söndag 16 september 2012

JAG LETAR HÖSTINSPIRATION - OCH TRÄDGÅRDS KOM IHÅG



Ah vilken härlig helg! Jag hann med ett stopp på underbara Zetas Handelsträdgård igår. Och där möts man av skyltar att man inte skall glömma sina lökar! Japp, de skall väl ned nu, så att de kan titta upp och glädja oss till våren. På Zetas har man byggt en ny fantastiskt fin bod på grusgården, en mörkt grå laserad bod med ursnygga utelampor på fasaden. Och inuti denna bod har man bara bara vårlökar. Lökboden. För lök-konnäsörer och tulpanfinsmakare finns det lyxvarianter med handskrivna små berättelser om hur ena sorten först förekom på 1600-talet och en enda lök kostade motsvarande en hantverkares månadslön. En annan har funnits sen 1800-talet och har fått pris från Royal Horticultural Society för sin skönhet osv osv. Väldigt fascinerande. Överallt slingrar sig de grymt snygga ljusslingorna (prova Granit för liknande) i träden. Duktiga ägarinnan Victoria Skoglund hon kan hon, här får man njuta av riktigt snygg arkitektur, helrätt design, bli inspirerad i allt vad trädgård heter och nu alltså även välja av vad som verkar vara hundratalet lökar - från ovan nämda lyx till vanligare sorter i flerpack. En upplevelse för den trädgårdsintresserade som jag rekommenderar starkt!



Men inte bara lökar som blommar till våren skall man tänka på nu. Nej, efter en rundtur i handelsträdgården inser jag att det blommar förvånansvärt mycket fortfarande. Är det inte ... höst ;) Vackraste höstsorterna var ljungen som stod vackert lila med likafärgade höstblomster, och den urtjusiga blå Hortensian Mirage blommade fortfarande. Så vackert så. Även syrenhortensian både doftade och blommade fortfarande. Nu önskar jag er en fantastisk söndag alla fina läsare, ta vara på solen idag :)



Bild studio karin

3 kommentarer:

  1. Vilka underbara bilder!! Maria

    SvaraRadera
  2. Jag köpte lökar idag, hoppas man inte glömmer att sätta ned dem bara... Ett helt fång tulpaner om jag har tur :)
    Sara

    SvaraRadera
  3. Åh fantastiska Zetas, lyllos dig. Köper lite nya lökar varje höst, de ska förhoppningsvis ner till helgen. Glöm inte vitlöken också! ;-)

    SvaraRadera