måndag 6 juli 2015

STORA PLANER FÖR TOMTENTRÉNHej regniga julimåndag! Idag när det regnar passar jag på att planera trädgården. I datorn :) Hela entrén till trädgården planerar jag om, då det idag inte fungerar i den hörnan av tomten. Entrén till trädgården från gatan har jag fnulat på i bakhuvudet säkerligen de två år som vi bott här, men inte haft visionen färdig nog för att börja gräva och slita. Jag har några klara visioner här och var, men nu äntligen börjar visionerna börjar vävas samman till en trädgårdsplan för framsidan. Framsidan skall vara mer stram och planerad, och trädgårdens insida/baksida skall vara lummig och allt annat än stram.  Till den klassiska grosshandlarvillan vill jag ha strikta buxbomskanter, klassisk marksten samt vintergröna häckar. Och gärna något insynsskydd, i form av staket här och var. Lovely inspirationsbild ovan, inte hos mig!


FÖRE. Entre in till tomten. Postlåda ok placerad. Två st sopkärl under en ek (sååå deppigt att mötas av!). Stor öppen yta i uppförsbacke med ömsom (o)gräs, ömsom övervuxna betongplattor. Helt öppet mot granne mot höger. Entréslänten övergår till grus när tomten planar ut och blir plan - ok. Befintliga stommar som jag redan har är: den flyttade häcken längs med gatan (vid sopkärlen), samt det som syns i nedre högra hörnet av ritningen; stenkantad rabatt med lavendelhäck, samt en häck mot grannen.


EFTER. Hejdå sopkärl! De rullades ned till carporten. (Ibland sitter idéer löjligt långt inne...) Uppförsbacken mot huset/tomten kläs med gammaldags gatsten, kantas med buxbomshäckar (de små häckarna i ritningen). Gatstenen övergår till ett granit-trappsteg, innan det plana gruset tar vid. Vid avslut och böjningar tillkommer stora buxbomsklot (eller, troligen blir det japansk järnek pga buxboms-sjukan som rått i landet ett par år). Den stora häcken mot gatan får en stenkant, och mot grannen förlängs den insynsskyddande häcken (samt; det lilla detaljen att byta just den häcken från liguster till idegran, för att ha den grön året om... En annan dag tar vi det jätteprojektet.) Trappsteget i granit kröns av två st stora lerkrukor med någon toppig buxbom/idegran för att poängtera point-of-entry. Ja, lite så blir det. (Och det här med bilar och gamla hus: uppfarten är fortfarande så bred att vi kan backa upp bilen mellan häckarna när vi packar för semester/ har storhandlat etc. Men bilen bor i carporten, så detta blir en uppfart ämnad att gå på, inte parkera bilen.)
VISION: Uppfart mot gruset/tomten. Klassisk sten med låga buxbomskanter.

VISION: Större klot där buxbomskanterna och gatsten tar slut och övergår i grus. Och stora krukor.
VISION: Grus, buxbomskanter, och frodig växtlighet. Jorå, det är bara att sätta igång. Det är så lätt att planera i datorn, lite annat att få det gjort kanske ;)

Bild 1+ 4 moderncountrystyle.blogspot.com, 2 tumblr.com, 3 gardenista.com

2 kommentarer:

 1. Det ser, som vanligt, jättefint ut alltihop! Så kul att få se ritningar också!
  Har du tips på var man kan köpa stora krukor?

  SvaraRadera
 2. Bra utgångspunkter. Härliga bilder. Kommer bli fint! Och just Buxbom är det nog få som inte skulle gilla. Men vågar du? Många avstår den, som nyplanterad, för häckar särskilt pga buxicolasjukan.. (som iofs verkar ha lugnat sig något, i l landet, för stunden).

  Ett riskabelt val med ny Buxbomhäck numer, tyvärr; buxicola cylindrocladium sprider sig sakta, är väldigt smittsamnt. Finns heller inget botemedel än.

  Man kanske kan chansa med enstaka klot, men hela häckar av Buxbom rekommenderas inte.., för kommer sjukan, så ryker alltsammans.

  SvaraRadera