lördag 30 november 2013

MINA ADVENTSKRANSAR




Hej lördag! Nu har julverkstan kommit igång lite, efter det inspirerande besöket på Ulriksdals Slottsträdgård häromdagen. Det jag ville ha allra mest var julkransar till fönstren. Det har jag haft i flera år, och det är en klassiker som jag verkligen har tagit till mitt hjärta. Men - och ett stort stort men! - har ni sett att köpekransar har en baksida av halm. Det ser jättenaket ut. Och när man skall hänga kransar i fönstret så får man då bara en sida som är fin och grön. I radhuset var detta inget problem då fönstren som hade kransar vette mot trädgård och förrådsbod. Men här, här har vi 7 fönster i bredd i burspråket parallellt ut mot gatan. Det är husets arkitektoniska paradnummer utåt, och jag vill ju gärna att det skall se fint ut utifrån också. God Jul förbipasserande. Inte att vi har grönt och fint inåt rummet och så moonar julkransarna utåt gatan. Så vad göra? Jo. Jag gav mig i kast med att göra egna kransar i år.




Det fanns inte "vanligt" granris på Ulriksdals, och tur var det. Då fick jag bekanta mig med detta ris, som jag så klart glömt namnet på (tipsa gärna... kryptomeria, tack!) Det var ljuvligt att ta i, ganska mjukt, och långa fina kvistar som gick lätt att binda krans av. Och lätt att klippa av mindre kortare bitar där man behövde fylla i mer grönt. Min första julkrans (har bara gjort midsommarkransar i mina dagar) blev riktigt bra så jag ger all eloge till ristypen! Små minikvistar som blev kvar står i silvervaser på fönsterbräder.




Färdig adventskrans som väntar på att hängas upp. Grön på båda sidor. Återkommer med resultatet senare idag.




Bild studio karin


fredag 29 november 2013

BEGÅVAT VACKER KALENDER MED HJÄRTA



Hej fredag! I helgen börjar årets sista månad, december och jag har huvudet fullt av både julklappsplanering, reseplanering, nytt år som börjar för studio karin och alla mina härliga läsare och kunder. Planering och framförhållning, är det som gäller. Och så hålla reda på de tre barnens olika luciafiranden och avslutningar. Det är mycket nu... Det jag verkligen behöver är en väggkalender, men jag har alltid svårt att hitta någon för de är ofta tokfula eller sterila. Har stagnerat i en textad svartvit grafisk variant ett par år nu och behöver lite fräsch uppdatering på kalendern, helt klart. Och vet ni vad. Det finns en perfekt. Denna ljuvliga skapelse känns som ett fantastiskt alternativ att ha på köksväggen, The Mother Nature Calendar av Team Hawaii/ finns här. Jag som fullkomligt älskar blyertsteckningar i tusen nyanser och ritat med fotografiskt öga. Jag hade en period som tonåring när jag ritade så, idag kan jag nog inte ens ful-skissa en kotte, utan överlåter konsten till de som kan. Vilken bra julklapp till dina designintresserade vänner som har allt dessutom! Som socker på kolan säljs denna vackra kalender även med ett samvete, på Rädda Barnens hemshop här, och det gör att jag gillar den ännu mer. (Idag fredag kan man dessutom klicka hem den med 15% rabatt om du hinner innan kl 15.) Det är ju julklapp med hjärta, det. Yep, det blir en hemma hos mig nästa år :) Trevlig fredag på er vänner.





Bild Team Hawaii

tisdag 26 november 2013

FANTASTISKA NYA LIFESTYLE BILDER FRÅN GUBI BESTLITE



Jag vet få som är så duktiga på sin varumärkesintegritet som danska Gubi. Ni vet de som har lampmärken som Bestlite och Grasshopper. De vet verkligen hur deras styling-profil skall läggas. Det skall vara snyggt. Det skall vara nytänkande. Det skall vara klassiskt. Det skall vara modernt. Det skall vara bara så jäkla rätt och in i bengen grymt. Nyligen släpptes deras lifestylebilder för 2013, och bilderna är så vackert fotade och visar så väldesignade vyer, det är så genomtänkt att man sitter en stund med hakan i knät och bläddrar. Igen. Jag tror inte att jag vet något märke som är så duktiga på att hålla sin integritet och stil i sin varumärkesprofil som Gubi. Stilen skulle bäst kunna beskrivas som något internationell, med en bra mix av design från olika epoker som tillsammans sätts ihop till ett personligt uttryck. (Stilar av denna typ kallar jag Vintage Modern Mix här på bloggen.) Materialen man kombinerar är mässing, varma trätoner, porslin, sten, växter. Jag har valt ut ett gäng bilder ur Gubis Lifestyleserie, och tillsammans utgör de en helthet som skulle kunna vara ett komplett, fantastiskt hem. (Fast de är fotograferade på Design Museum i Köpenhamn.) 












Bild Gubi

SNYGG FÖNSTERBELYSNING



Så här i november-snart-december-mörkret så har det blivit påtagligt mörkt i rummen, speciellt de med många fönster. Det blir väldigt mycket svart fönsteryta på kvällen. (Mindnote, sy fler linnegardinsvåder så att det räcker för hela burspråket/här.). Och har man inte tillräckligt bra belysning kryper väggar och framförallt hörnen "inåt" rummet i ett mörkt rum, och man upplever rummet mycket mindre än vad det är. Så dra ut ljuset med punktbelysning ända ut i hörnen, och vid nästan varje fönster. Hur gör man för att få bra belysning i fönstren. Att hänga lampor i fönstret ger en mycket trevlig höjd på själva ljuskällan men det kan lätt kännas lite gammeldags om man väljer en för snäll lampa. Själv har jag pendlat ned en Bestlite i burspråkets kortsida (syns här) och det funkar bra, belysningen är på bra höjd och själva armaturen är snygg att titta på även som släckt. En annan variant, mer lätt att utföra, är så klart att placera bordslampor på fönsterbrädet. Det ger en ombonad känsla, ljuskällan är lägre men ger ändock en varm ombonad känsla. Nu har inte jag några fönsterbrädor med vidare djup, så det alternativet faller bort hos just mig. En tredje variant på fönsterbelysning kan vara att tänka lite utanför boxen. Eller, tänka utanför fönstrets rektangel i alla fall. Som här ovan, en fantastiskt snygg lösning där man monterat Bestlite lampor på själva fönsterposterna, de utrymmen som finns mellan fönsterbågarna. Otroligt snyggt och välgjort. Det krävs lite hantverkarhjälp att få till elen så där snyggt bara, att dra elen bakom. Själv är jag otroligt sugen på att undersöka denna lösning. Så, belysning i varje fönster (eller uppsättning fönster), och punktbelysning ute i hörnen, och ni har motat det mörka rummet och gjort det mer ombonat.




måndag 25 november 2013

ETT FLICKRUM - OCH DEN PERFEKTA RÖDA TRÅDEN




Hej nya vecka! Längesen jag hann kika på barnrumsinspiration, troligen för att jag varken haft uppdrag kring det eller ens kommit så långt här hemma i renoveringen. Men icke desto mindre är det roligt när man stöter på fina bilder att stoppa i inspirationsmappen för framtida bruk. Dessa fina bilder på ett flickrum visar en färgkarta som är helt fantastiskt snygg, och min favorit all times för tjejernas rum. Färgskalan går i vitt, gråskalor, dämpat rosa-puderrosa-ballerinarosa, och en och annan guld-beige-trärent-värmande accent. Sobert - och gör både mamma och dotter nöjda på samma gång kanske?




Fina lampan finns hos Muuto, och prydliga nallar på rad i en hylla som även fungerar nästan som tavla med sin ryggtavla i rosa.




Bostaden lyfter även det rosa temat på andra ställen i huset. Och det finns mycket svart, men de bilderna är redan välrepresenterade på andra bloggar så jag lyfter dessa rosa bilder istället :)





Så här extremt väl sammanhållet blir det ju bara när man inreder en bostad i alla rum på en och samma gång. Och det sker ju aldrig i verkliga livet. Men icke desto mindre är det en nyttig läxa att se att när man väljer utifrån en eller ett par favoritkulörer när man gör sina inköp för hemmet, så blir det en mycket väl sammanhållen röd tråd i hemmet. Det ena rummet vävs ihop med det andra till nästan overklig harmoni. Vill du ha sådan här total harmoni i hemmer: skala av dina val, och välj utifrån några basfärger (vit, grå, svart eller beige eller flera av dem), och lägg till färgaccenter som du gillar (exempelvis rosaskala som här), gröna växter passar alltid in, och så sist men inte minst två trätoner (en ton för golv och ett för möbler eller andra detaljer som fönsterbågar). Resultatet blir då enkelt, vackert, sobert. Design står Ewa Lilja Löwenhielm för, i samarbete med Fantastic Frank. Hela bostaden ser du här.


söndag 24 november 2013

SAMMANSTÄLLER JULINSPIRATION FÖR MITT HEM



Det slår mig idag att nästa helg smäller det. Då är det ju advent! Och jag som inte hunnit ta fram någonting. Jag känner mig lite överväldigad av ett stort nytt hus, där var och varannat rum fortfarande inte är renoverat utan har 80-talsfärger, någon hall är spacklad, det är rivna tapeter i matsalens burspråk och det fortfarande saknas de möbler eller lösningar som vi skall ha framöver. Men advent skall jag ju ha ändå! Och jag vill finna en bra blandning och styra rätt bland klassiska gulle-julstilar och abstrakta tussiga nymoderna granar och allt där emellan. Var ska jag börja? Jag vill ju ha lite av varje? Klassiskt OCH samtida. Så jag börjar att inventera min julstil, där jag verkar föredra både inslag av modernare grejer och väldigt klassisk (minus röda band och tomtargulliplutt!!!!!!!) jul. Ah! Minigranar, det är ju så fint. Denna bild gillar jag så mycket att det hoppar till i hjärtat lite. (Lånad av Bo Bedre). Vårt blivande kök (idag en tvättstuga) skall utrustas med en sådan här dörr, och detta blir jul-lösningen när den dörren och det köket så småningom finns... Ljuvligt. Men smågranar kan jag ha redan i år, de kan man inte ha för många av och de kan säkerligen hitta en annan plats så länge.




Adventsljusstaken på bordet blir som alltid; min julpimpade Kubus. Siffrorna ligger i skåpet och väntar. 




Stora gröna julkransar är definitivt min grej. Klassiskt med grönt, inga överflödiga dekorer som lingon, röda rosetter eller plingelplongel. Gröna och stora i vita band i fönstren brukar det bli. Som denna vackra krans som lånats från loppisliv/pinterest/här.




Jag ställer gärna fram gran redan första advent, eftersom julen firas i ett annat hus. Då vill vi hinna njuta av vår gran här hemma också i god tid. Så, en liten lagom stor gran i korg skall det bli, men inga juldekorationer - de vill jag sätta upp dagen före dopparedan. Julgransbilden är från då vi bodde i radhuset. 





Här kommer lite mer moderna inslag. Julstilleben i form av papperstjärnor, vackra skålar och julgransris från Housedoctors katalog, och bilden nedanför bricka med silverljusstakar julkulor, blåvitt porslin på bild lånad från Bo Bedre.





Mässingskruka från Svenskt Tenn till bordsgranar eller fint ris på bordet. Lovely.




Och så en prima fin entrédörr (från vitaverandan/pinterest här) med stor dörrkrans och fin lykta intill dörren. Ja, så nånting skall jag sikta på i jul. Nu gäller det bara att inte landa varken i sötslisk-bondjul-på-landet eller stereotyp-minimalistisk-knasjul, utan jag vill hitta en egen skön blandning för ett sekelskifteshus i en förort till storstan, så blir det bra :) Spännande. Trevlig söndag på er!



Bild 1 Bo Bedre.dk, 2 studio karin, 3 pinterest, 4 studio karin, 5 housedoctor, 6 Bo Bedre, 7 Svenskt Tenn, 8 pinterest
















lördag 23 november 2013

MER INSPIRATION TILL MITT GRÅ SOVRUM



Två väggar målade, sen tog färgen slut. Men sovrummet är på g. Jag provblandade inte mindre än tre nyanser grå färg för att bli nöjd. En neutral grå, en grå med gult i samt en grå med mycket rött i (dvs en som drog ganska mycket åt brunt). Och, ja, jag har hittat den perfekta nyansen för mig :) Så när jag hunnit fylla på med färg från butiken och målat resterande väggar skall jag koncentrera mig på inredningen. Så härligt det är att ha helt nya oskrivna kort i varje rum, det känns som att både accessoarer och lampor har alla hittat andra rum än de var tänkta för när de stod i radhuset. Vårt sovrum här, apropå oskrivet kort, har bytt stil helt från vår tidigare ganska vita stil i radhuset till att bli något helt annat i sekelskifteshuset och blir mellan-mörkgrått. Det är så fridfullt med mörkare väggar att jag förvånas. Och nu jagas inredning. Denna bild från Slettvoll har ljuvliga lampor i mässing och svart som hade passat superbt bra. Älskar det grå och mässingsdetaljerna i bilden, och väggfärgen som anas i spegeln är bra lik den jag blandat.




Mellangrå vägg och lutade golv. Yes vill ha. Mina väggar och snickerier i sovrummet är på g att bli så här, men golvet tar vi en helt annan gång... Bilden är ett skärmdump från Slettvoll, och därför finns det lilla plusset i bilden, inget du kan klicka på här hos mig alltså ;) Men vyn här är väldigt likt mitt rum, ser fram emot att det blir klart. Ska komma ihåg att ta före och efterbilder. Dämpad mysig känsla, det riktigt syns att det är tyst och mysigt i rummet! Tavelramen är också perfekt färg för att puffa det grå i en varm riktning. Ska gärna ha guldramar, men inga spöktanter på bild. Grov linnegardin eller nåt för det stora fönstret också. Mycket roligt framför mig. Ja hörni, med det önskar jag er en härlig lördag! Kram på er



Bilder Slettvoll

fredag 22 november 2013

LITE INSPIRATION FÖR JUL OCH ADVENT




.......och med ens vill jag ha julmys och mörker som lättas upp i små pölar av stearinljus och dimmad belysning, en liten gran i kruka på något sideboard och känna doften av glögg. Jag önskar att jag kunde fara med den magiska trollstaven och installera myset per omgående nu, idag. Jag tänkte köra med mycket mässing i år, det värmer och ger en behaglig old school julkänsla som jag tror passar här. Ska bli intressant att "jula" i ett nytt hem för första gången. Fullkomligt älskar riset i bilden ovan, kruka, dekor, ris et al.




Och så denna ljuvliga mässingskruka från Svenskt Tenn till en liten bordsgran! Så vacker. Copy paste.





Första inköpet för årets jul kan jag nog orka med i helgen, det blir i så fall lite hyacinter som jag skall sätta i silverskålar. Jag har ingen bra hand med blommor, men detta skall jag nog klara :) Fler idéer för hyacintplantering på bordet visar jag på Hus & Hem idag, här. Nu ni, mina kära vänner och läsare, skall jag låta er ha en fantastisk fredagkväll! Hörs


Bilder Sköna Hem

onsdag 20 november 2013

VIT GRÅ ELLER SVART FOG TILL VITT KAKEL




Vit, grå eller svart fog till vitt kakel? Den frågan har jag fått flera gånger, och jag kikar lite närmare på det idag. Jag inredde mitt förra kök (i radhuset vi lämnade förra vintern) med ett modernt kök med stora vita kakelplattor och vita fogar. Det kändes bra 2009. Först gav det ett väldigt rent och modernt intryck. Men vita fogar är ganska svåra att hålla vita bakom vattenkran och spis. Man smutsar inte direkt ned fogarna, men när man har farit med trasan ett par gånger över kritvita fogar har man gnott in lite grådassigt solk helt enkelt. Har du stänkt tomatsås när köttfärssåsen puttrar, så får man vara jättenoga för att inte råka gno in det röda pigmentet i en fog när man torkar plattorna. Och dessutom tyckte jag med tiden att det var lite... blekt. Så jag valde att färga om dem, som syns i provet i bilden ovan med vit, ljusgrå och mörkgrå fog. (Mitt kök idag är en furukavalkad från 80-talet. Och väntar på att flyttas och totalrenoveras till något helt annat som passar sekelskifteshuset... En annan dag tar vi det ;) )




Gamla köket med kritvit fog. Jag tröttnade alltså för att 
1) det såg så blekt och tråkigt ut. Det hände liksom ingenting (smaksak alltså) och 
2) det blev ljusgrått bakom vattenkran och den fog som stod rätt framför stora plattan på spisen (den som blev avtorkad ideligen för att sås-putter kom på väggen




Så jag färgade om fogarna med fogfärg. (Detta projekt från mitt gamla kök visade jag här.) Jag provade ljusgrå, mellangrå och nästansvart. Det blev mellangrå för mig, för jag ville att fogen skulle synas och ta för sig, men jag ville inte ha lika starkt grafiskt som svart. Och jag blev sjukt nöjd med resultatet! 




Så om man vill ha ljus vägg då, och vit fog? Vad göra? Jo, en riktigt ljust grå fog upplevs som nästan-vit i samklang med kaklet. Det ser mest ut som lite skugglinjer mellan kaklet. Du slipper oroa dig för att det blir sunkigt efter att man torkar med trasan vid kran och spis. Så, vill du ha en ljus vägg så välj den ljusaste grå fogen. Din vägg kommer att upplevas som nästan vit ändå. Den ljusaste grå kan appliceras både på modernare stil som ovan...




.....som på mer klassisk stil med avlångt kakel i halvförband......




.....som på vintage mix look (som här hemma hos Lotta Agaton). Men det här är nog inte ljusaste grå fogen, denna är nog mer mellangrå.





Snyggt vitt kakel med kritvit fog. Väldigt fint kakel, och tjusigt i början med den kritvita fogen. Men man bör alltså komma ihåg att just den kritvita fogen är känslig för smuts. 




Detsamma gäller badrum. Kritvita fogar är modernt och snyggt, men i dusch extremt svårt att hålla kritvitt! Jag har t o m haft plattsättare som vägrat sätta vit fog i dusch för de vet med erfarenhet att det blir gulagråa fogar med tiden. Så, återigen, vill du ha snyggt och modernt, visst välj den ljusaste fogen men gå på lite lite ljusgrått.




Och så en ljusgrå fog i badrum. Visst upplevs väggen som vit ändå, fast de små ljusgrå fogarna är där på väggen?




Och så sist svart fog. Ja, eller grafitgrå, nästansvart. Intrycket är starkt grafiskt, och garanterat ett statement att här är det vintage känlsa och lite restauranginspiration ev. Ingen färg man väljer bara för att välja fog, alltså. Det är också starkt tidstypiskt för funkiseran, 30-40 tal gärna i kombination med svart-vitt rutigt klinkergolv. Så, det helt mörka fogarna är lite old school, och upplevs alltså inte som moderna trots att de är trendiga just nu. Intrycket är vintage, och starkt grafiskt. Ja, det var lite om vitt kakel och olika fogar. Lycka till med era val!






Bild 1-2-3 studio karin, 3 Byggfabriken, 5 Sköna Hem, 6 Lotta agaton residence pia ulin, 7 Kakelplattan, 8 hemnet, 9-10-11 sköna hem

måndag 18 november 2013

SOBER OCH SNYGG NORDISK MODERN MIX MED INTERNATIONELL TOUCH



Jag älskar ju inredningsdesign i alla de former. Det blir mycket av den privata varan som egen konsult, men jag fullkomligt älskar design av public spaces lika mycket. Det som jag sysslade med när jag var på arkitektbyrå. Lägger in detta fina projekt idag för det gör mig så glad, det är fantastiskt fint och ganska mycket av inspirationen kan man applicera hemma om man gillar stilen. Färgsättningen, t ex, jag slåss själv med färgpytsar för att hitta den perfekta mellangrå som ovan. Materialkombos kan man också inspireras av, som det grå + blå textilier + mässing + koppar + marmor. Och de fina Gubi/Bestlite  lamporna! Gubi har varit med och levererat mycket av produkterna, som Beetle stolen, och italienska GamFratesi står för designen. Lokalen är en restaurang och jazzklubb i Köpenhamn (var annars). Stilen beskriver de som "modern mix understated Nordic with subtle details of international touches". Låter kanonsnyggt bara det :) Se och njut!










Bild via Gubijournal