måndag 18 mars 2013

TILLBYGGNADER OCH ATT BYGGA UT GAMLA HUS
Hej Måndag! Här sitter jag och planerar renovering av huset, och en liten utbyggnad, och ritar upp ritningar och planerar och läser på i byggnadsvårdsböcker. Det är så fantastiskt roligt och intressant, och jag har tusen frågor jag staplar upp i dokument och det skall ta med självaste Göran Gudmundsson grundare av Gysinge byggnadsvård senare i veckan. Jojo, det tenderar att bli så när jag drar på i alla växlar. Det skall göras O.R.D.E.N.T.L.I.G.T. Så här sitter jag med mina frågor i datorn, högt uppkrupen under taknocken och funderar....
....i det lilla fönstret fyra våningar upp. Funderar på hur man bygger till ett oförstört hus, och ger det fönster i rum som behöver det. Var börjar man? Vi föll ju för huset för dess oförstörda yttre och symmetrin som finns kvar, inga 60-tals ingrepp som satt en platt låda som utbyggnad, eller 80-talsdito som vulgärexploaterat fönstren och bytt ut allt till plastfönster. Nä, det är så oförstört (men i renoveringsbehov) så hur börjar man? Om man gillar sitt hus och vill bevara värdet, och stilen vill säga?  Det finns ju två vägar att gå. Ena är att välja att bygga ut i en stil som rimmar med husets originalstil.  Andra vägen är att man bryter av helt modernt, men det är en svårare väg att gå att få till bra, man ska kanske vara Gert Wingårdh för att få till det. Är det inte pang-bra gjort så riskerar ju annars huset att stå där om 20 år och med köpare som säger typiska "gud vad vackert hus, men synd på 60-talslådan de byggde till på sekelskifteshuset" eller liknande scenario. Så vi har valt första vägen, att välja fönster och utbyggnad i originalstil.

1. Rada upp det som är mest betydelsefullt för just ditt hus. Är det symmetrin? Assymmetrin? Byggvolymen, hög / låg/ kantig? I mitt fall är det symmetrin i frontfasaden och de resliga höga och spetsiga gavlarna som känns som en given karaktäristika för huset.
2. Föll du för ditt hus pga arkitekturen så är den ju värd att bevara. (Tog du dig an huset för att det var huset gud glömde, sönderrenoverat, eller ogenomtänkt från början, eller byggdes i en tid då man glömt estetik överhuvudtaget... visst, då är det nog en helt annan sak.) Men, du som gillar huset pga arkitekturen, även om du anlitar arkitekt; sätt dig gärna in i ditt hus byggstil. Var lite påläst, så slipper du drömma om att sätta en punschveranda på en genuint 30-talsfunkishus... I denna bok (tillbyggnadsbibel av herr Gudmundsson jag nämnde) radas alla stilar upp, med en kort presentation av allt exvis Sekelskifte, Jugend, 1910-tal (nationalromantik), 1920-tal (Swedish Grace), 1930-tal (funkis), 40-50 tal osv osv. Vad är specifikt, vad är värt att ta tillvara, vilka byggnadsdetaljer tillför ditt hus värde och bör vara kvar? Originaldetaljer är som pengar insatta på banken. Det tillför ditt hus värde, även mer i framtiden.
3. Gå runt i ditt område, och titta på hur andra har gjort (om du har ett område som består av lika gamla hus som ditt). Vilka har lyckats bra, vilka mindre bra? Formulera dig en tanke kring vad du vill ha, ta bilder, så kan du lättare berätta för din arkitekt vad du är ute efter om du saknar den "rätta" vokabulären (det är ju inte så ofta man vet vad exempelvis frontespis är i dagligt tal, menar jag....) Och det finns en sak jag har lärt mig. Jag visar det i denna skiss jag gjorde snabbt. "Redovisa ärligt" det gamla husets form, och gör en tillbyggnad som är lite indragen från originalformen. Så kan fasader och gavlar få vara som de var ritade. Ovan; samma storlek på tillbyggnad, men det övre exemplet har renoverat bort en vacker proportionerlig fasad och byggt ut en låda i liv med väggen, tagit bort karaktärisktika från originalstilen. Och den undre tillbyggnaden, en lyckad sådan, har byggt ut exakt samma storlek, men dragit in tillbyggnaden något från gavelväggen (svarta skuggan visar det), så att originalkaraktärisktika i takfot och gavelproportion får vara kvar. Och, man har valt ett fönster lika originalstil. Lycka till därute!Bild 1-2 studio karin, 3 Stora boken om byggnadsvård, 4 skiss studio karin

2 kommentarer:

 1. Först och främst: tack för en väldigt trevlig blogg med bra blandning av olika sorters inlägg!!
  Vi har precis sålt vår lilla 30-talsvilla och köpt en större 20-talsvilla, och det har gjort det extra spännande att följa er och ert nya hus! Skall bli spännande att se vad ni gör av det hela!
  Vårt hus är för närvarande två lägenheter, så vi bor in oss lite först och ser hur vi vill göra om så småningom. Under tiden står utsidan i fokus - ommålning av södersidan av den bruna fasaden, omdränering, letar pargrind som passar bra in i stilen, drömmer om att även i detta hus ha en glasveranda, etc.
  Har precis köpt boken du tipsar om i detta inlägg, och ser fram emot att läsa dem!
  Nåväl, en lång kommentar för att säga TACK för din blogg - jag läser alla inlägg, även om jag inte kommenterar dem!

  SvaraRadera
 2. Vad roligt det låter! Med ett nytt 20-talshus att sätta tänderna i :) Och tack för ditt beröm, kul att du gillar bloggen :)))
  Lycka till.

  kram karin

  SvaraRadera