onsdag 22 maj 2013

LJUSGRÅ VÄGG - 1000-N VERSUS 1002-YHej onsdag! Nu ska jag nörda ner mig ordentligt i ljusgrå färgnyanser. Jag har så många frågor kring val av ljusgrå vägg, nyansskillnader, ska man ta den neutrala grå eller kanske ta den som är bruten i gult? Vilken blir bra hemma hos mig? Blir den ena kall? Den andra varm? Ja, idag ska jag undersöka ordentligt; 1000-N vs 1002-Y helt enkelt. Objektet för ljusgrå-inventeringen är mitt blivande tv-rum. Jag som alltid föredragit den neutrala grå, 1000-N (som i "Neutral" dvs utan färgpigment) började med att måla hela rummet i denna kulör. Den var väldigt blå. Men jag målade hela rummet, för jag trodde först att de gamla tapeterna i rummet gjorde något med pigmentet och det därför kändes blått. Det skulle säkert gå över? Men icke. Fjärde gången fyraåringen kom in i rummet och sa att "vad fiiiiiiint mamma, du har målat LILA!" så bestämde jag mig för att jag ser inte i syne. Rummet är blått. Blålila. Varför blir det så? Tänk er att ni blandar saft. Den ljusa färgen ni målar med är vattnet. Smaksättare är dagsljuset (typ koncentrerad hallonsaft) och golvfärgen (koncentrerad apelsinsaft) och mattfärgen (koncentrerad blåbärssaft) och soffan framför väggen (ytterligare en annan smak).... Alla, alla pigmenten lyfts via dagsljuset till din ljusa vägg (som är ditt "vatten i glaset") och blandas med dessa "smaksättare". Dagsljuset är framförallt en stor nedsmittare, och lyfter alla färger åt det blå hållet. Jag har måååååånga fönster i närheten av detta rummet. Ett helt stort burspråk fullt med fönster i närheten som släpper in massa dagsljus. Dessutom ligger en blå matta i närheten. Och det gulnade grangolvet "polariserar" den grå väggen och skickar iväg den i motsatt riktning och får den att kännas blå. Detta är vetenskap förstår ni, och har med ljusvågor att göra. Och summan av kardemumman i mitt nya hem var att den fina neutrala grå som jag använt så många gånger förr - är helt blå. Så, nu har jag tagit mitt eget råd och målat upp flera ljusgrå fläckar på väggen i flera ljusgrå nyanser men samma mörkhet. På två olika väggar, så att både färgen i dagsljus och färgen i släpskugga kan undersökas. Alla grå färger har samma mörkhet (svärtan) men ändrar sig i pigmenteringen (färgen) Dessa färger har jag:

1. 1000-N : Ljusgrå helt neutral. Men blev hos mig med många fönster och gult grangolv blå.

2. 1002-Y : Ljusgrå med endast gul pigmentering. Gifte ihop sig med alla gula ljusvågor från grangolvet och blev kräkgul.

3. 1002-G50Y : Ljusgrå som står mittemellan grön och gul pigmentering. Kall. Upplevdes grön.

4. 1002-Y50R : Ljusgrå som står mittemellan gul och röd pigmentering. Varm. Upplevdes rosa.

5. Egen blandning

6. Egen blandning (ute ur bild)
Va? Egen blandning tänker ni? Japp. Eftersom den neutrala grå (nr 1) blev blå, men inte har något blått pigment jag kan plocka bort ur färgen, måste jag helt enkelt häva den blå upplevelsen med att stoppa in varma pigment som "skjuter iväg" färgen åt ett annat håll. Varmt. Så den rosaröda grå (nr 4) är ju den rätta att häva det blå (i nr 1). Så i nr 5 har jag blandat hälften hälften av nr 1 (1000-N) och den varma nr 4 (1002-Y50R), och i nr 6 har jag gjort en blandning med samma färger i en tredjedel (nr 1) plus två tredjedelar (nr 4). Och ska ta beslut när det torkar. Men de ser lovande ut båda två. Det är som med matlagning, fram med ett litet blandningskärl, ett mått som du kan plocka upp en liten mängd färg med. Och måla upp en stor ruta på väggen.

Jaa, ni. Så är det med ljusgrå. Och det är ju därför ni är så många som frågar. Och därför det blir tokigt hos endel. Ljusgrå är så nära atmosfärens färger vitt blått grått och rosa, och är så ljus att det plockar upp och skjuter iväg åt olika håll. Så nästa gång ska jag ta mina ord igen: måla upp rutor på väggen i flera grå innan du bestämmer dig ;)Bild studio karin


PS Vill man ha mörkare grå än jag, byter man ut alla startnummer 10 mot 15 först i färgkoden.

11 kommentarer:

 1. Åhh, känner igen mig så väl i dessa stora beslut, grå finns ju i så många nyanser och ter sig på så många sätt med tanke på rummets övriga material och ljus.
  Lycka till Karin, tror bestämt att du får till det precis som du vill ha det:)

  Kram/ Hanna

  SvaraRadera
 2. Ja jag tror ju att jag såg en liknande bild på fejjan :D

  SvaraRadera
 3. Ha ha, det är därför jag har levat med "grå" väggar som i min lägenhet blev vackert ljusblå.
  Tyckte det blev ok ändå. Kul.

  Hälsningar Cecilia

  SvaraRadera
 4. Om man vill ha en grå eller vit bas men välja en tapet istället för målat. Har du några bra tapet val där?
  / tack för en super inspererande blogg

  SvaraRadera
 5. Vilken intressant artikel. Jag har själv nyligen köpt en lägenhet med en färg på väggarna som jag tyckte var så mild och vacker. När jag sen fick veta färgkoden blev jag paff. Den "låter" aprikos men är inte alls det i verkligheten.

  SvaraRadera
 6. Intressant och lärorikt! Men skulle du vilja förtydliga denna mening: "Jag har därför blandat hälften hälften av nr 1 (1000-N) och den varma nr 4 (1002-Y50R), och gjort en blandning med samma färger i en tredjedel plus två tredjedelar."?

  SvaraRadera
 7. VAd roligt att ni gillar inlägget :) Och kul att höra att ni är fler som levt med blå väggar, och har lite aprikost i en fin grå :) Och till Boel; jag gjorde en egen blandning i nr 5 som var hälften hälften. Sen har jag gjort en blandning nr 6 (som jag glömde att skriva ut sorry!) som bestod av de två färgerna i en tredjedel nr 1 och två tredjedelar nr 4. Ska förtydliga det i inlägget. Tack för frågan :)

  Karin

  SvaraRadera
 8. Aha, ok, tack! Det gäller att testa sig fram, jag gick själv till färgaffären tre ggr för att få rätt nyans tillblandad en gång när jag målade ljusgrå köksluckor. En tapet som jag tycker är väldigt vacker, om man inte vill ha färg, är Pallisier i olika färgställningar från Knowles & Christou (http://www.knowles-christou.com/), fanns tidigare på Tapetorama, dock inte den billigaste!

  SvaraRadera
 9. Hej Karin, jag skall göra en liten quickfix i ett hus vi köpt inför en större renovering längre fram och hade tänkt måla de nu 90-tals gula väggarna i neutral grå (efter hjärntvätt i en viss blogg ;)) men inser när jag läser detta att med ganska gula ekgolv och sydvästläge med stora fönster att det nog kommer se blått ut. Så då går jag tillbaka mot vitt. Skulle du då ha tagit äggskalsvit eller riktigt vit? Riktigt vit blir väl lite varm tack vare golv/ljus, men samtidigt är det ju gamla lister, fönsterfoder och tak som den vita skall matcha med och dem tänkte vi inte göra något med nu, det är gammalt och säkerligen lite gulnat/grånat och ser kanske mer dassigt ut mot kritvitt? Tacksam för svar! Hinner tyvärr inte provmåla själv då jag bor på annan ort, och som sagt, detta är bara en quickfix och behöver inte bli perfekt./AH

  SvaraRadera
 10. Haha, helt korrekt, ljusgrått är inte lämpat för quickfix ;) Men rummet har blivit sjukt fint här hemma, när jag väl blandade till en egen grå. men då skulle jag gå på vit 0500-N, utan gult i eftersom du har söderläge och gulnade golv :)

  Lycka till!

  Karin

  SvaraRadera
 11. Hej Karin
  Tack för en inspirerande blogg. Fint hem du har!
  Jag funderar över grå väggar. Har 1002-Y i hallen som är fin till stengolvet. Nu ska jag sätta en fondtapet William Morris seaweed silver/ecru i sovrummet och undrar om du vet om det skulle passa med samma grå på de övriga väggarna. Golvet är ljust med gult i (laminat stavträ). Rädd för att det blir för gult. I tapeten finns ju även en blågrå färg, kanske ska ta upp den istället eller vitt?

  SvaraRadera