fredag 31 augusti 2012

FOLKLOREINSPIRERAT - MIXA GRAFISKT FRÅN NÄR OCH FJÄRRAN



Ah! Den mattan va? Grafiska mönster och ljuvliga dova pasteller och garanterat äkta och bara ull. Yum yum. Jag har ju nyss köpt en matta till vardagsrummet - visad här - och jag är ju så in i bengen svag för äkta mattor och kelimmattor. Jag tror det är hantverket och äktheten, det genuina och att man faktiskt investerar i en produkt till hemmet - som man gör när man köper en designmöbel - som tilltalar mig. Jag har eliminerat alla tråkmattor från stora varuhus hemma och det ligger nog en äkta variant i alla rum. Någon enfärgad finns kvar i en hall för att dämpa övergången mellan två rum och deras mattor. För det får ju inte bli för mycket, det är inte hemma hos en saudisk prins. Man får lätta upp det så att det passar i ett modernt skandinaviskt hem. Men etniska mönster och färgval såg jag i massor på Formex - och just i en variant som tonats ihop med det skandinaviska. Ethnic goes folklore. Gärna stiliserat grafiskt. En riktigt stor trend i höst tror jag. Jag har skrivit om hela den trendspaningen här. I det fantastiska rummet ovan som visas i Sköna Hem nr 9 ser du europeiska designklassiker som Gubi lampan, Howardsoffan i vitt, den euorepiska stilfåtöljen - och så möten med globala influenser som mattan. Och kikar man noga så även etniska ikat mönster på kuddarna. Just dessa godingar är från Chhatwal & Jonsson som också är de som fick trendspanas på Formex idag :)




Ett finfint överkast från samma leverantör. Lovely. Nu ni, är det bästa dagen som väntar här! Ha det bra :)



Bild Sköna Hem/ Chhatwal & Jonsson


UPPDATERA KÖKET UTAN ATT BYTA UT DET



Ute i butiken finns just nu en specialutgåva "KÖKET" av Hus & Hem, ett nummer som bara handlar om kök, renovering av kök, inspiration till kök, tester - och så en artikel av mig om hur man uppdaterar sitt kök utan att byta ut det. Alltså hur man får ett nytt kök för liten peng :) Jätteroligt att ha en artikel i tryck på förfrågan av Hus & Hem redaktionen. Jag kan skriva tipsen här senare, när magasinet inte längre finns i butik. Men för dig som vill piffa i köket och har liten plånbok efter sommaren så har du alltså massa tips här :)



Bild studio karin


torsdag 30 augusti 2012

ETT FANTASTISKT HEM I VINTAGE MODERN MIX - NAVONE



Inredningsarkitektur som bäst - en gammal härlig arkitektur som får nytt liv med varsam och väl genomtänkt renovering. De nya delarna tillförda i samspråk med den gamla arkitekturen på ett sätt att det både tillför nytt och bibehåller det gamla. Inga pastischer och "på låtsas", utan nytt får vara nytt och gammalt får vara gammalt. Stjärndesignern Paola Navone designar för Armani, Gervasoni, Alessi och många fler kända firmor - men för privat kunder icke picke. Men här har hon gjort ett undantag för hon gillade byggnaden på 1500 kvm (!) från 1700-talet så pass mycket själv. Och kanske kan man gissa att invånaren hade råd ;) Ovan matrummet som fått en "matta" av sexkantigt klinker som Navone designat, i ett raster av betonggrå färger blandat huller om buller. Runt det gedigna bordet står blandade stolar. Det är det faktum att bordet är 6 m långt och så pass dominerande, och dessutom hålls ihop av "mattan" som gör det möjligt att blanda stolar huller om bladder utan att det blir för rörigt. Det hålls ihop ändå. Lamporna kommer från Sepulveda - liknande finns här.




I vardagsrummet står en soffa som Navone designat för Linteloo. Liknande soffa har hon designat för Gervasoni - en soffa som har sitt moment in time just nu och är super het! Börjar dyka upp i proffsbloggar  och är såååå snygg. Till detta har man valt en kelim, mmmm.





Entresolplanet är så läckert, olika långa plankor som en brygga utmed hela väggen så att man kan gå runt i övre plan och ändå lämna öppet för det nedre planet. Fantastisk inredningsarkitektur i den högre skolan!!




Och så köket med mer klinker i gråraster. Vintagestil/Industristil all the way. Öppet och sparsmakat. Snyggt snyggt men svårt att hålla snyggt i hyllorna, själv skulle jag misslyckas katastrofalt med att hålla det bullriga synintrycket borta och ha stökigt i hyllorna. Och en ettåring som satt i kastrullerna och dängde ned porslinstallrikarna. Men det bor nog ingen ettåring här med tanke på entresolplanet ;) Badrummet visade jag separat här. Trevlig dag på er alla härliga besökare, vi ses!



Bild RUM / Wichman + Bendtsen Photography


BADRUM I VINTAGESTIL - MAROCKANSKT BETONGKAKEL



Hittade ett fantastiskt inspirerande reportage om en bostad som Paola Navone har designat, italienska stjärndesignern. Jag lägger in badrummet separat för då har jag lättare att hitta det sen :) Marockanskt betongkakel i blandad sort på golvet i svartvit skala. Som en matta. Möjligen är inte såna här väggar något för mig, svårt att inte få dammkant på varenda tegelsten... Men badkaret och golvet, oh yes.




Här ser man det fina golvet lite mer. Tvättställ är ett gammalt bord med en tvättho på och kranarna kommer ut från vägg. Enkelt och sparsmakat. (I nästa inlägg följer hela hemmet!)


Bild RUM

tisdag 28 augusti 2012

VÄLDIGT VITPIGMENTERAD EKPARKETT - ÄR ASK...



Här kommer ett litet inlägg som är en liten notis till mig själv! Har letat efter en ekparkett som är väldigt vitlaserad/vitpigmenterad/vitoljad. Inte bara har en tunn strykning vitlasyr alltså, utan snäppet innan heltäckande vitt. Men man ska fortfarande se livet i träådringen. Och nu har jag hittat ett golvprov som skall läggas in i vårt vattenskadade kök - och eventuellt i vardagsrummet också. Men den väldigt vitfärgade parketten som matchar ekparketten i övriga hemmet är inte ek alls, utan faktiskt ask! Rejält vitpigmenterad ask, och kommer från Tarkett. Ska man blanda träslag i golv (och eventuellt bordsskivor och luckor i kök...) så skall man hålla tungan rätt i mun. Man ska se till att tränyanserna matchar varann och inte skär sig (som exempelvis en gulnad ekparkett krockar mot en röd ceder/päron/mahogany ). Man ska dessutom tänka på att ligger golvytorna intill varann så ska gärna träets ådring matcha också! Då flyter golvplanen ihop snyggare. Och ek och ask är riktigt bra polare, har samma hårdhet (=håller bra mot bobbycars och tassar och klackar...) och har exakt samma rytm i ådringen. Den naturliga tonen hos ek och aks passar varann också - men min ask ska ju dessutom vara så här vit så den passar ju alla trätoner. Vitpigmenterad ask it is alltså. 3-stav tar jag för att det är det i resten av huset, hade jag gjort allt från början hade det blivit plank. Men man ska fortsätta på inslaget spår, annars blir det sånt miller buller bang klitsch klatsch!




Här ser man den vitlaserade askparketten mot en mörkare (vänster) och en ljusare (höger) ekparkett. Man ser tydligt att ådingen är lika.






Bild studio karin


måndag 27 augusti 2012

HEJ HO LETS GO



AH! Ny vecka, ny säsong, ny skoltermin, ny jobbstart, nya uppdrag, nya scheman till barnen, nya aktiviteter, nytt tillfälligt boende... var ska jag börja? Jo, med en anslagstavla som jag delar in i old school mönster med tusen rutor för veckans sju dagar och pappa + mamma + sjuåring + fyraåring + ettåring. I varje ruta finns det aktiviteter och veckans galopperande punkter och njaaaaa, vårt schema ser inte ut som den fridfulla svarta tavlan till vänster. Vårt schema skenar redan som den sköna hästsekvensken till höger. Hej ho lets go. Nu kör vi! Från noll till hundra på en dag. Den fina svarta skrivtavlan med svart ram och tillhörande vit penna hittade jag idag på Granit.


Bild 1 Granit, 2 Allposters

måndag 20 augusti 2012

VIT FASAD MED SVARTA FODER - SEKELSKIFTESFASAD



Hej nya vecka! Här kommer en fantastiskt fin fasad som jag brukar gå förbi och förundras över hur vacker färgsättningen är på alla detaljer. Och undra hur det där fönstret ser ut inifrån. Huset ligger ett stenkast ifrån mig och jag har funderat på att fota det någon gång men det känns ju inte så schysst. Men nu är det till salu så jag kan låna lite bilder från Hemnet för att spara färgsättningen :) Vit träfasad med svarta knutar och detaljer och rött tegeltak. Huset är byggt vid förra sekelskiftet (1904) och har proportioner, fönstersättningar och en känsla man bara kan drömma om.




Så här ser det alltså ut bakom det där gigantiska fönstret! Och här följer fler bilder på fasaden, för er som söker närbilder på förslag till vit träfasad med svarta foder. Färgsättningen fungerar lika bra till en modern arkitektur; jag har visat ett funkishus med vit puts och svarta foder här. Det här huset var som sagt sekelskifte, och det fungerar ju lika bra.






Det var dagens bostadsglutt, hela hemmet ser du här. Ha det bra och trevlig veckostart på er!



Bild Skandiamäklarna



fredag 17 augusti 2012

FORMEX MÄSSAN




Så har jag då avklarat höstens Formex mässa igår, och som vanligt känns det inte som om några världsomvälvande nyheter är på gång. Det jag faller för är som vanligt kvaliteter och texturer, gedigna materialval och hantverk. Jag har sammanfattat min dag i ett moodboard av vad jag fick med mig hem: Hantverket, det genuina, och den kvalitativa exklusiva känslan att äga ett vackert föremål som inte är massprocucerat symboliseras på bilden av den fina gammaldags kartongen. Den är gjord av Nyström Sthlm, ett företag som även tillverkar vackra handväskor i exklusiv kvalitet och tjockt tjockt läder. Tänk en svensk Mulberry så får du rätt känsla! Texten  "wood" (från katalogen Artwood) skvallrar om att det fortsatt är mycket trärent. Går hand i hand med hantverkskänslan. Lyxiga lite exotiska Chhatwal&Jonsson är en ny förälskelse! Det blåa textilierna i en Missoni-goes-ethnic känsla är så snygga. Och mattor hade de som bara var ojojojo så snygga! Färger är gärna fortsättningsvis lite smutsiga och pudriga pasteller, några rosa kuddar skymtar flyern från Rie Elise Larsen.dk. "Åskblå", en gammal favoritfärg till hösten dyker upp starkt, Himla hade hela montern i en hyllning till grått-lila-blått-svärt-raster. Och så läder igen/mer. Den lilla nyckelringen från Nyström Sthlm visar favoritfärgen, den rena ljusa nyansen, i hantverksläder, svenskgarvat i Malung. Detta mina vänner, var vad jag fick jag med mig hem. Plus en heldags skrattutflykt och roliga stunder och möten med glada vänner. Kika in till denna begåvade tjej så hittar ni några vimmelbilder från dagen. Och en hel massa mer vackra fotografier från mässan. Tack för igår tjejer! Nedan följer dagen i bilder.


Foxford ullplädar

Möten i Chhatwal Jonsson montern

Så klart finns maaasa dansk/vintage/svartvitt inspirerat överallt. Här några lampor från Watt o Veke











onsdag 15 augusti 2012

TJUVTITTA I NYA IKEA KATALOGEN



Det är inte bara Formex som drar igång nya höstsäsongen, ett lika säkert starttecken är att IKEA katalogen dimper ned i brevlådorna. Här är några pressbilder från katalogen. Trendspaningar hos IKEA menar att svenska folket vill ha gardiner igen. Vi vill ha textilier och mysigare. Vi avlägsnar oss från ljust-och-fräscht trenden med gapande tomma fönster. Man har dessutom märkt att även unga människor (18-29) väljer gardiner hemma. Jag kan bara hålla med, mina inlägg om gardiner och upphängningar - jag älskar ju helhöga hängningar som de visar på bilden :) - är i tio-i-topp listan av lästa inlägg månad ut och månad in. Själv har jag såna här helväggsgardiner både i vardagsrummet och i föräldrasovrummet.




En annan bild som tilltalade mig var denna. Lite herrgårdslyxkänsla, någonstans i vintage-gone-modern-tolkning. Tänk att ha ett så här stort badrum, som ett helt familjekök med svängrum för alla små  knoddar och tandborstningar på en gång. Mys pys och kvalitetstid i finaste miljö. Badrummen blir större och mer vardagsrumslika tycker jag, helskönt och väl använt utrymme för den som har plats.




Grått fortsätter att vara stort, gamla trotjänaren Lidingöluckan kommer i en grå nyans. Som alltid rymmer IKEA katalogen alla stilar; lantligt, citychict, compactliving ungdomligt, Agaton-svartvitt, trärent, som-folk-har-det-mest.... Mina favoriter såg ni ovan, hoppas ni hittar inspirationen där med. Inte reklam men gärna IKEA katalogen, ni vet :)



Bild IKEA press


måndag 13 augusti 2012

COMPACT LIVING LOFT



Hej nya vecka! Nu börjar visningsmånaden, mitten på augusti, och objekten regnar ut igen efter sommarens uppehåll. Är du på jakt efter större, tänk på att man kan renovera compact living style också. Bo kvar och ändra om. Denna smarta 1ROK har utnyttjat den fenomenala takhöjden och byggt ett sovloft. På så sätt har man ett vardagsrum med riktig soffa (och inte en bäddsoffa eller alternativet att man sitter i sängen när kompisarna är på besök....). Ovanpå vardarsrummet har man ett loft. Sekelskifteslägenheter har ofta nästan 4 m i tak; så 2,2 m nere - 0,3 m bjälklag - 1,5 m (eller vad som blir över) till sovrumsloft. Köket i främre delen av lägenheten, innanför hallen....




..... så att vardagsrumsdelen hamnar vid fönstret. I bortre hörnet en trappa.....




......som leder upp till det lilla loftet. En liknande lösning hade jag i en etta på Östermalm någon gång i tidernas begynnelse, ojoj, jag minns det som igår :O :)))))) I en sån här liten minimal rumsyta är det bara ljusa/vita nyanser att välja på. Onödigt att förminska ytan med mörkare färger. Ett kök man kan sitta i, ett vardagsrum med soffa, och ett sovloft. Hur stor är ettan? 19 kvm!!! Det är smart planerat det.



Bild Eklund Sthlm NY



PS Är compact living inget för dig? Vill du kika in i nåt som är allt annat än compact living? Något mer i stil med brontosaurus living? Kika då på det i särklass dyraste objektet jag någonsin surfat, här.

fredag 10 augusti 2012

SENSOMMARINSPIRATION


Fredag! Ah så härligt :) Ni som inte har semester fortfarande kanske kan ta en tidig fredag och njuta av sommardagen. Själv har jag badat och hängt på vår strand hela dagen. Men min kamera har laddat ur - och laddaren har gömt sig - så jag kan inte visa bilder härifrån idag. Men jag ska istället bjuda på skärgårdsinspiration som påminner om vårt sommarhem. Grå stående träpanel som ovan, men vi har inte på långt när så stort "storhus". I wish. Jag har en del att önska vad gäller Stockholms detaljplanering för skärgården och storleken på sommarhusen... :/ Blått hav och grått grus, lovely lovely,



Vackert med sommarblåvitt porslin. Ett gäng däckstolar av modellen Adirondack har vi köpt till i år, men vi har grålaserade här på vår ö. (Vita har jag hemma i stan.) Adirondack kan jag bara rekommendera; de är så sköna att sjunka ned i, och de är vackra att se på även när de är tomma.




Vitlackad träspont har vi i alla husen, med lite trädetaljer och så diskreta maritima detaljer. Det får inte bli kitschigt, hujja. Men nycklar med flytgrejer på har vi så klart :) Jag har som sagt fotat lite, jag ska bjussa på lite bilder framöver. Trevlig fredag på er, njut och ta tag i sommarhelgen framför er!


Bild Line Klein

torsdag 9 augusti 2012

MÖRKBETSADE LUCKOR I KÖKET



Jag har ju inte flyttat hem från sommarorten än, dels för att sommaren i Stockholms skärgård är oförskämt solig och bra och lång i år, men också för att hemma står inget kök och det finns inget vatten. Vi har nämligen vattenskadad kök pga frostskadad utekran, guuuuud så zzzzzzzz. Men att sätta igång med det var det sista vi gjorde innan vi evakuerade hemmet för sommaren. På golvet ligger endast cementplattan framme, så här ser det ut. Snart ska vi ta tag i att sätta tillbaka köket efter torkperioden, och jag drömmer om att justera en del detaljer. Ni vet; förnya köket fast det är i helt ok och i nytt skick. Man har bara... tröttnat lite :)




Jag skulle gärna betsa om valnötsluckorna som vi har i en mörkare ton, kaffesump-nästan-svart. Jag har så mycket vitt och dessutom ljuslaserat golv, så den kontrasten hade varit finfin. Bilden ovan visar en perfekt ton jag hade velat ha. Snyggsnyggnyansen puderrosa gör sig bra till detta. Den stora vita skålen med silverkant har jag med :) (Den har jag fått en läsarfråga om, förresten. En sån hittar du här)



Jag har bara ett par helhöga skåprader i valnöt, jag hade inte kunnat ha så här mycket, då hade mitt lilla kök blivit för mörkt. 



Jag ville bara ha en trävägg som värmde lite. Resten, den större arbetsdelen med bänkskåp, bänkskiva och väggskåp har jag i helvitt med vitt kakel. Tyvärr inte med carrara som den ljuvliga bilden ovan, men det är inget jag kommer att hoppa över i nästa hem!!


Bild 1, 2, 3 Line Klein, 4 Pinterest

måndag 6 augusti 2012

VÄLKOMMEN TILLBAKA - OCH KIKAR PÅ NY NÄTBUTIK!



Hej i augustivärmen :) Hoppas ni har haft en tipp topp sommar, själv är jag fortfarande bosatt i skärgården på en liten ö och har inte riktigt släppt sol och salta bad än. Men jag drar igång bloggen lite lätt i alla fall, vi ska kika in på en höstnyhet som jag är så glad att få meddela. Nämligen en fin fin ny nätbutik. En kär kär gammal vän har öppnat en nätbutik med inredning (med en annan trevlig tjej) och jag är så glad att den är igång äntligen!




Vännen är så pass kär att det faktisk är lilla jag (!) som designat loggan till My Tivoli :) Och ritat typsnittet. Vad tycker ni? Sortimentet är idel designfavoriter; inredningsmärken som Day Home, Housedoctor, Madam Stoltz, och dofta-gott-produkter från Lilla Bruket och personliga lyxfavoriten (såååå snygga förpackningar!) Heyland Whittle.  Överst ett ljuvligt brickbord med sirligt underrede. Placeras ute, inne, i en genomgångshall, som sängbord, var-som-helst. Väldigt lättplacerat. Mest gillar jag vännernas lagerfönster, skulle gärna göra en loftlägenhet av den miljön ;) 






Silverboxar från Day Home, svart rottingstol från Housedoctor, glasboxar från Housedoctor, tvålar Heyland Whittle. Nu mina vänner ska jag ut i solen igen, havet lockar och jag har fortfarande ledigt trots allt. Skall återkomma med ett par produkter jag provat från butiken senare. Kram på er!


Bilder via My Tivoli