fredag 28 februari 2014

FÄRGSÄTTER SEKELSKIFTESHEM ÅT KUND





En sista sneak a peak på jobbuppdrag innan veckan är slut. (Bild från Alcros färgsättningsprogram, inte hos min kund) Ett kunduppdrag jag håller på med där man nyss tagit över ett sekelskifteshus, som är i det skick man får det i när någon "annan" inrett. Det stämmer inte med sina egna önskningar och kanske är färgvalen lite för vilda och spretiga och olika i alla rum. I detta hem fanns dessutom fantastiska målerier på väggar och tak, från 10-, 20-, och 30-tal. En kulturskatt som man inte bara målar över så klart. Men nu ska jag hjälpa dem att uppdatera till ung familj 2014, och ändå behålla karaktären av huset, och gifta ihop en modernare smak med dessa fantastiska sekelskiftesdetaljer som målerierna. Kul! Så hall och kök och alla hallar och sovrum färgsätter jag. Med bakgrund att det är så många målerier på nedervåningen så föreslår jag en klassisk vit på väggarna och de idag röda och gröna fodren skulle kunna bli ljust grå. Jag tar fram färgerna i Alcros färgprogram (så roligt, har du inte provat så gör det) och i bilden ovan från deras färgsättningsprogram har jag färgsatt med väggfärg Alcro "Vit", och snickerier får färg Alcro "Alpaca".




(Bild från Alcros färgsättningsprogram, inte hos min kund) På övervåningen är snickerierna redan vita (inte färg och dekor som på nedervåningen) och ett tips är att kan man spara att måla snickerier så gör det. Man har så många kostnader ändå när man flyttar. Så de får förbli vita på övervåningen, och vi stillar de vilda kulörerna på väggarna istället. Vuxensovrum får gärna hålla ihop med hemmets övriga färgval tycker jag, för den kära röda tråden och kontinuitetens skull. Så här är det vita (befintliga) bröstpaneler och snickerier, och själva väggytan får bli "Alpaca". Släktskap med nedervåningen för vuxenrummet alltså. Vill man ha in färg så är överkast/sash, matta och dekorkuddar bra att göra det med.





För småpojkarnas rum har jag föreslagit blått och grått som går med resten av huset. Och barnrum kan ju bli hur färgglada som helst med överkast och kuddar och gardiner och leksaker och korgar och hyllor och och.. Så min rekommendation är oftast att välja lugna tapeter som går med resten av huset. Jag har tills idag inte träffat en kund som INTE tröttnat på sina vilda tapeter efter något år, och som var så nöjd med dem från början. Och barn rasar in och ut ur perioder som lille prins gull till pirater till spindelmannen till tuffing till skolpojke till tonåring och det finns inga mönster i världen som håller flera år för barn utan att de känns för vuxna eller barnsliga. Så jag väljer ofta klassiskt och enkelt till barn.  Det är enklare att möbler, leksaker och sängbäddning får göra avtryck utifrån barnets ålder och favoritfas. Och med rum som man ser in i samtidigt utifrån en hall kan det vara trevligt att ha matchande tapeter, så pojkarna får matchande. Alternativ 1 är överst; blårutig Lilleby till lille och blårandig Marstrand till lite större. Eller alternativ 2 under; blårandig Marstrand till lille och samma rand men i grå till lite större. Alla exempel kommer från Boråstapeter. Det var lite färgsättningsjobb, nu är det nästan fredag och snart mys. 



Bild 1-2 studio karin färgsatt bild av Alcro, 3 studio karin

HÅLLBARA MATTSVAR



Hej fredag! Många frågor och kommentarer om mattor blev det, efter detta inlägg. Glad att så många uppskattar inläggen som beror ekologisk inreding och hållbart tänk. Det var så många och bra frågor så jag lyfter dem i ett eget inlägg istället för att endast ha dem i kommentarsfältet.

En läsare hade fått upp ögonen för "icke kemikalisk inredning" och hade lämnat tillbaka två stycken barnmattor till varuhuset för att de luktade så starkt trots vädring. Den ena luktade till och med bensin. Jag kan bara säga: Grattis! Det var det bästa beslutet du kunde ta. Luktar det starkt och illa, så är det din största, bästa och säkraste indikation på att det troligen inte är bra för dig utan består av plast och petrolkemi.

Du som frågade om giftet stannar för alltid i mattan: både och, ja och nej. Brandskydd finns ofta endast på konstgjorda mattor pga brandrisken i plastmaterialet (polyamid, polypropylen etc) och impregneringar avlossas mycket mer i början när mattan är ny. En ullmatta som sagt behövs inte brandskyddas då ullfibern brinner så dåligt. En gammal matta av konstmaterial har troligtvis slitits så mycket att det giftigaste skiktet brandskydd är borta, om den hade det till att börja med. Så den är bättre än en ny i a f. Men en matta som är gjord av plast och har fibrer som avger mikroskopiskt damm av dessa plaster och petrolkemi - ja den mattan har ju för alltid kvar sin status som miljöbov i hemmet. Den är ju gjord så.

En läsare hade ljusgrå soffa, vita väggar, trämöbler, mörkgrå/svart fondvägg och ville ha färgtips på mattan; ljusare grå än soffan, eller aningen mörkare. De kan harmoniera men inte vara samma. Nyanskompisar mellan soffa-matta med liten skillnad. Inte så mörk som den nästansvarta väggen dock.

En läsare hade köpt polypropylen till sina hundar för att de smutsar ned mattorna så. Jag hade också hund förut, och nej jag hade nog inte heller köpt en ullmatta till henne. Dels för att det kostat för mycket för en matta som skulle gå smutsdöden till mötes. Och dels för att det skulle lukta så himla illa, hund och ull är ingen bra kombo. Jag hade fårfällar ibland, tills de luktade för illa och fick bytas ut. Eller under varmare halvåret billiga små trasmattor i bomull som hon bäddade runt med.

Som bild idag har jag en matta jag själv just lagt den order på till kund en Kasthall Rita i lin och ull, färg Greige. Och jag tror att både jag och min kund kommer att bli supernöjda när den levereras. Ser fram emot det. Glad att ni läser och tar till er kära ni!



Bild Kasthall


torsdag 27 februari 2014

URBAN DELI SICKLA


 


Hej sportlovstorsdag! Mellan kundbesök, fiffande med nya blivande studion och körande till slalombacken och skridskohall så har jag hunnit med ett lunchbesök på Urban Deli i Sickla. Fantastistk fint ställe. Marmorbord, svarta pinnstolar, kanonfina hyllsystem i vitlaserad furuboard, putsat betonggolv. Maten är grym, stämningen på topp och jag fick sån inspiration att jag var tvungen att knäppa lite bilder med mobilen. Och fotandet av cool butik i sin tur gav mig en sån flashback till tiden vid millenniet då jag jobbade som junior designer, =får fortfarande göra allt jobb som ingen annan vill göra, på en inredningsbyrå i London. Då blev man titt som tätt ivägskickad till nyaste heta butiken eller restaurangen för att ta bilder med kamera. Och då skall man komma ihåg att i London är det konstant rånberedskap och terroristscanning, så du får minsann inte bara klampa in i butiker och fota hur du vill. Och då fanns inte mobilkameror, så med kameran lite skämsigt om halsen blev man ivägskickad till hetaste nya butikerna av chefen för att fota. Haha. Det var tider. I Sickla var det bara att hala fram mobilen och knäppa bilder så klart, här hemma är det ingen som blir ledsen. Finfina mobilsnapshots på ursnygg restaurangdesign för er idag alltså.




Smart och snyggt hyllsystem av furuboard (inte plywood, det var massiv, för att hålla bättre troligen) med fasta plan och några lösa plan med en rad borrade hål under varje hyllplan så att man kunde höja och sänka ett fåtal hyllplan a la Ikea pluppar. Supersmart och en idé jag tar med mig till min designstudio som skall ha butiksdisplay.




Bardisk i metall, och svarta barstolar i enkel knapp-design.






Snygga enkla furudisplayer vid kassan. Och yes, favoriten Ekorrens Ekologiska alla godissorter fanns här. Toppen, då blir det här jag handlar dem i framtiden till mina lördagsbarn. Hej på er, hörs.



Bild studio karin







onsdag 26 februari 2014

NYKÄR I MATTKVALITET OCH DETALJER - OCH LITE OM MATTOR I ALLMÄNHET




Det är ju så fasligt roligt att jobba med kunder med krav och smak. Jag och en kund håller just nu på att vända upp och ned på hela Stockholm för att finna den perfekta mattan till hennes vardagsrum. Visst, det finns en del fina alternativ. Många är dyra. Några överkomliga. Andra billiga. Min fina kund har bra smak och har valt ut ett gäng fina mattprover, och jag har godkänt och ringt och kollat med leverantörer. Problemet är att jag har gått och blivit lite för ekologiskt intresserad så att jag råder min kund om att inte välja mattor av polyester, polyamid, polypropylen eller poly-schmolly för att det 1) är inte bra för din hemmiljö, och 2) det är brandfarliga fibrer och har därför brandskyddsbehandlats med mycket giftiga medel. (Tack Naturskyddsföreningen för min nya lite jobbiga tic; att inte välja mattor av annat än naturmaterial, och ej med brandskyddsbehandling, till hemmet.) Men, hörni. Det fina i kråksången är att naturliga ullmattor, som jag älskar för sin kvalitets skull (de åldras fint, de står emot smuts bra, de har en oslagbar kvalitet och känns inte statiskt elektriska eller knastrar under fötterna eller har ett plastigt vinylskimmer) - de har en extra bonus utanpå allt det där. Ullmattor. Brinner. Dåligt. Och det i sin tur betyder att: Ullmattor. Behandlas. Inte. Med. Farliga. Brandskyddsmedel. Förstår ni vilken win-win. Andra finfina naturmaterial att använda i hemmet är silke och lin, som ofta kombineras med ull. Även sisal, bomull och vinyl är naturfiber. (Men om vinyl hade jag i går en diskussion med teknisk informationsavdelning på en stor mattfirma, om huruvida vinylmattan vi sett ut var brandskyddsbehandlad med giftiga ämnen. Och den stackars teknikern sa, efter en lång stunds tystnad...."ja, jag förstår hur du tänker. Och, ja, det är de. Men vi använder den minst giftiga behandlingen vi kan. Men visst är det giftigt." Han förstod att jag hellre ville välja ullen som var obehandlad. Idag har jag tittat på ett helt gäng andra mattor, hos en annan leverantör än den jag pratade med. Finfinaste Kasthall som har så fina produkter att man baxnar. Jag har hållit i så många mattprover av Kasthall genom åren, de finns alltid på arkitektkontor och används ofta och gärna för sin kvalitets skull. Nu är jag nykär i deras hantverk och kvalitet, det är ull och lin så långt ögat når. Och vet ni mer vad som är det fina när man köper riktigt hantverksmässiga mattor. De fina avsluten! Man behöver inte klippa en ful kant, och handskas med den på möjligaste möjliga mån med en langettering eller bandkant. Nej, hantverksmattor som dessa har ett avslut, en vävd kant, ett "hejdå nu är mattan avslutad av denna designer som formgav mig visst blev det snyggt hälsningar mattan".




Ull och lin, naturfiber som är bra för ditt hem. Och åldras med värdighet. 



Jag fullkomligt längtar tills mitt nya arkitektkontor är färdigt, så att jag kan ta och åka runt hos leverantörerna och plocka hem favoritprover på produkter jag vill visa mina kunder. Och i detta nu är ett gäng mattprover i Kasthalls Rita på väg hem till mig. I grått och grått och grått. Så klart :) Till mig själv och hemmet skall jag åka och klämma på en klassisk Gåsöga, vad det lider (mönstret på översta bilden som jag har klämt på i tio år...). God kväll på er kära läsare.




Bild Kasthall


FLER DELAR ATT MIXA OCH MATCHA GAMLA KLASSIKERN MED



Kommer ni ihåg att 2012 kom det en systerserie till klassiska Ostindia servisen från Rörstrand? Jag tyckte det var ett snyggt drag, att få en gammal väl beprövad, något sovande Ostindiaservis att leva upp som en mix-och-match-jag-har-ärvt-jag-har-nytt-jag-har-casual-chic-i-köket-whatever. Trots att det är samma servis, eller i alla fall två linjer av den. Nya systerserien heter Floris, och den uppdateras i vår med ytterligare två komponenter. En stor mugg, typ temugg på 30 cl, samt



ett fint fat som ser mycket fint ut i kombination med både de äldre Ostindia samt de nästan helblå Floris som kom 2012. Kommer i butiker i april.



Bild via Fiskars press


söndag 23 februari 2014

SNYGGA SOFFBORD MED VALFRI MARMOR OCH UNDERREDESFÄRG



Hej söndag! Här kommer ett riktigt snyggt söndagstips. Soffbord med marmorskiva och valfritt underrede. Och valfri marmor också för den delen. Så genialiskt snygga, och så superbt att kunna välja den metallfärg som passar bäst hemma. Själv har jag en hel del carrara redan (soffbord, sideboard) i vardagsrum och kan inte ha mer i intilliggande tv-rum. Men jag skulle gärna ha den "inverterade" looken, svartgrå botten med ljus ådring. Nero Marquina marmor. Som ovan. Så sjukt vacker marmor det med. Bordet heter Ninety Table, här ovan med svart underrede, och det finns även silver och mässing att välja på. Marmor finns vit, svart, grön. Självklart är det Artilleriet som har så snyggt urval/ här





Bild Artilleriet

lördag 22 februari 2014

MODERN MEN MYSIG SKI LODGE INTERIÖR



Hej sportlov! Denna vecka är huvudet fullt med chalet ska jag lova. Eller fjällstil, eller lodge style, kalla det vad ni vill. Hjärtat och hjärnan är någon annanstans just nu, och det blir mest sådana bilder jag surfar in på denna v vi har framför oss kan jag tänka. Här kommer ett elegant chalet att inspireras av eller drömma sig bort i, av norska designbyrån Christians o Hennie. Det är sobert med fina materialval som mörklaserat trä, och sten, läder, ull och plädar. Allt fint balanserat åt en uppdaterad-modern-lodge-style med lite modernare möbler - t o m en vit soffa känns självklar för att själva arkitekturen står för det fjällstugemysmurriga. Fantastiskt fin stensatt öppen spis. Ett par sådana har jag ritat i mina dar på arkitektbyrå, när det skulle stensättas öppna spisar i våra svenska skidorter.  




Arkitekturen är det mörka, och för att få kontrast är det mycket ljusa möbler. Fräsch nytolkning av chaletstil.




 Sovrum med tartanrutor och plädar. Och laserat trä, långt långt från furuorgier vi är vana att se från fjällstugor. Snyggt.




Bild via Christians o Hennie







onsdag 19 februari 2014

HÄNGA LÅNGA GARDINER MED TAKLIST ELLER STUCKATUR



Hej! Jag får ofta och många frågor kring gardiner. Vet inte varför det är så, det kanske ÄR svårare än det verkar? Eller så finns för många olika arkitekturstilar och fönsterbågar och foder och stuck eller inte stuck eller taklist eller moderna fönster eller fönster med snedtak eller hissgardin eller lång gardin... Ja, jag fattar att det blir kanske för många alternativ att ta hänsyn till för att ha koll på allt. Så här kommer ett svar på en av alla de gardinfrågor som haglar in :) Hur hänga gardin om man har stor, tjock, profilerad taklist? Att hänga i taket gör ju att gardinen hamnar en bit in i rummet. Så det går inte. Gardinen skall ju hänga under taket (så klart) och en profilerad taklist som denna är ju en sådan integrerad del av taket, så det känns självklart att gardinen skall hänga UNDER taklisten och på så sätt ha ALLT som uppfattas som tak ovanför sig. Så häng gardinen under taklisten. Skena eller stång går bra med båda. Här ett snyggt exempel med gardinstång. Bilden är lånad från sneak peaken av nya RUM ID, som man kan kika på i sin sneak-peak-helhet här. Jag gillar det oblekta tjocka linnetyget! Jag stod senast idag på en hemkonsultation hemma hos en kund och talade om precis denna typ av gardin. Så om du ser detta, så här skall det vara :)



Bild via RUM ID



söndag 16 februari 2014

PLATSBYGGD BOKHYLLEVÄGG AV MODERNT SNITT



Hej Söndag! Platsbyggd bokhylla stor som en biblioteksvägg, i modernt snitt. Väldigt snyggt och väldigt många olika sätt att displaya saker på om man inte bara vill ha böcker. Här visas ju exempelvis allt annat än böcker i bilden ovan. Älskar trigonometrin i bokhyllan. Ni vet när massa matteformer passar ihop och blir andra matteformer. Rainmanchippet längst in i huvudet bara myser och letar sammanhang. Denna bild får bli inspiration för min nya studio, och ligga här i mitt cyberbibliotek och vara inspiration för framtida uppdrag. Superfin lösning. En st snickare och ett helt gäng mdf-boards på 19 mm behövs, möjligen en ritning, och sen ä de ba å åk. Eller nåt ;)



Bild pinterest

lördag 15 februari 2014

GUTEN TAG I MODERN VINTAGE VÅNING I BERLIN



Mäklarfirman Fantastic Frank fortsätter att visa enastående snygga objekt. De har utökat till Berlin, och idag ska vi bostadssurfa en våning i den deutsche grosse coole staden.




 Ibland berättar mäklarbilder för mycket om detaljer, eller en bild ser ut att visa en soffgrupp mer än något annat. Och soffgruppen kommer ju troligen att flytta ut? Så, jag gillar mäklarbilder som verkligen med ett säkert öga förstärker arkitekturen i objektet de säljer, mer än något annat. Och i denna våning fångas proffsigt dess karaktäristiska långa klara siktlinjer. Flera rum i fil. Och dessa inredda med ett säkert öga för att förstarka de härliga långa siktlinjerna med sk focal points i slutet av siktlinjen. Här en stor tavla som drar ögat rakt igenom våningen. Inredningen i övrigt är avskalat med vitt, parkettgolv och designmöbler. Och DEN vasen i mitten.




Mera siktlinjer åt andra hållet.




Fantastic Franks sköna storytelling bilder. Här har det warit abendessen mit glamour, ganz klar!




Läckert kök helt i rostfritt.





 


Ovan entré med maffig svart dörr.




Belysningen i korridoren har man löst med byggbelysning på golvet. Sehr schöne Wohnung, tycker jag. Die ganze hela Wohnung kan man se här. Schönen Samstag på er, vänner. 







fredag 14 februari 2014

GLAD ALLA HJÄRTANS DAG



Glad alla hjärtans dag på er :) En liten snabb snapshot med mobilen till er vänner! Grynig och dan, men ändå full med kärlek. Trevlig fredagkväll på er.



Bild studio karin

onsdag 12 februari 2014

TAKLAMPA MED MÄSSING OCH TEXTILSLADD





Som enda butiken i Norden blir Artilleriet med produkter från Londonbaserade Buster & Punch. Lampserien HOOKED ser riktigt spännande ut. Exemplariskt fina lampor, med naken glödlampa och en back-up plan för när man tröttnat på det (se nedanför). 




Naken glödlampa i textilsladd, ett fäste som ser ut att vara riktigt fint och detaljrikt , och textilsladd.




Back-up planen när man tröttnat på glödlamporna, då kan man ha skärm. Men jag tittar gärna på nakna glödlampor ett tag till. Hela serien ser du här.




PS Ni har väl inte missat Naked Bulb? Topp-bra tips när man har glödlampor som syns, och vill slippa att bli bländad av lampan! Varmt och fint sken ger den visst också, skall defintivt provas här hemma när jag kommit så långt att det eventuellt till och med finns önskvärda armaturer att prova den i!



Bilder Buster & Punch/Artilleriet




tisdag 11 februari 2014

SNYGGT SIDEBOARD



Hej tisdag! Ett sideboard till matsalen, det står på önskelistan nu. Vi får inte plats med maten och alles på bordet på helgerna när man bullar upp lite mer på bordet. Så jag skulle behöva en möbel som tjänstgjorde som en old school serveringsvagn. Ett längre matbord står också på önskelistan, men när så mycket nytt behövs så får nog det befintliga bordet stå ett tag till... I matsalen - som är ett burspråk - står redan ett sideboard, men i form av ett luckskåp från Superfront (syns här). Så jag vill matcha den moderna stilen det skåpet har, men med en nättare möbel. Gärna med dubbla hyllor så att jag får mycket avställningsyta. (Det är ju gratis att drömma eller hur?) Så detta sideboard-slash-effektivt-som-en-serveringsvagn har jag ögonen på nu. Ett lättplacerat, ubersnyggt sideboard, med enkla linjer och stentopp, japp det är en storfavorit. Rakt och modernt, och mjukt och sirligt på samma gång. Genialiskt. Designprisvinnare är det också, 2012. En nutida klassiker. Design står Broberg & Ridderstråle för. Finns här.


Bild via Artilleriet

måndag 10 februari 2014

PÅ JAKT EFTER DET PERFEKTA SVARTA SÄNGBORDEN





Hej måndag! Karin, hur går det nu med sovrummet som du har för avsikt att göra klart på en månad. Jo, jag ger mig själv en stor och fet "IG" på det. Som i icke godkänd. Livet, jobbet, barnen, blogg, Hus & Hem texter och ja ni vet, renovera hemma ... (viskar)tjaaa... ehh. Lärdomen blir att sätta mer rimlig tidsram på de rum som ser ut att behöva mer vård och kärlek innan de kan tas i besittning. Framförallt på rum som dessutom behöver nya möbler som skall ses ut och inhandlas. Sovrummet har ingenting kvar från radhuset, bara själva sängarna som vi sover i. Inga lampor, inga bord, ingen matta. De har alla vind för våg hamnat på andra ställen i huset. Så start från scratch där. Men sovrummet är målat nu - så nu börjar i a f inredningsfasen! Så jag kan ge mig "G" som i godkänd på att målningen är klar i alla fall. Sovrummet får februari också på sig för själva inredningen. Just nu ältar jag sänggavel-grepp (lös gavel, panel, platsbyggd med hyllkant) innan jag skrider till verket. Men jag har projektet hela tiden i bakhuvudet och just nu kikar jag i en jobb-paus (från sånt jobb som lönar sig, inte sånt jobb som att myspysa runt på nätet och leta inredning till sig själv) på sängbord. Jag har målbilden klar, så jag har i alla fall en stämning eller vision att jobba efter. Bilden ovan. Så, jag har gett mig ut på jakt efter de perfekta sängborden för sovrummet. Enda kvalitetskravet jag hade var att det skulle vara gjort i trä, och inte i laminat eller mdf för då vet jag att jag ruttnar på kvaliteten i det långa loppet. Håll i er.




Först ut är en fullpoängare från Bukowskis market. Fabolous. Svarta bord med mässingsbeslag. Men, auktion, bud, och klubbslag har redan kommit och gått. Så de fina borden blir det inte...


Modernare variant från Dis inredning/ här. Väldigt snygga.




Hittade så detta klassiska-men-ändå-passar-med-moderna charmtroll till bord. Från Housedoctor / här. Och ger mig av på det spåret...




.....liknande variant. Med låda, och tidningshylla. Detta hittade jag här, för 4 695 kr :O Och man behöver - hallååå - två st bord! Mucho pengar om det skall köpas matta och lampor och och och.




Så efter lite letande hittade jag detta snarlika i massiv ek (!), för halva priset som dessutom var på 50% rea :) Här. Det är så långt jag kommit i sonderingen. Blocket, lauritz, har jag också kollat. Bestämmer mig i dagarna. 




Bild 1 Slettvoll, 2 Bukowskis Market, 3 Dis, 4 Kilamöbler, 5 Sova

fredag 7 februari 2014

INSPIRATION FÖR BLOMMOR OCH VÄXTER



Fredageftermiddag! Tankarna börjar vända hemåt efter en hektisk och produktiv vecka där jag hann med att få en egen studio, gå på möbelmässan, riva väggar i studion, göra några uppdrag, hålla renoveringen igång hemma, ha byggmöte, startat upp studio karins facebooksida, vabba, blogga, krascha. Japp, ta igen sig bör man annars dör man. Så nu, när fredagen smyger sig på, sitter jag vid datorn och ser ut över hemmet och inser att jag vill komma i helgro och ha fint omkring mig. Det saknas mysfaktor i form av grönt, och jag är så värdelös på blommor, väljer alltid efter form och inte efter vilken sort som vill stå i vilket fönster/hörn. De som överlever har klarat det, helt enkelt. Som olivträdet som jag för första gången får att överleva i detta hem. (I radhuset dog alla...tror att burspråket och ljuset i detta hem har nåt finger med i spelet där.) Men grönt på sideboard och bord vill jag ha! Så inspiration för gröna växter och buketter kommer här. Jag får ofta rapsus för att blomman och vasen jag väljer i kombination hemma med spröjs och kakelugn blir för gulligt. Så jag letar lite stramare balans på växt-kruka-sekelskiftesmiljö innan nästa besök till handelsträdgården. Alla bilder idag från Slettvoll. Jag ska visa er lite hur jag tänkter kring växtval. Växten ovan, love it! Lite lagom kaxig och nonchalant grön för att inte gulla till det hemma hos mig.





Spretiga gröna växten i fönstret, och orkidéer på soffbordet. Jag har redan införskaffat en 5-stänglig orkidé på soffbordet som väntar på rätt typ av kruka. Här har man valt en tung vas till orkidéerna (svart, lite högre, klassisk urn-form) och den gör att det inte blir för gulligt utan tvärtom helrätt där på bordet. Sirliga vita blad i svart rund kruka matchade med raka svarta kanter på brickan. Bra balans.




Hortensia, en mycket mjuk och rund blomma som är väldigt fin. Som jag älskar. På bild. Och ute i trädgården. Men en typisk blomma som jag gillar och köper, men när jag ställer den hemma på soffbordet bara "aaaahhhh!! mormorsgulligt!! fel fel fel!!!" och fixar och byter kruka tills maken bara skakar på huvudet. Men här riktigt fin, som snittblomma, i enkel glasvas teamad med kantig ljusbox intill, som motvikt till det söta bladen.





Orkidéer igen. På sängbordet. Fasligt vad snygga de var mot svart...




Stor fredagsbukett som andas "nu är det heeeeeelg och lite tjuuuuuusigt". En bukett av enbart höga vita liljor i fin urnformad glasvas. Det är ju det enkla som ofta är det snygga när det kommer till blommor. Om och när jag köper en bukett till hemmet själv, så är det gärna samma samma blommor i hela buketten.





Stor grön "tuss" om man vill ha in mycket grönt. Snälla blad, snäll urna, snällt intryck. Väldigt fint, men det blir inte en sån mjuk kombo hos mig m a o. 




Och så den där lite kaxiga spretbusken igen. Och ett stort träd utan blad, och mest grenar. Hmm, ja, nu har jag lite mer klart för mig vad jag skall leta efter i butiken i helgen. Trevlig fredagseftermiddag på er, snart helg :)



Bild Slettvoll