måndag 4 april 2011

BADRUM OCH STORLEK PÅ CARRARA PLATTOR


Bild perfect inredning

Ni vet ju att jag tjatar en del om carrara marmor i köket, eftersom jag hoppas få till det snart... Jag har även lagt det som golv i badrummet, då jag gillar att återanvända vissa materialval igenom huset för att få en röd tråd eller sammanhängande "ton" i interiören. Mitt badrum (som jag inte hunnit fotografera än...) fick så stora plattor som det var möjligt för fallets skull. Man kan ju ha väldigt stora plattor som 40 x 40 cm (ja faktiskt ända upp till 60 x 60 cm om man har ett jättestort badrum...), men då måste man bryta upp klinkerplattorna i mindre storlekar i dusch eller under badkar för fallets skull. Och jag har ett badrum i stilen ovan, med ett badkar på tassar där man ser golvet under. Så jag ville ha den största storlek som var möjlig och behålla denna även där det behövdes fall, under badkaret. Och då ville golvläggaren lägga 20 x 20 cm plattor så det fick det bli. Jag gissar att det svartvita golvet på bilden också har denna storlek. (Detalj; ser ni att det inte är svart vit klinker, det är svart och vit marmor...suck vad snyggt)

 Bild Sköna hem

Hittade denna inspirationsbild också, ett handfat komplett i marmor.

Bild Kvänum

Här visar Kvänum sin nya serie badrumsmöbler. Denna kommod har marmor toppskiva och här har man även en låg marmor stänksskiva där kranen är monterad. Här är stengolvet av lite större sort, och jag gillar när man har så få fogar som möjligt i större delen av badrummet.


Fick en förfrågan från en bloggläsare angående carrara marmor i badrum. Hon undrade om jag skulle föredragit mosaik eller större plattor carrara marmor på ett badrumsgolv. (Bild ovan från läsaren, så jag vet inte var den härstammar ifrån) Är det en enda fondvägg - då kan smaken avgöra om man vill ha mosaik eller plattor. Men är det golv så är min fasta övertygelse stora plattor och så få foglinjer som möjligt! Fogarna är nämligen det som samlar mest bakterier och smuts i ett badrum, och med tiden blir det mörkare områden där man går mest eller duschar. Och så ser man det mot ljusare fogar i utkanterna mot vägg och där man inte går så mycket. då kan det se lite ofräscht ut. 


Visar ett dåligt exempel. Snyggt badrum - i tanken. Men här ser man att runt småfogarna runt kanter och badkar har det blivit mörkt och tråkigt. Dessutom tycker jag att "kryllar" lite om man har mosaik på golvet. Ska man ha mosaik - ha det som detalj på någon vägg, uppväg det med stora plattor på övriga ytor.
Hoppas du blir klokare av svaret, lycka till :)

1 kommentar:

  1. Älskar verkligen dina inlägg! Ser alltid fram emot dem :)
    Lotta

    SvaraRadera