måndag 29 augusti 2011

VAD MATCHAR JAG SUPERELLIPS MED FÖR STOL?kollage studio karin

Jag har fått ytterligare en förfrågan, apropå "vad man matchar Myran stolar med för bord" som jag skrev om i detta inlägg. Nämligen: vad matchar man motsvarande bord med stålrörsben med för stolar? Dvs Superellipsbordet av Piet Hein och Bruno Mathsson från 1968.Ni som följer mig här vet att jag tycker det är lite tjatigt med stålrör på både bord och stol. Jag hade undvikit att kombinera den lite uttjatade stålrörs- Myran- Superellips kombon och gett mig på något mer spännande. (Ovan Sjuan och Superellips, men ni förstår hur jag menar.) Jag hade gärna valt något som har lite tjockare träben för en harmonisk uppvägning av det tunna bordet. Lite lutande träben, som stålrörens lutning på bordet ungefär. Och jag hade valt något med rundning i stolsryggen för att få ihop det med bordet. Favorit hade nog varit About a chair från HAY i vitt som överst. Finns bl a här. Bordets träkant sjunger dessutom fint ihop med stolens träben tycker jag, och det vita har samma rundade formspråk och allt passar väl ihop tycker jag.

 
Kollage studio karin

....eller en spännande pinnstols-kombo? Ovan Superellips och stolen Miss Holly från Stolab. Träkanten på bordet hittar ihop med stolens träfärg, och den rundade stolsryggen går bra ihop med Superellips skivans rundning. Till och med det "pinniga" i stolsryggen blir fint och passar oväntat bra med det "pinniga" i bordets stålbensvajrar.


Klassikern Eames Side chair går också bra...

Och hade du lust med färgglada stolar (som Myran ofta finns som) så kan du ju prova plaststolar från istället: Thalya från Kartell. Jag hoppas du finner lite inspiration och den stol du sökte här. Lycka till :)

6 kommentarer:

 1. Vilken underbar blogg jag hittade här:)!
  Hit kommer jag igen!

  kram CC

  SvaraRadera
 2. Tack :) Välkommen, och välkommen tillbaka!
  Karin

  SvaraRadera
 3. Stort tack för en helt fantastiskt bra och inspirerande blogg! Vi har precis flyttat till ny lgh och kommer har stor nytta av alla dina tips!

  Såg att du skrivit något inlägg om gardiner men tycker fortfarande det är svårt. Vi har ett ganska så stort vardagsrum på ca 20 kvadrat som enbart är vardagsrum, alltså inte matsalbord i rummet. Det är ca 3,50 i takhöjd med två fönster på respektive 1,40 breda som börjar ca 60 centimeter nedanför taket. Allt är nymålat vitt och även golven är vita. Nu tänkte jag tillföra färg till rummet via textilerna och funderar på en senapsgul eller roströd matta. När det gäller gardinerna funderar jag lite på gråa, men är rädd att det kommer bli för mörkt? Och vilket material ska man ha? Lin eller bomull? Ska man fästa med vajer/skena eller gardinstång och ska man fästa det under taket eller strax ovanför där fönstret börjar?

  Oj, vad svårt det är. All heder till dig som har känslan för färg, form och val!

  Stort tack för en underbar blogg!

  SvaraRadera
 4. Hej Martina, tack :) Roligt med en ny lägenhet, och ja - gardiner kan vara svårt. Har du kikat på inlägget
  http://studiokarin.blogspot.com/2011/07/hanga-gardiner.html
  där visar jag gardiner som hänger ifrån tak fast det är ca 50-60 cm emellan fönstrets ovankant och tak. Se sista bilden i barnrummet så ser du hur det blir. Det är nog smärtgränsen på att man kan hänga så, annars kan du nöja dig med ca 20 cm ovanför fönsterkant om du tycker det verkar bli för långt emellan att täcka. Linne tycker jag är finast, det blir så vackert fall och har en vacker struktur. Färg är en smaksak, linnegardiner är ju ljusgenomsläppliga så du kan nog ta en tonad (ljus) gråbeige till båda mattfärgerna du talar om. Lycka till!

  Karin

  SvaraRadera
 5. Hej Karin! Jätte bra blogg du har och jädrans vad du är duktig på att kombinera!! Jag behöver lite hjälp här :) Vi har precis köpt en lägenhet där köket och vardagrummet sitter i hop. I köket står det ett vitt runt barbord med metall tolix pallar och i vardagrummet står det ett rektangulärt vitt bord med stålben, golvet är skeppsgolv i ek med mörka ränder. Har du något bra förslag på kökstolar till det vita bordet? Jag har letat och letat men hittar inga som jag är supernöjd med? JÄTTE tacksam för svar!

  Mvh Julia

  SvaraRadera
 6. Hej, hit hittade jag sent omsider. Kort - jag har bytt mitt Superellips mot ett dito med iläggsskiva o måste nu investera i fler stolar. Har 'Myran' idag men de (och Sjuan) är ju SÅÅÅÅÅ obekväma. Man vrider sig efter en stund. Tips på stol som 1) passar Superellips och 2) rumpor mottages tacksamt.

  mvh
  anna

  SvaraRadera