söndag 21 september 2014

VI BREDDAR TOMTEN OCH ANLÄGGER GRUSHej söndag! Vi har ett pågående mastodontprojekt här hemma, som vi tar tag i när andan faller på. Det lever liksom bredvid alla andra projekt som tillbyggnad och inomhusrenoveringar och trädgårdsfix. Det är så mastigt att vi tar det i etapper. Mastodontprojektet är en breddning av hela tomtframsidan mot vägen. Det som först var en grusgång utmed hela fasadens långsida med en jättehäck intill - och sluttning ned mot vägen på häckens utsida - har planerats om helt till stor platt grusplan. Detta för det "slösades" bort så mycket tomtyta på utsidan av häcken. När vi dränerade delar av huset fick vi så mycket schaktmassor att vi helt enkelt bestämde för att göra detta själva. Vi lät dumpa schaktmassorna i sluttningen förra hösten och våren, och nu har det legat till sig. Vi planterade om häckarna redan första sommaren i huset (förra året) medelst total nedklippning, uppgrävning, och omplantering av häckplantorna (liguster). Ligusterhäcken hämtar sig fortfarande från chocken och växer långsamt, men det lever och är absolut på g. Hela detta projekt har jag visat tidigare här. Idag tog vi projektet vidare, grus, sand, markduk och allt, och vi har breddat hela första delen klart! Tjohoo. Och vi har nog sparat zillioner på att göra detta själva, markarbete är. så . dyyyyrt! (Mörka suddiga bilder idag, tyvärr, det var åskmörkt ute...)
Målbilden har vi klar för oss. Stor bred grusgång som är som en hel grusplan utmed hela framsidan, där man kan möblera med stora krukor och eventuellt någon sittbänk. Stora gröna bollar jatack. Bild från pinterest, inte hos mig :)
Men detta kaos är hos mig... Idag tyckte vi att schaktmassorna satt sig så pass, att idag vad dagen d för nästa steg. Först grävde vi bort ogräset som börjat växa i schaktmassorna (som man ser nere i vänstra hörnet). Sedan hällde vi ut ett gäng säckar stenkross, och sand på det (som på bild i övre högra hörnet). Krattade och jämnade till underlaget. Sen på med markduk. Vi passade även på att kratta undan grus från befintlig gång för att få in markduk även under det gamla gruset, det försvinner ju in i jorden märker man. När vi jämnat till nya delen med stenkross/sand och gamla grusdelen, så lade vi ut markduken, och krattade tillbaka fingruset över alltihop. Här ser man att vi lyckats bredda hela första delen 3-4 m :) Avslut mot häcken (övre vänstra hörnet) kommer att bli järnkanter som får rosta. Har en leverantör som representerar sina stålkanter på plats inne på min studio, ska ringa honom i morgon a s a p! Detta tog nån timme för maken och mig. Ett par 3-4 till sådana här ryck och vi har tagit oss hela framsidan! 

 En suddig bild på hur det ser ut när man går upp mot trappan. Såå nöjd! Trevlig söndagkväll med er, nu skal jag vila en trött kropp.
Bild studio karin

1 kommentar:

  1. Vilket jobb! Hejja er, det låter som det kommer bli jättefint!

    SvaraRadera