lördag 29 juni 2013

LÖRDAGSFRUKOST



Sommarvykort till er


Bild studio karin

torsdag 27 juni 2013

LOUNGESTIL UTE



Idag blir det ett inspirationsinlägg på loungestil utomhus. Härliga stora fåtöljer i grov rottingstil i en rad, med ursnygga betongliknande lådor som bord på vardera sida om fåtöljerna. Ah, så lyxigt. Pausbild och önskan om strandhäng idag, alltså. 






Bild Slettvoll

onsdag 26 juni 2013

FÄRGSÄTTNINGAR FÖR SEKELSKIFTESHUS - GULT GRÖNT VITT





Hej! Det kom en läsarfråga jag inte kunde motstå, det handlade om färgsättningsförslag till ett sekelskifteshus från 10-talet. Har jag några förslag på hur det kunde uppdateras så att det kändes lite fräschare undrade man. Jovisst, jag har flera förslag. 




FÖRE. Ett vackert jugendhus. Typiska jugenddetaljer är fönstertypen med spröjsen som delar in fönstret i en nedre större och en övre mindre del. Och det vackra tunga taket som välver sig över balkongen. Husets identitet idag är gul fasad. Med mörkt bruna foder. Och det är väl just det bruna som gör att huset ser lite tungt och trött ut. Fönstren har redan bytts ut mot nya med vita bågar. Så det har jag i alla förslag. Jag har kikat på tre fasadfärger; vitt, grönt och gult. 




Vill ni puffa husets intryck ordentligt åt det ljusa hållet kan det bli vitt. Den översta bilden i inlägget visar en färgsättning som inte är typisk jugend, men som ändå låter huset behålla sin tvåtonade färgsättning med ljus fasad och mörkare foder, och känns ganska sekelskifte ändå. Jag har lagt till en tidstypsik dörrfärg också för att behålla lite tyngd också. Översta bilden i inlägget alltså: vit fasad (101 Äggskal), grå foder , och en tidstypisk röd dörr 123 Faluröd. I bilden här ovan är fasade fortfarande vit (samma som överst 101 Äggskal), tillsammans med vackra gröna foder (143 Lind), och samma röda dörr (123 Faluröd). En jättevacker klassisk färgsättning som jag själv är svag för, detta :)




Just grönt är ju också vacker på sekelskifteshus. Här har fasaden fått bli ljusgrön (174 Päronsaft), fortfarande de gröna fodren (143 Lind), och till detta vita fönsterbågar och dörr. Också jättevackert. 




Och så har vi de gula varianterna så klart! Husets identitet är ju gult, så vill ni behålla det finns det även ljusare kombinationer med ljusgul fasad. Här gul fasad (403 Cremegul), grå foder som känns mjukare och fräschare än dagens bruna (156 Kobbe), och så de vita bågarna och dörr.




Här har huset samma färgsättning som ovan med den enda skillnaden att dörren fått vara tidstypiskt för ett gult hus: mörkröd. (123 Faluröd). Grunden på alla hus har jag behållit i samma mellangrå (148 Dis). Ja, det var några förslag. Lycka till med ert vackra hus!




Bild färgkombinationer av studio karin via Alcro Designer















måndag 24 juni 2013

MERA DAGBÄDD I TRÄDGÅRDEN



Jag funderade ju lite kring en dagbädd ute (här). Om jag skulle ha dagbädden fritt stående ute i trädgården istället för på en altan eller grusgång, kunde den få bli lite större och vildvuxen med grå plank och generösa madrasser och kuddar i grått eller ljust blått. Ett stycke bohemdagbädd i trädgården alltså, med glassiga barn och vilande mammor huller om buller.



Bild pinterest

DAGBÄDD I UTERUMMET




Hej måndag! Det börjar kännas att det är sommar på bloggen, det går visst på halvfart :) Efter att ha spenderat den soliga eftermiddagen och kvällen i trädgården inser jag att det skulle sitta fint med fler sitt-typer än de två grupperingar som finns idag; det gigantiska matbordet (som jag ju måste visa er!) och däckstolarna. Jag skulle vilja ha typ en daybed utomhus, hade inte varit dumt alls. Inspo på det idag. Gärna en i gammal kolonialstil, och får jag nu ändå önska skulle det vara teak som blivit grå med tiden. Men, vitt går ju bara på bild hemma hos mig :) Det fick nog bli ljust grå eller blå kuddar för mina barns del... :)




Bild pinterest

torsdag 20 juni 2013

KURORT STOCKHOLM



Ah, långhelg. Och barnens sista dag på dagis och fritids för terminen. Efter hämtningen åkte vi ned till badet, och slogs av att det är så fantastiskt vackert. Igen. Som jag gör första gången varje sommar. Denna kära gamla kurort som vi bor i, jag glömmer ju att det finns Ostkustens enda bevarade kallbadhus ifrån förra sekelskiftet här. Och jag som är sån arkitekturhistorienörd jag sitter och bara tittar och njuter och låter ögonen vila på jugendbadhuset längst ute på udden medan barnen skriker på glaaaaaaaaaass. Och försöker lära sjuåringen ett och annat om jugend och arkitektur i förbifarten, för döva öron så klart. Lämnar er med en önskan om en fantastisk midsommar - och så tipsar jag er om Stockholms kanske vackraste bad för er som vill ge er ut på en tripp till kusten i sommar. Saltsjöbadens Friluftsbad. Älskade fina. Ni får ett par vykort därifrån, snapshots med mobilen. Och med det önskar jag er en trevlig kväll!! :)











söndag 16 juni 2013

MER TRENDRAPPORTERING INFÖR HÖSTEN




Hej söndag! Här kommer lite mer trendspaning inför hösten, Alcro trendrapport inför hösten står som avsändare, och till min glada förvåning bekräftar den rapporten samma inriktning som jag pratade om i min trendspaning häromdagen :) 

"- Nu tror jag man vill komma bort från det cleana, moderna och hårt vita som varit. Långt bort från plast. Material som känns behagliga nu är korg, keramik och trä. Träet skall vara obehandlat och naturligt. Den naturliga känslan kommer tillbaka allt mer." Alcro

Det var lite det spåret jag var inne på när jag i min fingret-i-luften-känner-i-vinden-spåning om trender för Nordic Designhub här, och jag ordbabblade i stil med 

"Rent färgmässigt så tycker jag mig märka att vitt inte är den mest självklara nyansen på både golv, tak och väggar längre. Trärena golv är inte lika ute som bara häromåret då det skulle vitlaseras i varje hem. Vita väggar har vi alla haft i många år, och lite mörkare smyger sig tillbaka...... " studio karin

Alcros trendrapport talar också om "oljemålningar, tunga träslag och ombonat och hemtrevligt", och jag talade om "riktig konst istället för varuhusposters, rena materialval, ull, läder, linne och mässing". Så jag kan skriva under på Alcros trendrapport som ni läser i sin helhet här. Den som de intervjuat för artikeln är en tjej vid namn Anna Karlström Yumul, en art director vid Efva Attling i New York. Men också en tjej som jag kände i gymnasiet. Så spännande att se bekanta namn dyka upp i stora sammanhang :) 






Bild via Alcro



torsdag 13 juni 2013

DE STARKASTE TRENDERNA 2013




"Det avskalade vita och svarta är på väg ut för att ge plats till något mer blandat färgfullt, format, personligt och ombonat." Ja, det är slutsatsen från en trendundersökning som gjordes på Nordic Designhub nyligen. Ett gäng inredare, bloggare och inredningsarkitekter frågades om vad som var den starkaste trenden 2013. Även jag blev tillfrågad vad jag tyckte. Jag är fullkomligt övertygad och hoppas att den starkaste trenden inte är någon trend, utan att vi inreder mer hållbart. Både ur plånbokens, miljöns och tidsperspektivets synpunkt. Alltså självklart hållbart ur miljösynpunkt, men också hållbart ur ett estetiskt designperspektiv, att vi inte inreder för ett kortsiktigt just nu, där vi köper och slänger möbler, eller byter inredning år efter år som en billig T-shirt. Nä, långsiktiga val, vilket i sin tur medför att den moderna inredningen blandas med klassiska val och material. Vad passar hemmet, arkitekturen, vad passar mig, oss som familj?




Rent färgmässigt så tycker jag mig märka att vitt inte är den mest självklara nyansen på både golv, tak och väggar längre. Trärena golv är inte lika ute som bara häromåret då det skulle vitlaseras i varje hem. Vita väggar har vi alla haft i många år, och lite mörkare (aningens) smyger sig tillbaka. Så, det mest samtida hemmet jag kan tänka mig nu som är trendigt, är egentligen inte trendigt alls, utan är genomsyrat av en smart och snygg blandning av moderna, ärvda, nya och gamla inredningsdetaljer och fyllda av personliga val och kombinationer. Lägg därtill äkthet och genuinitet, som äkta mattor, riktig konst på väggen istället för en varuhusposter, rena materialval som linne, ull, läder, trä, mässing och koppar så har vi en trend som i alla fall jag upplever starkt under 2013.



Människor inreder personligt med en bra mix av gammalt, ärvt, nytt, unikt med klassiska materialval som ger en stilblandning av samtida och klassiskt, och därmed ger inredningen en längre hållbar tidsrymd än "trendigt i detta nu". Rent konkret är det fortsatt ljusa interiörer men som dovats en aning med trärena golv istället för det vitlaserade, och ljust grå väggar har gjort vitt sällskap som ett självklart val av väggfärg.

Karin/ studio karin


Många intressanta perspektiv och funderingar, och många bekanta bloggar, ni ser dem alla här.
Och PS, när min analytiska hjärncell sätter igång kan den inte sluta... Om man nu gillar det svartvita och håller fast vid det, så är ju det ett eget, personligt och möjligen långsiktigt val det med. Så, gör vad ni vill, personligt och långsiktigt, var orden ;)



Bild 1 hemnet, 2 Artilleriet

tisdag 11 juni 2013

BLOMSTERKRANS OCH BRÅDA DAGAR



Hej! Ja, det blir inte så många inlägg, det var långhelg och nu är det skol- och dagsiavslutningsvecka. Idag skall det roddas ihop en blomsterkrans tills skolavslutningen i morgon, så här såg den ut förra året. Och i år blir det nog krukpenséerna som får sätta livet till igen, till kransen. I år har jag hittat den ljuvligaste ljusblå ton, dessa får det bli. Så, jag stressar vidare och lämnar er med denna bild. kram på er






onsdag 5 juni 2013

SNYGGSNYGG BLÅGRÅ SOMMARINSPIRATION



Funderar lite kring det här med landet, och letar efter inspiration till uteplatserna hemma. Och snubblar in på fantastiskt fina Broste Copenhagen. Och blir så drabbad av den snygga sommarkatalogen. Ah! Så fint. Längtar tills mina korgstolar på altanen har blivit grå av väder och vind så att de ser mer ut som på bilden. Och så skall jag bygga ett bord till. Ett låångt. Finfint tips ovan att kanske bara ta benbockar och ett gäng tvärliggande plankor. Blå dynor har jag på landet och här hemma blir det något annat. Jag har redan massa grått så jag fortsätter på det här hemma.




De ljuvligaste blåa-turkosa nyanserna ihop i en salig blandning skapar ett superfint sommarstilleben. Med en lien enkel blomma som vippar.




Också ett fint bord. Och mattan. Och havet. Och allt.




Det var lite blå sommarinspiration, nu är det jobb en stund!




Bild Broste Copenhagen

EN MODERN FRIGGEBOD SOM LÄTT KAN BYGGAS OM OCH TILL




Hej! Nu är det sommar på riktigt, i morgon är det långhelg och solen strålar från klarblå himmel därute. Men vet ni hur jag märker att det är sommar mer? Jo, på alla frågor och sökningar på friggebodar :) Jag ska passa på att visa en kungligt snygg liten rackare till friggebod, som dessutom fungerar som lego så att du kan bygga om och till och länka vidare om du skall bygga större.





Denna friggebod i modern arkitektur är designad av en känd dansk arkitekt vid namn Lars Frank Nielsen, och den säljs av Add a Room. På Narvavägen 22 öppnade igår OneCollection som är ett showroom där du kan få information om denna ljuvliga lilla frigga.



Det jag älskar med denna friggebod är som jag nämde att den fungerar som lego! Man kan länka ihop flera för att på så sätt få större hus och fler funktioner. Och inte minst bildas det mellanrum som man kan använda sig av, och skapa fantastiska uterum. Tänk på att du kan bygglovsfritt bara bygga en friggebod på 15 kvm per tomt, och den skall stå 4 meter från tomtgräns. Skall den stå närmare behövs grannes tillåtelse. Och vill du bygga fler fantastiskt fina friggebodar intill varann så här så behövs bygglov för alla byggnader utöver den första 15 kvm-friggeboden. Add a Room kommer som regelrätt friggebod (tonårsrum, gästhus, sommarhus, med eller utan wc, pentry etc) eller bastuhus.



Bild Add a Room

tisdag 4 juni 2013

SUPERFRONT KÖKEN ÄR HÄR - OCH IKEAS METOD MED



Hej! Idag är det lite julafton, fast lite försenat. Ni har säkert inte missat Superfront som exploderade på pimpa-dina-IKEA-stommar-marknaden i våras. De har synts överallt på bloggar och i magasin. De fina sideboarden har jag visat flera gånger sedan det första inlägget med suddiga kvällsbilder från vernissageminglet (här). OCH jag har hunnit med att med snickare installera Superfront möbler hos en kund. Men nu, nu nu nuuuuuuu - nu kommer äntligen köken. Därför julafton idag. Nu finns köken att köpa, och bilderna kommer upp på siten inom kort. Denna bild med det gammelrosa köket med harlekinrutor och guldkranar kastar mig av någon anledning in i mitt barnrum jag hade och väcker så lyckliga minnen till liv att jag vill sjunga och dansa och måla hela hemmet rosa. F*n vad fint. Rosa har växt upp. Rosa har också blivit tuff. Ja, rosa är helrätt helt enkelt. Och mässing är rätt. Och ruffigt grått. Till och med lille griseknoen är rätt :)




För att inte tala om den smutsbleka turkosgröna färgen Aerugo Green som ser ut som ärgad koppar. Också helrätt. Mycket fint. Det som är det finfina med dessa bleka färger är att de passar i stort sett till alla andra färger. I de vita hemmen vi har runt om i landet är det bara att blunda och välja färg. Och med de kaxiga beslagen till handtag och en markerad stenskiva som bänksskiva blir det allt annat än mesigt med pastell.




Ja, det skulle inte vara lätt att välja om jag stod i mitt gamla IKEA kök i förra hemmet. (Nu står jag istället i ett renoveringsobjekt och skall bygga ett nytt kök i en tvättstuga, en helt annan historia...) Men i förra hemmet hade inte vetat vilken lucka jag skulle välja till mitt Faktum kök. Och just idag släpps ju IKEAs METOD, som ni kanske inte missat. (Ett gäng bilder här idag.) METOD som revolutionerar IKEAs köks- och måttsystem. Det nya modulsystemet har jag beskrivit här. Superfront kommer att kunna beställas till både Faktum och Metod så klart. Så om ni i framtiden står med prima Faktumstommar och vill renovera - gör er plånbok och miljön en gärning och upcycla ert kök med nya luckor från Superfront :) Det hade jag gjort.



Bild Superfront

söndag 2 juni 2013

SOMMARSÖNDAG



Ack du sköna sommar :) Äntligen är det juni och idag var det så varmt att vi växelvis sökte slapp-svalka ömsom under körsbärsträdet och ömsom inne i det svala ljusgrå tv-rummet. Eftersom alla rum har kaos-status hemma (några inte ens påbörjade, några med gamla tapeter, några med lite målade väggar etc etc) så får denna bild symbolisera tv-rummet. Snarlik vägg och kulör på soffan i a f :) (Just denna snyggklassiker till soffa, som är en uppdaterad modern version av en Howard finns hos Artilleriet/ här) Med denna krypuppvänliga bild så önskar jag er en trevlig kväll!



Bild via Artilleriet