torsdag 22 mars 2018

FIFTY SHADES OF OAKHej torsdag! Ekgolv, och dess gula fula färg.... Ja, så är det ju inte tänkt. Ek har i sig själv en fantastiskt vacker kall ton när den är nyss kluven, eller nyss slipad. Sedan gulnar klyvytan i träet lite grann när det åldras, men när tiden går så blir ytan grånad och blekt. Ett ekgolv som dessutom solbleks och slits med skurning och städning, ja det blir fantastiskt vackert. Tyvärr ser vi inte så ofta nakna, obehandlade ekgolv i Sverige, de är desto vanligare i franska våningar som den ovan. Inte så konstigt, vi är praktiskt lagda, och har sedan länge en standard att vi vill behandla ekgolvet så att det blir lättskött och inte repigt, tål att våttorkas etc.  Så det har under många decennier varit vanligt att golven lackades. Och just lacken - framförallt om den är lite äldre sort från tidigare decennier.... - är den som gulnar så fult och gör att vi tror att ekgolv är fula och gula.

Jag var hemma hos en kund igår, och vi kikade på vad man kan göra för att förbättra hemmet. Den gula ekparketten som flöt genom vardagsrum, matrum och tv-rum i fil gjorde att hemmet kändes fel i tonen, och de inneboende var inte nöjda med golvet. Men stavparketten i sig var av magisk kvalitet och läggning, och vi diskuterade kring att det är lacken som är gul. Om man slipar ekparketten så hittar man en alldeles förträffligt vacker träyta under den gamla lacken. Och mycket riktigt, vi hittade detta lilla släpp i lacken, intill en platsbyggd bokhylla. Ser ni vad ek är fint, om det hade fått åldras au naturel utan lack!? Perfekt kulör! Lovely, fransk våning rakt av om det hade varit så i hela hemmet.
Men så var vi ju så där praktiska... Och helt nakna ekparketter har nog en tendens att vara svåra att hålla rena i en barnfamilj anno 2018. Om de ska vara au naturel så får de gärna ha hundra såpade år på nacken som motstånd mot smuts. Så idag har vi andra lösningar, men håll er borta från lack som gulnar. Idag finns bättre uv-resistenta lacker, men det jag främst brukar föreslå är att be golvläggaren (som skall slipa golvet) att ta fram färgprover på hårdvaxolja. Det håller bra, och ger en sidenmatt yta som kan upplevas ganska lik den på bilden. Använd inte whitewash/vittonat, det blir inte bra, men en grå ton som får ekplankan att se grånad och gammal ut blir fint. Ljust eller mörkt, ja det är en smaksak. 
Vill man ha lite mörkare golv än den åldrade patinerade ljusgrå såpalooken, kan man också gå åt detta håll med nyans för ek. Detta är också en ton som känns naturlig för ekplankan om den hade åldrats och mörknat på egen hand utan lack.
Och väldigt mörk ek, nästan rökt. Men fin ton. Mörka golv "drar ihop" rummet, och gör att det känns mindre, tänk på det. Mörkt golv drar också fokus neråt, så att man har en ganska tung landad känsla i rummet. Ljusare golv flyter ut och rummet blir luftigare och lättare till intrycket.
Naturligtvis kan man kombinera olika trätoner, så länge de känns naturliga och ingen drar åt gult och den andra åt rött. Ovan ett lyckat exempel på naturell åldrad ek i tak och såpad ek på golv, i helt olika behandlingar alltså och därmed olika toner - i perfekt match.
Bilder via pinterest, Bild 2 studio karinInga kommentarer:

Skicka en kommentar