tisdag 11 november 2014

COPYCATS GO HOMEHej! Ibland blir man så dränerad att man orkar ju inte bara ösa ur sig positiv energi här på bloggen. Man lägger ned tid, man letar bilder, man länkar och är tacksam för glada tillrop, man tar egna bilder, man skriver ur sitt hjärta, man skriver ur sin kunskapsbank, man skriver åt sina läsare och man skriver åt sina kunder. Man vill ge inspiration till sina läsare. Men så finns de dem som bara går in och hämtar och tar. Tar texter framförallt, och återanvänder mina teorier och mina slutsatser, och återanvänder dem så som de själva behagar. På sina egna bloggar eller till och med i inredningsmagasin. Jag vet inte hur många gånger jag sett mina stol-och-bord-matchningar exakt återgivna (i exempel efter exempel, i samma ordningsföljd), eller mina gardinskoleinlägg, eller långa utlägg om hållbarhet och inredning skrivet av mig, eller andra helt egna tankar - återgivna på andra bloggar! Det gör mig så matt. Jag brukar inte bry mig, jag tackar mina läsare för deras engagemang men jag brukar fokusera på det positiva med bloggandet och försöka blunda för härmapor. Men tydligen finns det just nu en pågående härva där en journalist sparkats pga att den hämtat texter från olika stora bloggar och återanvänt på sin egen blogg eller tidning, så det kändes värt att ta upp nu. Men det skall visst vara åtgärdat och journalisten sparkad. Fina läsare hör faktiskt ofta av sig till mig, hör av sig och påpekar att de sett mina texter eller utlägg eller slutsatser på andra stället på nätet. Och ja, jag vet att det är så. Tack för ert engagemang :) Själv skulle jag hata så mycket att vara härmapa, att jag till och med slutat att läsa andra bloggar. Jag vill ge min egna blogg till mina läsare. Jag vill inte läsa vad andra inredningsbloggare tycker och förmedla deras tankar till mina läsare, jag vill gå min egen väg och forma mina egna tankar. Jag drar mina slutsatser och designteorier utifrån en kunskapsbank jag läst mig till på universitet, och kurser, samt som jag har förbättrat och förfinat genom hårt arkitektarbete under ett och ett halvt decennium. Jag besöker leverantörer och tar in deras kunskap, jag läser på om material och hållbarhet. Jag gillar att tänka själv, hitta inspirationen i magasin, böcker och levande miljöer, på mässor, i butiker - och just faktiskt INTE på andra bloggar med bild-tanke-och-text serverat och klart som jag sen kan rapa tillbaka till mina läsare. Och jag gillar att jag har läsare som gillar det JAG har skrivit. Som tur är har jag inga nättroll. Men copycats, det har jag gott om. Och ni kan gå hem tycker jag.Bild från pinterest här

8 kommentarer:

 1. Hej Karin,
  Följer din blogg sen 2 år tillbaka, har aldrig skrivit en kommentar. Dock har jag lovordat dig till alla jag känner som delar vårt intresse. Under 7 år arbetade jag på IKEA, då var jobbet nästan lika med fritidsintresset. Sedan ett par år arbetar jag inte med inredning. Det innebär dock inte att det inte är mitt största intresse.
  Mitt lördagsgodis är att få köpa Leva och Bo samt Härligt Hemma. Sköna Hem hinner nog knappt landa på hyllan i butiken innan den ligger på mitt sideboard.
  Jag följer ca 30 inredningsbloggar varje vecka, där du är nr 1. Mina grå väggar hemma är du största inspiratör till, likaså att addera trä (värme) i varje rum.
  Jag blir glad och inspirerad för varje nytt inlägg, även om det inte handlar om vad jag just nu vill göra. jag blir "besviken" när du inte skrivit nåt nytt.
  Du är den duktigaste inredningsbloggaren vi har i Sverige, därför kopierar de dig. Alla som har minsta intresse av inredning borde därför enkelt se var kopian har fått sin manus ifrån. Och därmed reagera, typ såhär. Stor kram Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. TACK :D Vilka fina, fina läsare jag har. Det är verkligen sådana som du, och många av alla de som lämnar kommentarer, som gör det extra roligt och som är anledningen att fortsätta. Att många av er, som du, dessutom har jobbat själva med inredning gör att jag känner mig enormt lyxigt förunnad som dessutom har kunniga läsare. Det gör mig stolt. Tack för din kommentar.
   Karin

   Radera
 2. Din blogg inspirerar och hjälper och det känns att den är äkta. Försök att strunta i de som härmar, låt det inte dränera dig på din energi. Ta det som ett bevis på att det du skriver är så himla bra. Var stolt över din kunskap och din förmåga att entuasmera andra. Fortsätt att skriva med stolthet och glädje!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Eva, vad roligt både att du skriver, att du tycker det inspirerar och hjälper, OCH att den känns äkta. Jag struntar i det, jag älskar MINA läsare och de hittar ju hit ändå. :)
   Karin

   Radera
 3. Oj, nu får jag lite dåligt samvete. Jag tycker din blogg är jätteinspirerande men brukar ta dina bilder och spara dem på min Pinterest för att jag ska hitta tillbaka till dem när det väl är dags för renovering hemma.

  Jag tycker du har en fantastisk smak!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är HELT OK att spara bilder för inspiration! :D Det är att återanvända TEXT och återge den som sin egen, på bloggar och i magasin (när man är redaktör...) som inte är ok. Så fortsätt du att spara till pinterest, du är så välkommen :D
   Karin

   Radera
 4. Hej!

  Jag har tänkt och tänkt och tänkt att jag skulle kommentera här och vääääntat på att kanske någon annan också gör det, men nu blir jag först. Jag fattar verkligen att det är tröttsamt. Det är lite samma som när jag löser ett problem och killen i rummet bredvid tar äran (vilket händer OFTA)...

  Vet du. Det som är så underbart med din sida är att det märks att du är så genuint kunnig. Du kan få ihop det mesta. Lite som min man som är kock, javisst jag är bra på att laga mat när allt är förberett och finns hemma, men han kan öppna vad jag ser som ett tomt kylskåp och en tom frys och trolla fram en lyxmåltid. Du kan göra samma fast med trivsel och inredning och det kan inte härmas. Det är din genuina bakgrund som gör det, och jag är så himla, himla tacksam över att du delar med dig. För du gör inte bara "vitt och fräscht" eller "femtiotal" eller "shabby chic" eller vad det nu kan vara - du är flexibel och anpassar dig efter uppdrag/frågor liknande och ser det vackra i det mesta. Det är FANTASTISKT och har gjort att jag fått det oerhört mycket mysigare hemma. Med mina grejer. Utan att köpa nytt. Och utan att ändra min stil. Så stort tack för detta!!! Det är uppenbart att du är originalet (på det bra sättet)!

  Jag tackar och hoppas att du ändå vill fortsätta! Trevlig helg! //Alisia

  SvaraRadera
  Svar
  1. OH vilken fantastisk feedback, nu blir jag så glad :D Älskar när mina läsare älskar det jag skriver. Och fattar vad du menar med både killen i rummet intill och makens mat. Det är sådana som du som gör detta till en fröjd. Tack för att du tog dig tid att skriva.
   Karin

   Radera