måndag 4 december 2017

GROVENTRÉ - BIAREA TILL BOAREAHej! Denna vecka har jag just levererat ritningar och design på en groventré för en funkisvilla. Det var ett befintligt garage med tvättstugefunktion som skulle göras om till trivsam villa-groventré. Eller, den skulle inte bli så grov, mer fungera som daglig-entré. Man vill inte komma hem i råkällaren eller ett om-möblerat garare varje dag, så viktigt när man vill renovera källare eller garage är att få bort biarea-känslan och verkligen inkorporera groventrén i boarean. Det gör man med känslan. Tex, en tvättstugedel måste in bakom väggar, så att man inte behöver komma rakt hem i tvätthögen med barnen och deras vänner. Och i den mån man kan, gärna bygga in garderober och skapa sittbänk, det är platsbesparande och snyggt. Naturligtvis ett snyggt golv, klinker eller sten.
För att inte få det fd garaget att kännas som just garage, så brukar jag vara noga med val av armaturer till nya groventréer. Det skall läggas lite krut på detaljerna, så förmedlar man lätt känslan av att man har kommit in i huset. På bilderna två av mina armaturfavoriter, som döljer garagekänslan och skapar instant inomhus-lyxkänsla. Workstead väggarmatur, sätt gärna flera gärna i rad bort mot trappan upp till huset. Och så skall det gärna vara snygga takspotar, som här ovan Star 1 från Örsjö. En stång med Star går också bra. Själva dörren skall man också tänka på, byt gärna ut en tråkig källardörr så att den passar mer i husets arkitektoniska stil. Ta gärna upp idén från huvudentrén och fortsätt i samma spår. Rör, element etc, renoveras in bakom elementskydd eller målas in med väggfärg.
Snygg bild, men skapa inte för elegant i groventrén, krokar skall kunna svälja det mesta just i groventrén. Gillar bilden ovan men jag hade nog valt andra krokar.
Sist men inte minst, hade jag letat efter en plats för ett litet sideboard. Eller ett konsolbord. Det behöver inte vara direkt vid dörren om det är långsmalt, det kan vara längre in i rummet innan man når trappan/ entrén vidare till huset. Där vill man lägga av de sedvanliga sakerna, samt det är ett ypperligt tillfälle att ha bordsarmatur så att man får till ytterligare en belysningspunkt, och man kan skapa lite trivsamt och säsongsbetona. Voila, garaget har blivit en del av boytan. 


Bilder via pinterest


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar