fredag 29 november 2013

ADVENTSINSPIRATION FRÅN SLOTTSTRÄDGÅRDEN - OCH ATT SKAPA JULTEMANNågon gång tidigare i veckan mellan jobb, skol och dagisaktiviteter så hann jag med den mycket efterlängtade trippen för adventsinspiration. Det brukar bära av till någon av Stockholms absolut finaste handelsträdgårdar, Zetas eller Ulriksdals slottsträdgård. I år blev det Ulriksdals. En fantastisk miljö och där radas det upp den ena kreationen vackrare än den andra, julkransar en masse, julblommor i varenda sort som finns. Det är höga låga röda lila rosa vita tjocka spretiga taggiga mjuka. Helt fantastiskt. Det går inte att komma därifrån tomhänt, eller utan påfyllnad av julinspiration. Dessa bollar i tallris var grymt snygga, sådana har jag dessutom inte sett förr.
Stora murgröneringar i fönstren, och så ett helt tak med uppmonterade kvistar där det dinglar hundratals vackra glashängen. Väldigt effektfullt i solskenet.
De små minigranarna är en favorit. Ingen entrédörr ser naken ut med en sådan vid sin sida. Och den svarta runda ljuskorgen är också en gammal favvis. 
För att få ett sammanhängande julhem, som inte spretar och liksom ser stökigt ut hur städat det än är; så tänk på att välja utifrån ett färgtema eller koncept. Det blir inte så sterilt som det låter. Man har ju redan så många färger och material hemma, så det är enklast om man adderar ett ganska tight sammanhållet julkoncept. Exempelvis bara grönt + vitt + en temafärg (som kan vara i många nyanser från mörkt till ljust). Här har jag gjort ett kollage med temafärg mässing. De där ekbladen var ljuvliga.
Och grönt + vitt + temafärg röd/ eller rosa. Eller temafärg röd-OCH-rosa. Om man väljer rätt röd och rätt rosa kan man ju kombinera de två. En röd med orange i ("tomatröd") är till exempel vansinnigt skärande mot en rosa med blått i ("kall klar babyrosa"). Men en dämpad smutsrosa eller ballerinarosa är ljuvlig med mörkare röda toner som vinrött. Bildens bukettblommor är smutsrosa, och glitteräpplena drar åt mörkrött under sockret.
Och planteringsidéer för amaryllis finns det hur många som helst. I stor skål eller kruka tillsammans i färggrupp, eller en och en i låga glas, eller en och en i höga silvervaser.... Bara att välja variant. Ja det var den adventsinspirationen för i år. Jag kom hem med en hel famn full av kransar och ris och blommor. Ni får se hur det blev i advent! Trevlig kväll på er


PS Det finns en detalj som mer än allt annat verkar vara jul för mig. Som jag visst lyckats fotografera på varenda bild... Ser ni vad det är? Något RUNT :)


Bild studio karinInga kommentarer:

Skicka en kommentar