onsdag 31 augusti 2016

ÅTERBESÖK I LILLEBRORS RUM - FOKUS GOLV OCH MATTAHej! Här kommer en repris och lite svar från sommarens (och årets) absolut mest besökta inlägg; lillebrors rum! Det kom en del frågor kring matta och golv. Golvet är ett befintligt hundraårsgammalt furugolv, där vi lät slipa bort den gulnade lacken som var ett eller två decennier gammal. Golvet är sedan dess helt obehandlat. Men jag har såpaskurat det ett par gånger, och har för avsikt att låta det förbli obehandlat, såpat golv. Såpaskurning är ju inte en behandling i sig, det är egentligen ett sätt att tvätta golvet och på samma gång bleks plankorna allteftersom åren går. Såpan som mättar plankan blir med tiden också ett skydd mot smuts i sig. Golvet är så mjukt att gå på, att sätta ned en barfota fot det första man gör på morgonen är i det närmaste lika mysigt som att gå på en len varm vit strand. Låter överdrivet kanske, men så är det. Och doften efter nysåpade golv - ahh! Ovanpå detta golv ville jag så klart ha en matta, som matchade både i look och känsla....
Det blev en ullmatta, av många skäl. 
1) En ullmatta avger inte små plastfiberdamm som hamnar i inandningsvägarna och på så sätt förmedlar in plaster och gifter i kroppen.
2) En ullmatta som är vävd och klippt, (så att det blir som "sammet" dvs stående avklippta fibrer) har ypperliga akustiska egenskaper. Lillebror låter en del (femåringar gör ju det...) och den klippta ullfibern vävd på tjock botten erbjuder ljuddämpning både till rummet direkt inunder, OCH dämpar ekot och ljudet i hans eget rum.
3) En ullmatta är skön att gå på. Inget konstfiber-gnissel under fötterna eller statisk elektricitet. 
4) En ullmatta åldras faktiskt väl, eftersom ullfibern åldras snyggt. En åldrad ullfiber blir blankare med tiden, och när den har noppat klart är den snygg. Och låter man kemtvätts den så återvänder den hem som ny. Lång livslängd på varan = mindre slit och släng.
5) Ullfibern är i sig mättad av fett. Det ger den egenskaper som naturligt skydd mot smuts.
6) Ullfibern är svår att sätta eld på. Ullmattor är därmed ofta inte flamskyddsbehandlade. Flamskydd är ofta en av den starkaste, farligaste kemikalien vi drar in i vårt hem.... (Mattor av plastfiber får alltså en dubbel känga; de är flamskyddsbehandlade, och de släpper plastfiber som ditt barn drar in i luftvägarna. Kolla miljömärkning när du köper sådana m a o! Och så skall man komma ihåg att det förekommer mycket lurendrejeri och felmärkning i plastvaror, som det skrivs det mycket om hela tiden. Säkra före det osäkra är alltså att inte ha plastfiber i barnrummet...)
7) Finns inte en unge som inte älskar att ligga och leka på en mjuk ullmatta.

Maskinvävda mattor har inga avslut (ofta en langettering bara), men jag var ihärdig nog och fann en handknuten matta som hade fransar, så att det såg ut så här.
Jag letade länge efter lillebrors perfekta matta, jag ville ha en stor och jag ville ha en som inte kostade lika mycket som resten av rummet. Jag fann den här - och nej jag har inte fått mattan, jag har köpt den :) Just den mattan jag valde till färg och storlek är denna. Inlägget med fler bilder ser du här.
Bilder studio karin
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar