onsdag 9 december 2015

OM NCS KODER OCH HUR DAGSLJUSET PÅVERKAR RUMMETS FÄRGHej tisdag! Både under hemkonsultationer och i frågor här på bloggen får jag frågor om hur man ska tänka kring färgsättning, och hur man väljer väggfärger. Hur påverkas färgen du valt av ditt rum? En typisk fråga är som denna läsarfråga:

"Hej! Inressant läsning om vita nyanser! (här) Jag skulle vilja få bättre kunskap hur omgivande färger smittar på exempelvis vitt. T e x utifrån vilket väderstreck ett rum ligger i, om det finns mycket skog/ grönt utanför, hur färgen på golv, textilier påverkar olika vanliga vita nyanser. Sen undrar jag över skillnaden mellan S0502-Y jämfört med 0502-Y. Den förstnämda har väl svart i sig - upplevs den som "grönare" om den "smittas" av grön skog och norrläge? Eller är det tvärtom? Någon av dessa har vi målat i ett sovrum mot norr med skog utanför, jag upplever rummet grönt, inte kul. Vore tacksam för tips och tankar!"

Först och främst; eftersom jag skrivit om vitt förr (här), så kan vi kika på samma övning i ljusgrått som är så poppis nu. Ljusgrå och vita rum lider lika mycket av rummets olika faktorer. 

KODERNAS BETYDELSE
Ja, först och främst ska vi bena ut de olika bokstäverna så att vi inte förvirrar oss. S i NCS S står inte för svart, det är endast förkortningen för nuvarande global NCS standard: Natural Colour System, Second edition. Så en kod 0502-Y är bara en slarvigt återgiven kod för både NCS 0502-Y eller NCS S 0502-Y eller t o m S 0502-Y. Gällande svart, svärtan, så finns de i ALLA färgnyanser, annars skulle det inte vara någon färg alls. Svärtan anges i första två siffrorna, 05, alltså 5% svärta. Dvs en ganska vit färg. Sedan är det 02 punkter mot Y, dvs gula skalan. Så 0502-Y är en gulvit färg. Ex 1502-Y är en ljust grå med 15% svärta, och 2 punkter av lite gult (Y) i sig. Dvs en varm, ljusgrå. 2002-Y är lite mörkare, 20% svärta, lite ljus-till-mellangrå. Troligtvis påminnande lite som i bilden ovan (som är Farrow and Balls "Purbeck Stone")

RUMMETS PLACERING 
Har all betydelse! Här kan en och samma färg i norr eller söderläge växla mellan ljusblå och varmgrå! Ett rum mot norr har kallt ljus, och tenderar att förstärka/ dra väggens färgval mer åt det blå hållet. Dvs; har du lite, lite blått i färgen, kommer detta alltså att förstärkas och det rummet kommer att bli mer blått än vad du tänkt dig. Och har du inget färgpigment alls, kan färgen ändå puffas lite åt det blå hållet. En ljusgrå neutral nyans som 1500-N (15% svärta, och noll färgpigment, på den Neutrala skalan) som alltså borde vara en neutral ljusgrå, kan i ett rum med både norrläge och lite dagsljus eller skuggigt läge bli ett ljusblått rum! Medan samma nyans (neutral ljusgrå) i ett rum åt söder blir en perfekt fin ljusgrå. Detta för att i ett rum mot söder är det varmare/ gulare dagsljus, och det blå förstärks inte utan dämpas istället. Så, enkelt sagt, norr gör färgvalet kallare och söder gär väggfärgen varmare.

INDIVIDUELLT
Och så tillkommer alla andra faktorer..... Släpskuggan. Komplementfärgerna i rummet. Dagsljus-färgen som kommer in. Har du en faluröd fasad direkt över gatan och solen studsar in via den fasaden? Då har du lite rött i ditt dagsljus i de rummen. Och har du trädkronor utanför fönstret och rummet vetter mot norr, så att du får sekundärt solljus som studsar in via trädkronorna in i ditt rum; ja, då är ditt dagsljus som kommer in ganska grönt. Man kan säga att ALLA LJUSA färger, som vita nyanser och ljusgrå/ ljusblåa nyanser, kommer att leva väldigt mycket och följa med med rummets läge och mängd dagsljusinsläpp, och färg på dagsljuset som kommer in. Detta rum har en ljus neutral grå (Farrow and Ball "Dimpse"), och det är eg en ganska gråblå ton om man tittar på färgkartan. Så den skulle kunna leva ganska friskt med både rumsläge och komplementfärger. En mörk och mättad färg är inte lika påtagligt känslig för alla dessa faktorer; ett knallblått rum är blått, ett orange rum är orange, punkt. 
Släpskuggan då? Har ytorna du skall måla släpkugga, kommer de också att bli mörkare och blåare av skuggverkan. I detta tak finns så klart massa släskugga, och den ganska ljusa färgen man har valt är ordentligt grå. (Farrow and Ball "Whimborne White"). 

KOMPLEMENTFÄRGER
Ja, allt du tillför i rummet kommer att tala olika bra med din väggfärg. Mattorna, golvet, dekorkuddarna. Kort sagt, en färg som går ton-i-ton kommer att smälta ihop med din väggfärg och ge allt en mild upplevelse. Tillför du en komplementfärg (färgen mittemot i färgskalan dvs blå-gul, röd-grön) kommer denna att förstärka väggfärgens nyans (vare sig det är lite blågrå eller gulgrå) för vardera färgen "puffar" ut varandra åt varsitt håll och förstärks. 

Ja, det är en hel vetenskap. Så är det bara. Och det är därför både du och jag och alla mina kompisar står med 20 fläckar olika nyanser av grått och gråter och inte får "rätt" färg hemma ;) Tipset är, som alltid, att provmåla provmåla provmåla, se efter när färgen torkat, kika på den i dagsljus, kvällsbelysning, solig dag, regnig dag. Är det en ljus nyans kommer den att följa alla dessa olika villkor och röra sig. Är färgen bra 90% av tiden, så är den bra. 100% nöjd är svårt att bli. Bild Farrow and BallWhimborne White


3 kommentarer:

 1. Tack för jättebra inlägg! finns det något knep för att neutralisera ett kallt norrljus som vill grön eller blåfärga ett rum?

  SvaraRadera
 2. Först av allt tack för en jättehärlig och inspirerande blogg!
  Ett litet tillägg till ditt inlägg; vi har faktiskt målat väggarna hemma i färgkod 0502-y UTAN S. Den är mindre "gul" än den med S och finare enligt min mening :) Målaren förklarade att när NCS gjorde sin second edition så blev S0502-y inte exakt samma som föregångaren. Därför kan man alltså blanda koden 0502-y utan S enligt det gamla systemet och skillnaden blir rätt markant.

  SvaraRadera
 3. Mycket bra inlägg! Vi ska snart måla om några rum hemma, till mer grå färg (troligtvis Farrow & Balls Cornforth White som vi redan har i ett sovrum). En fråga - hur ska vi tänka kring färgsättning med tre rum i fil? Längst bort ligger sovrummet som är målat i Cornforth White. Sedan kommer vardagsrum och dotterns sovrum som idag är Nordsjövita. Jag är sugen på att måla alla rum i Cornforth White, men blir det för trist? Ska vi ta en ljusare färg, som Ammonite, i vardagsrummet istället? Stuck och höga golvsocklar samt snickerier är vita. Både vardagsrummet och dotterns rum är dock något ljusare än sovrummet. Läget är öst, byggnaden mittemot är rosa... Så svårt, hjälp!

  SvaraRadera