måndag 27 maj 2013

KOPPAR LJUSSTAKE



PS Ni har väl inte missat att Kubus klassikern har kommit i koppar? Designklassikern från By Lassen, jag har en i svart som jag fullkomligt älskar. Nu har det alltså tillkommit en i koppar. Det betyder att den finns i svart, vitt, silverfärgad, och alltså i koppar. Och då frågar jag bara när när när kommer den i mässing? Va va va?



Bild By Lassen

VÅNING MED PERFEKT KLASSISK VINTAGE MODERN MIX



Ny vecka och nya horisonter och jag hittar en galet snyggt inredd våning via Emmas blogg. Mannen bakom inredningen (invånaren) är creative director och sådana har ju naturligtvis full koll på koncept, visualisering och hur färdiga bilder skall bli bra. Så hans våning är naturligtvis exceptionellt bra på bild. Troligtvis lika snygg i verkligheten också, eftersom våningen redan är såld :) Min absoluta favoritbild är vardagsrummet ovan, inte bara för att bilden är perfekt utan för att inredningen på bilden är det. Med underbara höga golvsocklar och gigantisk konst på väggen (kaxigt snyggt), en vintagefåtölj (designklassiker från Wegner) och så förstås den fina kelimen på golvet. Och hellånga linnegardiner från taket. Till och med den lilla blåvita kinavasen är perfekt. Skulle gärna ta ett stycke copy-paste och dutta runt denna interiör i det ofärdiga hemmet jag har runt mig i detta nu. Bara lovely är det!




Fantastiskt fint lutat golv, som dessutom är vitoljat.




Klassiska 15 x 15 kakel på väggen, vita med mörk fog, samt ett mörkt grått kök. Det ser ut som ett Kvänumkök med utanpåliggande stommar. Ah så fint! Hos Emma hittar du fler bilder, här.



Bild Skandiamäklarna/ via Emmas designblogg

lördag 25 maj 2013

UTERUM DE LUXE MED GARDINER



Hej lördag, bästa lediga lördag :) Idag ska jag bara lägga in en liten ledighetskänsla, en underbar bild som andas ledigt och sommar. En uteplats med definierad rumskänsla endast med två vajrar och två långa gardinvepor. Enkelt, men åh så lyxigt :) Trevlig lördag på er.



Bild pinterest

fredag 24 maj 2013

HARLEKINRUTIGT MARMORGOLV




Här kommer lite afterworkgodis (det är ju snart helg!) i form av drömgolvet harlekinrutigt marmorgolv. Bara för att fylla på i inspirationsmappen, och att hälla på bränsle på längtan till att hallen och köket renoveras och får sådant golv... Så, lite ögongodis, och trevlig fredagseftermiddag på er!






Bilder pinterest

MER 20-TAL - TRÄFASAD



Hej fredag! Så här innan helgen kommer en snabb liten följdbild på det putsade 20-tal (som jag visade här) - och det blir ju naturligtvis 20-tal med träfasad. Denna bild visar ett snarlikt uttryck som det putsade grå huset från det förra inlägget, men här med stående träspont och vackra detaljerade knutbrädor och kapitäl ("kuddarna" överst på pelarna), och vitt under takfoten. Ljuvligt vackert. Man ser ju varför 20-tal kallas Swedish Grace. För det är verkligen graciöst och vackert. Förebilderna var antika Rom och vår egen nyklassicism på 1700-talet. 20-tal har en stilren dekor, som var en direkt reaktion på det tyngre nationalromantiska och jugend som rått under 00- och 10-tal. 20-tal är väldigt populärt även idag, och både nybyggda hus och hus från andra epoker "sminkas om" till 20-tal. Så bor du i en sådan här pärla är det bara att gratulera :)




Bild här

torsdag 23 maj 2013

VACKERT PUTSAT 20-TAL





Hej torsdag! Idag har jag haft nöjet att kika hemma hos en kund på ett vackert hem. Ett 20-talshus i puts. (Det är inte det fantastiska huset på bilden (som jag hittade här) men i mitt huvud ser huset redan ut så.) Idag samlar jag lite inspiration till dess fasader, så att jag minns hur jag tänkte. Och jag tänkte; återställa till tvåfärgad fasad, ljusa knutpelare, ljusa putsade fönsterfoder, ljusa kapitäl (kuddarna överst på knutpelarna).




Fönstren i den översta bilden stämmer inte med mitt projekt (det fina huset har fönster som är 10-tal), och jag skall ju uppnå 20-tal. Vad är det då? Jo, 2-luftsfönster, dvs ett fönster med mittpelare och två "halvor", och spröjsen skall vara så att rutan delas in i 2 eller 3 lika stora delar. Precis som ovan m a o. Även i denna fasad ser man att 20-talsfasaden är tvåfärgad, men här tvärtom med är pelarna och fodren mörkare (svagt grå) och själva fasaden ljusare (bruten vit). Visst är det lustigt hur samtiden är blind för sina egna misstag? Då, på 50-talet, sminkade någon om huset jag kikade på i vackraste 20-talsstil, och gjorde om det till......




......till ett beige 50-talshus. Betonade knutpelare togs bort, putsade fönsterfoder bort, fönsterluckor bort, troligtvis var det då den vackra balkongen rök och så en jämn beige 50-talsputs över alltihop. Som tur är - som man säger i byggnadsvården - är det "reversibelt". Det går att återställa. Och husets volym och linjer är så vackra, det brutna stora taket så magnifikt och tidstypiskt, det är som att huset bara väntar på att återfå sin rätta karaktär igen. Nu skall huset få bli ett 20-talshus igen. Så, det var dagens spara-i-minnes-arkivet-här-på-bloggen. Och inspiration till er. God kväll :)


Bild 1 fasadputsning, 2 här, 3 studio karin

måndag 20 maj 2013

DAGENS TIPS - STORA OLIVTRÄD



pssssttt.... ett litet tips! Såg på IKEA Kungens Kurva i förra veckan att de fått in ett lass med stora olivträd. Alltså, stora som, ja nästan som på den ljuvliga bilden från Skaargarden. Inte riktigt så stora, men en grov stam och en höjd till min axel i a f. Och dessa tog de ett par hundralappar för. Jag har redan hunnit köpa i lasset innan, som var lite mindre :/ Osis. Men de blir också bra. Och för er som er som längtat efter ett större olivträd, skynda fynda.



Bild Skaargarden

MODERNT STYLAT - OCH FLER FRÅGOR OM SUPERFRONT KÖK




Hej måndag! Jag har fått flera läsarfrågor om att visa ett modernt kök, och dessutom några som bad om mina smakråd kring val av köksluckor från nya Superfront. Det har alltså inte undgått mina läsare att jag är ett stort fan av Superfront :) Kul att ni är flera som är på g att köpa köksluckor därifrån. Och ja, de kommer att ha luckor både till Faktumstommar och nya Metod. Ni som skall ha Metodstommar, dessa börjar säljas på IKEA fr o m 3 juni. Jag har skrivit ett utförligt inlägg om hur nya Metod fungerar här. Och ni som redan har Faktum stommar, grattis det är ju bara att köra på då. Faktum kommer att fasas ut under två år, så om man vill komplettera sitt befintliga kök med dessa stommar så går det ett tag till. Och det moderna köket då? Hur styla? En lösning är att bara ha bänkskåp (och en spisfläkt så klart), och välja lite snygga lampor som Bestlite som belysning. Både modernt och funktionellt. (Bestlite finns ju numer även med mässing, om man vill köra Superfronts mässingsbeslag och kanske t o m en mässingskran. Kaxigt och trendigt värre. S*itsnyggt rent ut sagt.) Behöver du mycket skåpförvaring kanske det finns en kortare vägg i närheten som kan ha bara högskåp och svälja det som skulle ha funnits i överskåpen. Mönster på luckan väljer man ju efter tycke och smak, jag har mina personliga favoriter men skulle jag välja till en kund skulle jag se till hur det såg ut hemma hos kunden; finns det fondtapet att ta hänsyn till, mattmönster? Inte så svårt som det låter, det är ganska lätt att lägga ett mönster bredvid ett annat och man behöver inte vara estetiskt uberbegåvad för att se om de talar bra ihop eller krockar. Runda mönster gillar runda mönster. Och kantiga mönster är kompis med kantiga mönster. Och alla mönster hos Superfront är dessutom så grafiska och stilrena, så de går bra i alla miljöer. Du läsare som bad om råd och skulle beställa ett helt Superfront kök, lycka till, jag tror att luckorna finns i webshopen snart. Eller "very very soon".


Och till dig som inte ville ha vitt kök; personligen gillar jag verkligen den ljust gröna Aerugo Green. Den känns rätt, och är en färg jag tror att man gillar länge länge. Mild, passar det mesta annat i färgväg, klassisk som en ärgad koppar, men ändå kaxig modern och snygg. Ja, hörni, det är svårt att välja, jag vet :D


Bild 1 Bo Bedre, 2 Superfront

onsdag 15 maj 2013

BORD MED UNDERREDE I JÄRN




Hej onsdag! Sitter just och ritar möbler åt en kund, en favoritsort som jag själv velat ha länge. Kantiga bord med järnunderrede, som skall väga upp det fina sirliga språket i sekelskiftesarkitekturren här hemma och peta in lite j*vlar anamma i interiören. Inspirationen till möblerna är alla exempel på bord med järnunderrede som syns nu, så snygga. Housedoctor har en variant med tunt underrede och metalltopp....





... och Artwood har massa fina bord på detta tema. Lite grövre dimension och träskiva.




Och detta bord ligger i mina favoriter sen länge, ett på pricken bord som jag vill ha. Med carrara topp. Men, som oftast när man inreder åt kund, så finns inte exakt rätt materialkombination eller precis rätt mått. Så då få man göra som man gör på arkitektkontor; rita och ta fram själv.


Några av dagens ritningar till en kund som skall iväg på offertförfrågningar till smed och stenleverantör. Jag ska smyga med en beställning till mig själv så småningom, på ett större kvadratiskt soffbord med carrara. För vi behöver ett riktigt redigt stadigt soffbord som lillebror inte kan tippa (som det runda sköra vi har idag :/ ...). Ja, det var dagens inredningsarkitekt, nu är det ut en stund i solen på ärenden tror jag bestämt! Hej på er



Bild 1 Housedoctor, 2 Artwood, 3 Sköna Hem, 4-5 studio karin


måndag 13 maj 2013

HÄNGGUNGA





Hej nya vecka! Rivstart som vanligt, känns som att jag har varit kors och tvärs i uppdrag hela dagen idag. Drömmer om en sådan här i trädet utanför dörren, en stor mysig trädgunga. Denna snygga variant i rotting kommer ifrån Sika/ här. Älskar rotting, ett genuint material som ser en ny era efter att ha varit lite bortglömt ett tag. Fantastiskt snygg gunga, eller vad säger ni?




Jag gillar ju inte det gula i ny rotting... Så det får jag leva med ett tag, jag har nämligen lite nyheter i trädgården som jag skall dela med mig av. Men tänk när det åldrats och patinerats och blivit silvergrått så här som denna äldre gunga! Lovely säger jag bara. I den hade jag suttit bra ikväll vill jag lova :)




Bild Sika


söndag 12 maj 2013

DEN BLOMSTERTID NU KOMMER




Hej söndagkväll! Långhelgen är till ända, och det känns som att jag har fått sommaren i sinnet efter denna helg. Nu har det börjat. De små spirande ljusgröna bladen på björkarna har börjat färga trädkronorna gröna. Lite blomster här och var har börjat kika upp så smått. Man ser att naturen är redo att spraka iväg i tusen blommor och stora gröna löv och sätta fart nu. Jag stannade upp och sa till mina småtjejer att känn efter nu, känn efter hur det känns att veta att hela långa ljusa varma sommaren ligger framför oss. Det har inte hux flux blivit mitt i semestern, det är inte ens sommarlov än, och det har gubevars inte gått förbi årets ljusaste natt än - allt det ljusa är fortfarande precis framför oss. Det kändes bra, tyckte tjejerna. Och jag med. Jag lämnar bara lite spirande sommarkänsla i bilderna ikväll, från helgen på landet. Så ses vi i arbetsveckan i morgon igen. Trevlig kväll på er!






fredag 10 maj 2013

UTERUM



Hej! Hoppas ni har långledigt! Så här när det är försommarvarmt ute och man flyttar ut möbler och kuddar, så är det så härligt att skapa ett helt uterum ute. Ett mellanting mellan ute och inne, med definierade väggar och en hänvisning till ett tak. Utan att för den sakens skull vara ett tätt tak, för det behöver man bygglov till. Visar en inspirationskavalkad för uterum, där just hörnpelarna och ett lätt tak - och möjligen en liten lätt vägg - har skapat ett helt nytt rum ute. Ljuvliga platser.





Mysigt va? Ha det bra, trevlig fortsatt helg :)



Bild pinterest


onsdag 8 maj 2013

MAJ OCH MAGNOLIA



Hej! Idag har jag hunnit med ett besök på underbara Zetas handelsträdgård. Ljuvligt! Magnoliorna stod i blom, detta magiskt vackra urtidsblommande träd. Det var så pass hänförande att ett stort träd helt sonika fick följa med hem. Lite likt detta som växer på Zetas, men mitt har väldigt stora vita blommor. Nu letar jag plats på entrésidan till det trädet. Har ställt det på lite olika platser, och nu skall jag avvakta i helgen för ett träd sticker man ju inte bara ned i jorden. Man måste fundera på skuggverkan och hur det blir när trädet är större. Samt att det står i en trevlig siktlinje, man vill ju se det fina underverket i en speciellt fin och väl vald utsikt! (Och, naturligtvis, att det står gynnsamt för sin sort. Läs skötselråd för alla växter du kan tänka på Zetas sida här.)




Och kommer ni ihåg denna bilden? Jag har ju ooohhhat om utemöbler i kolonialstil. Bla som jag skrev om här och här. Nu såg jag dem uppställda äverallt i verkliga livet, dessa ovan, i butiken, i caféet. Och jag är mer övertygad än nånsin. Korgstolarna har jag redan köpt (kommer bild). Plankbord skall snickras.




Och det godaste cafét i stan. Utanför stan i alla fall. Hemlagade kakor och pajer med en latte i solen. Mitt bästa tips till er i helgen, ni som inte har för långt. Ha det bra!


Bild Zetas

tisdag 7 maj 2013

MÖRK KONTRAST I VIT MILJÖ




Hej tisdag! Solen skiner och jag är på språng för att ta tag i några uppdrag. Men jag hinner lägga in lite fina bilder på vita interiörer, där man har mörka kontraster. För visst är det vackert med en mörk kontrast i ett annars ganska vitt rum? En skarp kontrast gör att det vita känns vitare, och dagsljuset ljusare. Själv skall jag ge mig på att måla en eller två möbler i svart så snart jag hinner, och den ena skall målas i linoljefärg så att jag får "firsthandexperience" med den spännande färgen. Ovan en galet vacker miljö i vitt, med en svart kommod och antika guldramar. Elegant.




En svart soffa kan vara elegant i rätt miljö, en miljö som har stora volymer dagsljus och vitt. Här en elegant gammaldags chesterfieldsoffa - de är ju väldigt speciella för att inte säga ganska roliga. I rätt miljö är denna sofftyp sååå häftig och elegant. I fel miljö bara sorglig och som en gammal relik från 80talet. I miljön ovan har den hamnat i den första kategorin tycker jag, helt rätt. Och det svartvita marmorgolvet var helt speciellt också, garanterat lyxkant på tillvaron att trampa runt på det :)




Naturligtvis behöver du inte använda dig av svart kontrast. Du kan också använda dig av andra nyanser, som går i det färgval som du valt hemma. Det viktiga är att du inte väljer samma nyans på alla blå, eller gröna. Här är en mörkt blå den djupaste färgkontrasten, blå som skapar en sval elegans.


Bild Ralph Lauren Home


måndag 6 maj 2013

PÅ GENOMFART I GAMLA STAN



Rivstart in i ny vecka, här kommer en liten pausbild med något jag såg idag då jag var på väg till ett kontor för att kika på ett störtskönt svenskt varumärke. Återkommer med det i morgon när jag hunnit gå igenom bilderna. Så, nu bara lite bilder på vad jag såg när jag kilade över Gamla Stans gator idag; en mycket välpolerad Darth Vader (eller var det högvakten?).





Och som jag älskar finputsade hästar i skinande träns! Ah! Smällde av så många bilder med kameran, lägger upp denna här så kanske jag kommer ihåg att framkalla någon av bilderna och kanske t o m ha i stor glasad ram i min blivande tavelvägg framöver. Har ni också för många bilder bara i datorn som aldrig får se dagens ljus? Det var måndaspausbilder det, arbete overload här i kulisserna...



Bild studio karin




lördag 4 maj 2013

INSPIRATION FÖR MÖBLERINGEN AV MIN ALTAN OCH TRÄDGÅRD



Majhelg är utefixarhelg. Jag fixar i ordning uteplatsen. Eller, platserna. Vill ha flera olika sittningar, och eftersom solen rör sig runt om huset så bildas olika favoritställen i trädgården under dagen. Ovan har jag samlat inspirationsbilder från Housedoctor, inspirationsbilder för uterum. Jag har blivit på det klara med att bara vita möbler blir alldeles för gulligt mot det vita-spröjs-och-vita-foder-vackra huset. Så, lite modernare utesittning, med inslag av klassisk kolonialstil ska det bli! Loungesittning ska jag skapa, kanske kan man bara bygga en liknande lösning som denna? En lång härlig låg soffa, som man kan fylla med dynor och kuddar. Såga till sidor i en massiv skiva och på med plank i sittyta och ryggstöd. Hur svårt kan det vara? Hmm, måste undersökas :)




Skapa atmosfär med ett gäng lyktor av blandad sort.




Och så själv utematplatsen, med bord och stolar. Jag har kommit en bit på väg och målat om mitt gamla bord, så att det skall bli lite mer som på bilden. Eller mer likt detta bord som jag blev så kär i. Återkommer med resultatet :) Och så har jag en tanke kring utestolarna också! Ni får se när jag fixat. Ha en trevlig lördagkväll!


Bild Housedoctor



LÖRDAGSGODIS PÅ SERVERINGSVAGN



Här kommer ett inlägg som bara är en liten lördagstreat, en fin inspirerande bild på en perfekt serveringsvagn. Skulle kunna stå i vilket hörn av ett vardagsrum eller matrum som helst, och vips har man lite extra avställningsyta. Har märkt att nu när vi sitter i ett matrum och äter, och inte i ett kök, så har avställningsytor runt om bordet blivit av hög prioritet. Att ställa skålar som inte får plats på bordet, eller drycken vid större middag, eller kanske lördagsgodiset helt enkelt. Detta finfina serveringsbord från Housedoctor hade suttit som en smäck! Gudomligt snyggt. 



Bild housedoctor





KVÄNUMS NYA BUTIK I SICKLA




Hej lördag! I veckan som gick hann jag med att kika på Kvänums nya butik i Sickla, riktigt fina köksmiljöer hade de byggt upp. Denna favorit hade de längst fram. Jag lägger till den här som en favoritstil till det tänkta köket, jag älskar de utanpåliggande stommarna. Profilerad eller rak lucka svänger hos mig, just denna gång var det de släta massiva luckorna som föll bäst i smaken. Ljuvligt sammansatt med en mäktigt stor kran, och en svart skiva.




Nya små detaljer var läderhandtag! Jag som tänkte låta läderlinda handtag till vårt kök i radhuset, men så sålde vi istället och det blev aldrig av. Men det är så fint med läderinslag tycker jag. Patinan blir nog jättefin, de utsätts ju för ganska mycket fett och smuts dessa handtag.




Och naturligtvis fanns Kvänums flaggskepp på plats. Grafitgrå luckor, carraraskiva och det hyllskåpet. Det är ju som vanligt detaljerna som gör det. De båda köken är ganska snarlikt uppbyggda, med den breda fina utanpåliggande stommen och massiva träluckor. Sen kommer sockret runtomkring som gör att det blir helt olika känslor. För den äldre stilen en klassisk carrara marmor, de sekelskiftesgamla beslagen, spont, låg stenkant. Hyllskåpet ovanför bidrar naturligtvis med att göra en mjukare stil med sin kurvade konsol. Den enklare raka stilen i det vita köket blir nog det jag riktar in mig mer på, raka luckor, genomtänkta beslag, stenskiva (men det blir nog carrara, ju...) när jag kommer så långt. 



Bild studio karin


fredag 3 maj 2013

EN MODERN INTERIÖR I BETONG



Hej fredag! Jag börjar denna fredag med en bostadsspaning. En helt modern interiör, arkitektritat så det förslår med ett sinne för helhet och att avsluta konceptet ända in i millimeternivå. Huset är modernt (från 60-talet) och dessutom nyrenoverat. En röd tråd som går genom huset är ytskiktet betong som återkommer utomhus och inomhus, bla i kök och på möbler. Det matchas med andra moderna material och grepp som svartlutat trä, gigantiska glaspartier från tak till golv, murad eldstad, inbyggd belysning förvaring. Ja, som bekant gillar jag alla väl utförda inredningsstilar. Och detta är ett sådant där starkt och väl genomfört koncept som får en inredningsarkitekt att sitta med munnen öppen och bara gapa :)




En mäktig uteplats på 200 kvm med utsikt över havet. (Även om man hade kunnat inreda den med bra mycket mer typer av sittningar och inte så många fatboykuddar.) Här ska jag också passa på att nämna att hemmet är en bostadsrätt, och att altanen är ovanpå en annan lägenhet. Väldigt spännande och internationellt annorlunda.





Vacker svartlutad trappa mot en interiör helt i vitt.




Materialen återkommer på detaljnivå, som här betongen som ligger ovanpå ett sideboard. Lovely.




Hela köket i betong. För att få sådana väggar platsgjuter man betongskivor och för att få dem blanka och fina poleras de.




Ja, det var en annorlunda miljö. Hela hemmet ser du här.


Bild Mäklarringen