lördag 3 november 2012

MÅTT FÖR SÄNGLAMPANJag fick ett mail från en kompis, som undrade om jag visste om det fanns några "bästa måtten" på placering av sovrumslampan. Hon hade försökt hitta på nätet utan framgång. Så här kommer ett litet sånt inlägg. När man ritar interiörer så skall man ta hänsyn till många olika scenarier. I denna funktion i sovrummet exempelvis; man kanske halvligger mot kuddar och läser, ligger platt på kudden och läser, far med armen när man skall upp mitt i natten på wc, etc etc. Så lampan skall vara tillräckligt nära att lysa upp en bok bra, men tillräckligt långt bort så att den inte är i vägen.
Efter att ha ritat ett oändligt antal "standard hotellrum" på arkitektbyrå genom åren, så har jag kommit fram till att ett schysst mått är detta. Utgå från sängens (madrassens) kant och måtta ut 200 mm. Upp till ljuskällan (själva lampan/glödlampan/ljuset/inuti skärmen) skall det vara 600 mm. Har lampan arm som den fina Bestlite ovan, så kan den naturligtvis röra sig lite fram och tillbaka både i sidled och ljupled. Men måtten ovan är en bra riktlinje för ljuskällans "hemposition". Med det blir det God Natt :)


Bild Bestlite/ Gubi4 kommentarer:

  1. Du är en riktig guldgruva med alla dina tips! Tack för det!

    SvaraRadera
  2. Tack för alla tips. Kan du inte skriva ett inlägg om storleken på mattor. Våra blir alltid för små. Tack. /Jenny

    SvaraRadera
  3. Vet du på rak arm vad de är för mått som gäller om man har en vägglampa ovanför ett skrivbord? Vilken höjd ska ljuskälla sitta på då? :)

    SvaraRadera