tisdag 30 april 2013

LUTAT GOLV
Hej tisdag! Lite jobb hinns med innan det blir Valborgsledigt... Läser på om golvbehandlingar igen för framtida beslut om vad som skall ske med furugolvet som ser gult ut idag (syns i detta inlägg). Förr har jag alltid vitlaserat eller vitoljat golven. I tidigare hem. Men jag har ju sett att när de golven slits så står man med trärena fläckar som blir svåra att reparera. Om man går på med vitlaseringen igen så skapar man ju fortfarande ett fläckigt golv, som dessutom blir vitare för var gång. Och jag är ute efter den äldre genuina känslan i detta hem, så jag funderar på golvlut. Golvlut "förstör" egentligen träfibern överst, och får den att åldras och se äldre ut. Golvet patineras. Lut förhindrar också att träet gulnar, vilket är toppen. Jag tycker att ett lutat golv ser fantastiskt ut, har själ. Barfotagolv.
Tyvärr så ger inte lutet själv något skydd åt golvet. Smuts och slitage kan fortfarande förstöra plankan, så ska man luta bör man göra en andra behandling ovanpå. Olika lacker ovanpå är en variant. Men lacken i sig medför ju en nyansförändring. Så jag funderar på att såpa golvet ovanpå, så att jag kör den äldre, vackra, patinerade sidenlystern all the way. Norska Trestjerner har golvprodukter av alla sorter. Ovan visar de väldigt tydligt från vänster till höger 1) lutad ek, 2) lutat och såpat furugolv, 3) lutat och lackat furugolv. Den i mitten vill jag uppnå. Så, lut och såpa skall jag prova i en vrå som inte syns den dag det blir dags. (PS Och i hårda slitagemiljöer som hall och kök skall jag ha stengolv.)
Bilder Trestjerner

7 kommentarer:

 1. Hej!
  Det var alltså detta golv jag menade. Lutat och såpat. Kan man göra det på ett Bambugolv?
  tack, sara

  SvaraRadera
 2. Hej Karin,
  Tänkte du använda vitpigmenterad såpa? Jag har lutat och vitsåpat några av golven i vårat hus, och jag inte rekommendera det. Vitsåpan är svår att få jämn, och den slits också, fast mycket snabbare än vitpigmenterade oljan. När man sedan vill vitsåpa igen är det svårt att få det jämt. Oljan håller bättre! Om du tänkt att använda opigmenterad såpa som blir det nog lättare (fast en mörkare nyans), spännande att se resultatet i så fall!
  kram
  Maria

  SvaraRadera
 3. Vi vitoljade och sedan vax på det håller sjukt bra. Vax är tydligen det som kommer och gäller nu förtiden..... Ligger en affär på Birgerjarlsgatan som är sjukt duktiga på allt som har med trägolv och göra.

  SvaraRadera
 4. Hej! Intressant inlägg! Jag tycker också alternativet i mitten är snyggast. Har du någon åsikt om borstat furugolv? Det är det snyggast golv jag vet, men jag har läst att en del inte gillar det alls, inte ens försäljaren jag pratade med, fast han bedyrade att de inte hade någon åsikt om vad kunden köpte!:-)

  SvaraRadera
 5. Hej! Jag tror borstat furugolv är mycket vackert! Det ser säkert ganska åldrat och patinerat ut eftetsom ådringen har höjts lite över själva träveden som är mjuk och har borstats bort lätt. Vi har sådana luckor i köket i vårt hus i alperna, när man vill ha lite grövre känsla är det supervackert. Försäljare, suck haha :)

  Karin

  SvaraRadera
 6. Tack för svar! Synd att det är så mycket dyrare än oborstad furu, speciellt om det är så dåligt som försäljaren utmålade det, "stilettklackarnas golv"!;-)

  SvaraRadera
 7. Är det lutade ekgolvet lutat med "TreStjerner Lut"? Den är ju för furu och gran. Eller finns det en variant för ek/lövträd som jag inte lyckas hitta?

  SvaraRadera