöbler till ett projekt. Och då har jag passat på att snubbla på den perfekta hänga-i-strandbrynet-lite-lojt-med-en-glassdrink-medan-barnen-plaskar-och-kastarstenivattnet. Det sista är ett av de första orden som alla barnen och kusiner i familjen lär sig på landet. Katta-ten. I timmar skall det katta-ten. Höjden av deras lycka! Och medan barnen nu kattar sina tenar i vattnet så skall mamsen sitta lojt i denna vackra redan grå-solblekta Adirondackstol från Artwood och bara njuta av ytterligare en ettårings fumliga plaskande. Jag har ett par vita Adirondack hemma, men denna vintage-grå skulle vara så mycket mer underbart rätt hos oss på landet. Vår strand som ser på pricken ut som bilden från Linums katalog, med silverblekta trädstammar, grå runda sjöstenar och ett blått glittrande hav. Så vackert så att jag vill gråta. Eller katta-ten.


Bild 1 Linum, 2 Artwood





tisdag 29 maj 2012

MAROCKANSKT BETONGKAKEL OCH INNERDÖRRAR I GLAS



Ett golv vackert som en tavla, eller en matta. Rummets enda dekor, har man sådant här vackert marockanskt betongkakel i köket behöver man inte så mycket mer. Väldigt lantligt chict i kombination med de perforerade köksluckorna. Och har ni sett de fantastiska dubbeldörrarna i glas i förgrunden? De verkar gå framför en vägg som också verkar bestå av glas och spröjs. Ojoj så fint. Ett sånt glasparti hade jag behövt hemma för att gränsa av en alltför öppen nedervåning...




måndag 28 maj 2012

HUR SKÖTER MAN ETT MARMORGOLV



Jag har ett carrara golv i badrummet - inte det ovan, det har jag hittat på Pinterest. Men det slog mig idag när jag skulle städa att jag inte vet vilka produkter som bäst används för att sköta ett marmorgolv... Så nu har jag tagit reda på det: man ska använda såpa och inget annat! Ingen polish. Ingen vax. Inget abrakadabra. Jag gick till botten hos Sveriges Stenindustriförbund och fick lära mig att

Marmor och kalksten bildar tillsammans med såpan/tvålen ämnet kalktvål. Det ger rätt porfyllnad i stenen utan att täta stenens porer. Stenen får därmed ett mycket bra ytskydd. Rengöringsmedel med tillsatser som bildar ett tätt ytskikt på ytan täpper till stenens porer, förhindrar fuktvandring i stenen och kan ge skador i stenytan (tunna skikt av ytan lossnar). Sådana medel ska inte användas. 

För bästa skötsel av marmor och kalksten inomhus ska man alltså använda såpa. Man ska städa som vanligt med såpa en gång. Nästa gång man städar likadant. Några städomgångar. Sen är det dags för att  skura "ur" såpan och börja om. Denna gång använder man borstar och Allrent exempelvis. Sen nästa gång man städar är det dags för såpa igen. Så håller man på. Så man kan städa som vanligt, med vanliga intervaller, men man ska ha koll på vad man har i vattnet alltså! Och växla. Ett växelbrukschema ser ut så här:

- Ytan städas med vanliga såpa/tvål-städningar
- Efter ett par gånger sådana städningar gör man en uppskurning, med borstar och Allrent. (Inga andra tillsatser eller vax eller polish)
- De två gångerna efter uppskurning städa med förhöjd såpahalt i vattnet (2-5 gånger det normala)
- Därefter städar man med normal såpa/tvållösning igen (Blir det överskott av såpa ta bort med vatten så att det inte blir halt)
Hur ofta man gör en uppskurning beror på hur hårt ytan smutsas. De mest trafikerade delarna av golvet kan rengöras oftare.




Det var det. Så det blir såpa imorgon, nu när jag vet bättre.


Bilder Pinterest

DET ÄR DETALJERNA SOM GÖR DET



I en lugn och mjuk bas - som exempelvis denna med vita väggar med gråa accenter, och ett klinkergolv - kan man ju kosta på sig att ta i extra i någon rolig personlig detalj. En gustaviansk stol har blivit uppdaterad i skarp gul med svart dyna och likaledes stark färg på kudden. Som ett utropstecken i miljön! Visst är det läckert.


Bild Skeppsholmen

TRÄDGÅRDSMÖBLER TILL RÖTT HUS MED VITA KNUTAR




Hej! Hoppas ni haft en trevlig helg och haft mycket tid ute i trädgården? Jag fick en läsarfråga om vad som passar bäst i trädgården till ett rött hus med vita knutar. Ja, man kan ju ha det mesta till röda hus, men skulle jag välja utifrån mitt tycke och smak skulle jag resonera så här: Jag tycker ju mest om när utemöblerna har ett samband med huset, att man kan återleda färgen till husets fasad. I alla fall om man gillar harmoni. Det finns ju många färger där att välja på; själva fasaden, fönsterfoder, fönsterbågar, dörrbladet, husets grund, taket... Man kan även titta på materialval intill huset så som stensättning. Läsarfrågan gällde just rött hus med vita knutar, och läsaren ifråga tyckte allt bara blev rörigt. En röd fasad tar för sig väldigt mycket, så håll det enkelt kring ett rött hus! Ha färre färgval. Tävla inte med massa andra färger på utemöbler och dynor om du vill ha det harmoniskt. Alla blommor bidrar med färger ändå! Så en given färg blir ju vitt, som foder och knutar. Ovan en klassisk vit möbelgrupp i vitt, som man ser blir det väldigt fint och lugnt mot de vita fodren i bakgrunden.





Oavsett stil ser man att utemöblerna blir fina intill huset när de är vita som detaljer i fasaden. ( KWA är en leverantör som har i stort sett alla stilar du kan önska till din trädgård.) Naturligtvis vill du ha dynor?



Jag skulle personligen välja en diskret favorit - grått. Grått kan du hitta i grusgångar runt huset, stensättningar eller kanske på husgrunden? Grått kommer i vart fall inte att tävla om uppmärksamheten med den röda fasaden och eventuella blommor. Grå dynor är ett säkert kort. Tycker du att det är för tråkigt så blanda istället texturer, en virkad kudde (Lene Bjerre), en mörkare, en ljusare, och så sittdyna i quiltad grått (alla Linum). Vill du smyga in en färg så jobba med den grå basen och smyg in en enkel rand som i kudden med tunna blå ränder ovan.



Grått kan man ju som parentes även ha på fasaden på ett klassiskt rött hus. Här har jag färgsatt ett hus i Alcros färgsättningsprogram, och jag har låtit huset ha röd fasad, vita fönsterbågar och vit dörr, men jag har lagt till grått i fönsterfoder ("ramen utanför fönstret") och på takfoten, samt pelarna vid entrén.





Vill du ha starkare färg än grått finns det en klassisk variant till jag skulle kunna tänka mig till röda hus. Blått passar bra mot det röda huset. Speciellt om du bor vid havet kan det vara fint med blått! Blå dynor på vit en soffa (KWA), och blanda gärna närliggande nyanser (kuddar från Linum).



Du kan även leka med att få in det blå i husets färgsättning om du vill gifta ihop möblerna och huset ännu mer, exempelvis kan du ha en blå entrédörr. Japp, någon av dessa två färgställningar hade jag hållit mig till om jag hade ett klassiskt rött hus med vita knutar. Vita möbler i båda fallen, och endera grå dynor för en diskretare färgsättning, och blå dynor för den som gillar mer färg. Lycka till!


PS Jag passade på att göra ett färgval till de flesta fasadfärger på Hus & Hem bloggen, på detta tema. Klicka här.


Bild 1 Sköna Hem, 2 o 3 KWA, 4 kollage studio karin, 5 Alcro/studio karin, 6 Per Jansson, 7 kollage studi karin, 8 Per Jansson

söndag 27 maj 2012

VÄRLDSLIG UTBLICK



GRATTIS SVERIGE! Ja, vad säger man, vad trevligt :) Vårt bidrag var ju helt fantastiskt! Jag ska ge mig på något så vanskligt som att tyda detta utifrån ett design-perspektiv och trender som blåser just nu. Ja, jag tycker att all konstyttring som musik, mode och design följer hand i hand, det gör så nu och har gjort ända sedan antiken. Och då ska jag drifta mig till att tolka detta fantastiska bidrag som ett fantastisk stycke, som fångar det vi vill ha nu; personligt och individuellt, ett starkt och klart intryck, nedskalat till genuint och äkta, men ändå med värdsliga utblickar och ett fantastiskt hantverk. 

fredag 25 maj 2012

MATERIALMÖTEN - STENTRAPPOR OCH UTEPLATSER



Uteplatser kan stylas strikt rakt, funkis, eller mjukt och bulligt och mer i engelsk trädgårdsanda. Det beror på hur du trivs, och vad huset har för arkitektur. Men det viktiga är att ha fler materialmöten än bara staket + asfaltgång + gräs. Jag gillar verkligen när man har många fina materialval och snygga materialmöten. Ska du ha funkis och stramt så gör du raka skarpa övergångar, och vill du ha romantiskt så låter du övergångarna vara mjukare och inte så strikta, låt växterna bölja lite mer. Men många materialval - det ska de vara :) Ovan har man en stensatt uteplats, sjösten istället för synlig rabattjord (jorden skall ju aldrig synas, det är ju bara...jord), grön växtlighet (buxbomsbollar som dessutom bidrar med rondör) och så trä i form av utemöblerna. Allt är materialval som spelar samman för uteplatsens karaktär. Till och med zinkhinken tillför något, lite blankt uppfriskande i bilden.



Här har man sjösingel nedanför stenplatsen, så att uterummet känns lite större innan gräset tar vid bortom bildens kant. Och visst är det en fin buske i "svart" i höger i bild. Gillar när man har in lite kontraster i "materialvalet" ute.




Har du en stor stensatt uteplats kanske du vill få in lite grönska, och då kan ett utskuret hål på detta sätt användas till växtlighet.




Granit hör till min absoluta favorit utomhus. Det är så vackert och håller ju för evigt. Här har man blandat formen på samma sten så att det ser ut som olika materialval, eller materialmöten; stram granitsten (trappstegens ovansida) möter naturlig sten (trappstegens framsida) möter den oregelbundna gatstenen möter asymmetriska granithällar i olika färger på väggen.



Fantastisk bild med många och lyckade materialmöten. Och en liten rosa accent i krysset där allt möts! Så fint och genomtänkt. Det blir verkligen harmoniskt då.




Gräs kan ju också behandlas som ett ytskikt i trädgården, och det syns tydligt här.



Stora naturliga stenar är ju också ett "material". Här ligger de bredvid en lila petunia (gissar jag?). Åh vad jag längtar tills jag har en stor trädgård att ta tag i , då ni, då ska jag åka hit  varje dag och handla sten. Jag kan gå där och kika som andra tittar på blommor :))) Vända och vrida och klämma på stenar i alla de former. Suck så kul det blir den dagen.


Bilder Stenbolaget



torsdag 24 maj 2012

LYX I VILLASTADEN



Idag ska jag bjuda på en husvisning som en kompis har tipsat mig om. En kompis som liksom jag gärna hushallucinerar, hur kan man annars ha snubblat in i ett hem för 19M ;) Detta fantastiska hem är inte ett hus i förorten, det är inget mindre än en liten villa på Östermalm. Finns det? Jo, ett gårdshus i Villastaden för att vara mer precis. Kan inte vara så vanligt. Bilden ovan är den gottaste i hela bildkavalkaden, gillar den där LV kofferten de använt till bord intill den överdimensionerade lampan och Eamesfåtöljen.




Vi börjar i hallen. Hemmet är väl sammanhållet med vita väggar och mörkbetsad parkett genom hela. I hallen lite enkla silverdetaljer och grönt.




Och så vardagsrummet med spröjsade dörrar, suck så vackert.




Och så klart ett vitrinskåp! De har ju verkligen renässans just nu, de är både klassiska och i ropet. Jag skulle gärna ha ett men jag har ingen vägg över till det. Än. Och här hade jag bara haft en invändning, jag hade bytt silkesryan (har själv en i vardagsrummet och är så trött på den!!) mot en (....ursäkta tjatet) äkta matta med vit botten :)





Ett modernt kök mot den i övrigt mer klassiska inredningen. Svarta vintage lampor som bryter av snyggt mot de plana vita luckorna. Och nu kommer jag på att jag skall köpa ett nytt Myrtenträd igen, de är ju så fina. Titta på spotarna i taket också, den som inte har takhöjd tillräckligt att bygga in spotarna (då får man ju sänka taket lite) kan lägga utanpåliggande spotar i taket, och dessa var riktigt snygga.


Ett elegant sovrum med himmelsäng. Även här vit bas med mörkbetsat parkettgolv och så riktigt klassiskt blå-vit bäddat. Somrigt och härligt! Och så en pläd i fuskpäls så att det ser extra klätt och mulligt ut. Och mååååånga dekorkuddar. Hotell-lyx på den bäddningen! Tack A för tipset keep up the hallucineringar :) Och god kväll önskar jag er alla.



Bilder Per Jansson 




onsdag 23 maj 2012

SPÄNNANDE FUNKIS FASAD



Jag såg denna fantastiskt ovanliga och spännande fasad på en klassisk funkisvilla, och måste bara dela med mig av den. Dessa 30-talshus eller funkisklassiker i Bromma brukar vara helt vita, men här har någon renoverat och vill sticka ut lite på gatan. Modigt och tufft tycker jag. Den där eleganta svarta entrédörren hade jag tagit utan att blinka, om jag hade ett vitt funkishus som skulle fasadrenoveras :) Och den grå stentrappan i kantig funkisstil, verkligen snyggt! En inspirationsbild på funkisfasad idag alltså :)



Bild Tradition 

ATT INREDA MED BELYSNING



Hej, här kommer belysningsinlägget igen. Jag har fått en del frågor, och jag tror att ni som undrar finner många av era svar här.
- Och du, längst ned i detta inlägg hittar du en rabatt på alla dina lampköp!

Belysning är ett inredningskapitel helt för sig. Det ligger ofta inte så högt prioriterat hos gemene man. Kanske är det lite svårt? Men har man väl fastnat för - och köpt hem en - designlampa av rang, då hamnar belysningen högre på listan. Känner ni igen er? Ja, då är ni i gott sällskap. Det är så våra vanor kring lampinköpen ser ut. Och intresset växer. Så för att ta reda på hur trenderna ligger till idag, har jag intervjuat grundaren av nätbutiken Belysningsdesign som säljer lampor i alla de former.

Vilken typ av lampor säljs mest till kund; bordslampa, golvlampa, taklampa, spotar...?
Det som säljer mest är taklampor och vägglampor. Detta beror främst på att dessa normalt inte tar utrymme från övrig inredning. En bordslampa eller golvlampa tar ju upp yta på golv, bänkar och fönsterbrädor. Belysning ligger inte så högt på prioriteringslistan hos gemene man. Något som är på rejäl frammarsch är kristallkronor. När någon väl köpt en kristallkrona är det ganska vanligt att man fortsätter på samma spår och knuffar upp belysningen på prioriteringsskalan.

Har ni någon storfavorit som säljer extra mycket nu?
Just nu är det tidlösa lampor som säljer mycket. Bland annat den klassiska Moster och även kristallkronor.

Märker ni av någon stiltrend som säljer bra nu? Moderna lampor, eller kanske vintage inspirerat, eller något helt annat?
Jag tror att man vågar sig på lite mer färgglada och utstickande lampor numer, det stilrena börjar släppa. Det är bara att kila in på Hemnet och se hur folk har det hemma, det målas vitt på väggarna och köps ljusa möbler. Därför vill man gärna bryta av med en skön färg och form på bl a textil och belysning. Kristallkronor är något som ökar hela tiden och det är inte de moderna utan de mer klassiska. Men vi har även en modern kristallplafond som blivit populär på kort tid.

Om du skulle ge ett par enkla tips - vad skulle du säga var viktigast att tänka på när man inreder med belysning hemma? Många ljuskällor? Dimbart? Mixa spotar, karaktärslampor med skärm mm mm?
Ett normalstort rum bör ha ca 7 ljuspunkter för att få upp en bra spridning på ljuset samt att för få ljuspunkter kan ta för mycket uppmärksamhet. Dimmer är nästan alltid att rekommendera för att få upp rätt stämning i rummet. Om man har möjlighet att dölja en ljusslinga t.ex bakom en gardin eller under en möbel så kan detta ge en skön effekt. Det finns ljusslingor med LED-lampor som man enkelt kan korta ned till rätt längd samt styra med fjärrkontroll, både ljusstyrka och färg. Dessa blir mer och mer populära. Spotar bör användas i rätt miljö. Det är speciellt att föredra i badrum och hall eller trånga utrymmen. 

Det ni, det var matnyttigt även för mig. Att kristallkronor var så på framfart? Men det följer nog i vintagevågen som råder, förstås. I kollaget har jag blandat de mest populära lamporna som beställs just nu, av er där ute kära läsare, och alla hittar ni här.




Kollage studio karin
Bilder via Belysningsdesign



RABATT! Alla studio karins läsare får 10% rabatt på sina lampköp, gå in på Belysningsdesign och i kassan när du handlar skriver du koden: lampor2012



PS Lampor innebär ju även val av ljuskälla. Så för dig som även vill läsa om det kommer mer här:
Val av ljuskälla är inte alltid det enklaste. De gamla glömdlamporna försvinner och ersätts idag bäst med halogenlampor som kostar lite mer men har samma varma sken och brinntiden är dessutom dubbelt så lång. Dessa går även att dimra med en elektronisk dimmer. Det finns även dimmbara lågenergilampor. Lågenergilampor har normalt ett kallare sken men en brinntid uppåt 8000 timmar. Sedan finns det LED-lampor. Dessa ska ha en speciellt dimmer anpassad för LED. LED-lampor har en extremt lång brinntid och drar lite energi.





måndag 21 maj 2012

DAGENS CARRARA



.......jag kan ju inte motstå att lägga in denna bild på carrara i köket, även om det dryftas huruvida det verkligen håller (repor, rödvin, vinäger...) Ni vet, vissa dagar vill man inte ta in för- eller emot, eller hur funtionellt det är, eller bu eller bä eller ditt eller datt. Man vill bara slappna av, sluta tänka och ha det fint en stund. Så i just detta inlägg skall jag bara ägna ögat en karamell. För. Det. Är. Ju. Så. Vackert! Och det är en sån dag.


Bild Residence mäkleri

VINNARE



Hej på er, hoppas ni har haft en trevlig långhelg! Det har jag. I helgen löpte tävlingen ut, och nu har vi dragit en vinnare; det blev Postadress Torslanda som får en liten fin vägglampa! Grattis :) Om du skickar mig din adress på karin@ studiokarin.se så ska jag vidarebefodra den till Belysningsdesign så skall du få din lampa hem till dig. (Eller om du vill byta in den mot rabatt på en annan lampa, så säg till.) 

Stort tack för ert deltagande, och tack till snälla Belysningsdesign som bidragit med pris.




söndag 20 maj 2012

TREVLIG HELG!



Hej på er! Med detta vackra blomsterarrangemang i sommarblått vill jag bara önska er en fortsatt trevlig helg, och hoppas ni är riktigt lediga. Det är jag. Glöm inte att delta i lamptävlingen här, den pågår tills midnatt (söndag). 


Bild IKEA press


fredag 18 maj 2012

SNYGGA FRIGGEBODAR - OCH VAD GÄLLER?



Hej mitt i långhelgen! Försommar när det är som bäst. Solen skiner och man kan börja åka till landet igen :) Jag får väldigt många frågor på friggebodar så här års, och tänkte därför sammanställa vad som gäller.

BYGGLOV: Du behöver inget bygglov för att uppföra en eller flera friggebodar i omedelbar närhet av bostadshuset.

STORLEK: Du får ha flera - MEN den sammanlagda byggnadsarean av alla friggebodar på tomten får inte vara större än 15,0 kvm.

HÖJD: Högsta höjd från mark till taknock får inte vara högre än 3,0 meter. 

FRISTÅENDE: Friggeboden ska vara fristående och kan inte byggas ihop med en annan byggnad.


PLACERING: Friggeboden måste stå 4,5 m från tomtgränsen. Om du vill ha den närmare gränsen fråga - och be att få ett skriftligt intyg från - dina grannar om de tillåter detta. Ger inte grannarna sitt medgivande måste du söka bygglov hos byggnadsnämnden i din kommun.

STRANDNÄRA: Om du bygger närmare hav, sjö eller vattendrag än 100 meter krävs normalt strandskyddsdispens enligt miljöbalken. Kontakta byggnadsnämnden för mer information.




Vad ska du använda friggeboden till då? Ja, vad du vill; gästhus, tonårsrum, uthus, garage, förråd, trädgårdsväxthus, bastu och båthus. Jag har ritat ett compact living hus till min familj, ett sovhus som står intill större byggnader.  Det rymmer en dubbelsäng och två våningsängar och ser ut så här. Det finns inga bestämmelser om hur din friggebod ska se ut, men den ska med material och stil passa samman med stads- och landskapsbilden. Trevligast och snyggast tycker jag är om friggeboden får följa husets egna arkitektur.



Moderna friggebodar finner du bland annat hos Enkelrum.



Vill du ha putsad fasad så visst går det lika bra. Detta är en friggebod i Ernst Kirchsteigers tappning.



Och vill du ha en friggebod i mer klassisk arkitektur finns det en hel uppsjö. Denna fantastisk snygga variant har Sandell Sandberg ritat för Sommarnöjen. Visst kan man riktigt lukta sommaren på den bilden :) Trevlig helg på er!




Bild 1 Sommarnöjen, 2 Enkelrum, 3, 4 Sommarnöjen


PS Alla boverkets detaljer för friggebodar i sin helhet hittar du här. Och har du fler frågor kontakta byggnadsnämnden i din kommun innan du börjar bygga.

PS 2 Glöm inte att tävla om lampan! Kanske något för din friggebod ;) Utlottning här.

onsdag 16 maj 2012

DEN LJUVLIGASTE SPEGELN



En liten detalj till innan jag tar ledigt... Jag var hemma hos en kund med ypperlig smak häromdagen, en tjej som var på god väg med familjens renovering och nu behövde bolla idéer och komma vidare och få lite planlösningar lösta. Vi var bland annat inne i gästtoaletten och surrade. Gäst wc:n skall endast få en kakelvägg och resten målat. Helt rätt, varför ha kakel på alla väggar, det blir ju inte blött här inne. Och vill man ha lite lyxigare känsla än de målade väggarna kan erbjuda så kan man hänga upp ett stycke va-va-voom detalj på väggen ovanför handfatet. Jag har visat den förr men här kommer den igen: Denna goding från Gubi något att kika på - Adnet Mirror i läder. Jisses, så snygg den är va? En riktig designklassiker formgiven av Jacques Adnet 1950, i ett samarbete med inga mindre än Hermes. Kan det bli lyxigare? Den har naturligtvis prissatts därefter, men som drömvision tål den att tittas på :)





Bilder Gubi

BOSTADSGLUTT I VACKERT RENOVERAT HEM


Ett hem i vitaste vitt, med sköna detaljer och sparsmakad möblering, i vad man kan kalla danskinspirerat kanske. Det kallas det för i artikeln på Hus & Hem i alla fall, som du kan läsa i sin helhet här. Här på bloggen kallar jag det Vintage/ New mix för det är ju just vad jag tycker att det är :) Ovan ett vitrinskåp (ja, visst har de också renässans de vackra glasskåpen?) en Myran och ett obligatoriskt olivträd. (Mitt olivträd dödade jag nästan en gång, men jag klippte av alla vissna grenar in till en tennisbolls storlek, och det trädet tog sig sen utomhus den sommaren...)



Snyggt kök med carrara skiva, och en liten skiva uppvikt mot vägg, men tillräckligt låg att den går in under fönstret på samma vägg.



Och har ni sett, en köpmandisk av sorten jag pratade om tidigare idag! :)




Invånarna i huset berättar att de har låtit hela köket tillverkas av ett litet snickeri, och det blev billigare än att beställa från köksleverantörerna. Smart, och modigt, tycker jag.




Här hade jag bara bytt mattan, jag hade nog kört en kelimsort här...




...lite som i denna stilen som de har i hallen. Snyggt snyggt! Den hallen hade jag tagit rakt av :) Nu ni vänner, önskar jag er en fantastisk "fredagseftermiddag" fast det bara är onsdag. Men njut av långhelgens början :)




Bilder Hus & Hem

KÖKSÖ SOM EN KÖPMANDISK



En stilen som vi ser mycket av just nu, och som jag själv är väldigt svag för, är den med lite vintagecharm. Helst uppblandat med modernt så att det inte blir så ...gulligt. Fräscht och vitt, modern bas plus vintageinspirerat. Så kan man beskriva det kanske, min favoritstil. Ett kök som vill köra vintageinspirerad köksö kan göra den mer som en köpmandisk. Och en liten liten detalj får den att kännas just som köpmandisk. Kan du gissa vilken? Sockeln. Titta på sockeln i köksön ovanför, den är utanpåliggande istället för indragen under skåpen som vi brukar göra i kök. (För att få plats med fötterna...) Men om man tycker det är ok att tårna går emot, och man satsar mer på det estetiska, då kan du göra så här. Ovan en rak sockel, för lite lagom / stram vintageflört. Kan med fördel också kombineras med....




......raka luckor som här, för den som inte vill ha profilerade luckor. Detta är mitt drömkök tror jag mig ha tjatat om :) Detta kök passar absolut både sekelskifteshemmet och i den modernare arkitekturen från 30-40-50-60-talen. (Men nutida ubermoderna 2000-tals glaslådor skall inte tolka detta som modernt nog).



Och har man ett sekelskifteshem och verkligen vill ha sekelskiftescharm, då väljer man en sockel som förstärker det. Den lilla detaljen som en sockel ändå är väljer man då som profilerad, och se så stor skillnad det blir mot den översta bilden med rak sockel. Här har man också valt djupare profil i sina käksluckor för att ytterligare gå mer i den äldre stilen. Alla tre stilarna är fina; hårfin byggskillnad men oändligt stor estetisk skillnad :)


PS Har du inte ett kök stort nog för köpmandisk? Titta på Hus & Hem bloggen idag vad jag tipsar om då, klicka här.


Bild 1 här, 2 Kvänum, 3 Fjelkners