fredag 21 mars 2014

VÅR TILLBYGGNAD VOILÁ!



Hej! Glömde nästan. Det gladaste och största beskedet som hänt sedan inflytten för ett år sedan. Största beskedet sedan husköpet ett och ett halvt år sedan. Största beskedet sen... ja jag vet inte. Så stort var det, när jag fick det igår efter att ha dängt huvudet emot kommun och bygglov att jag på kvällen var så tom i huvudet att jag tittade på ramen när jag tittade på tv:n. Bygglovet fick vi i höstas efter att kommunen ansett att mina ritningar på tillbyggnad "var väl i stil med originalhuset som var av speciellt bevarad särart och kulturellt viktig". Sedan hade kommunen grannhöran, vi fick godkänt av alla. Varsågod; bygglov. Karin versus världen 1-0. Men sen började den verkliga limbon; kontrollant och kontrollplan och handläggarmöten och konstruktionsritnignar och försäkringar och så ett byte av ansvarig byggare och försäkringar av Fan och försäkringar av hans moster och försäkringar av att Fan försäkrade sin moster (läs "Byggfelsförsäkring") och energiberäkningar och U-värden och brandbeskrivningar mm mm. Och så föll så allt på plats igår. Vi. Fick. Startbesked. Skärselden är över och projektet kan släppa kajen och segla ut. Nu ska här byggas till! Tillbyggnaden som jag har ritat skall passa husets nationalromantiska stil, och jag var själv mycket mån om att bevara symmetrin av huset och att bevara speciella originaldetaljer som var signifikant för huset. Efter att ha hört mig för både av en och två byggnadsantikvarier så visste jag vilka detaljer det var; det lilla runda fönstret i gavelns högsta punkt var en fin detalj, och den starka symmetrin (som jag kände själv) mot gatan på den längre fasaden var en annan. Så ingen ren förlängning av huset var aktuell, utan det skulle vara en mindre men ändå tvåvånig tillbyggnad som smög sin intill originalhuset utan att konkurrera med symmetrin framifrån som själva originalhuset hade. På gavelsidan ligger tillbyggnaden skjuten åt vänster för att låta den höga originalgaveln och det runda fönstret få råda högst i arkitekturhierarkin trots tillbyggnaden. Två fönsterkupor på framsidan tillkommer, den ena tillkommer för att det högra rummet annars inte får något fönster pga tillbyggnaden, den andra kupan tillkommer för att behålla husets symmetri. Ja, ni. Så här blir det alltså kära vänner. Allt skall handbyggas av snickare, och fönster-, dörr- och foderdetaljer skall efterliknas identiskt med originalet.






Och så här ser huset ut idag. Varför skall vi bygga till har några frågat? Jo, dels i det lååååånga loppet skall huset växa för att vi i tonårsframtiden behöver mer rum och utrymmen. Och för nutid och nära framtid skall huset växa för att dels inhysa en gästdel/övernattningslägenhet till mina föräldrar som är delvis bosatta i utlandet. Så huset växer av flera anledningar. Och nu kan vi börja! Tjohoo :D


PS Svar på några frågor jag fick: jag ritar i ArchiCAD, detta är en 2D ritning jag gjort, alla linjer och raster och grafiska detaljer har jag ritat i frihand på CAD. Huset är från 1911, i nationalromantisk stil. Jag utgick från originalritningarna när jag ritade.


Ritningar studio karin


1 kommentar:

  1. Grattis!! Sådana härliga nyheter innan helgen!!

    SvaraRadera