onsdag 26 juni 2013

FÄRGSÄTTNINGAR FÖR SEKELSKIFTESHUS - GULT GRÖNT VITT

Hej! Det kom en läsarfråga jag inte kunde motstå, det handlade om färgsättningsförslag till ett sekelskifteshus från 10-talet. Har jag några förslag på hur det kunde uppdateras så att det kändes lite fräschare undrade man. Jovisst, jag har flera förslag. 
FÖRE. Ett vackert jugendhus. Typiska jugenddetaljer är fönstertypen med spröjsen som delar in fönstret i en nedre större och en övre mindre del. Och det vackra tunga taket som välver sig över balkongen. Husets identitet idag är gul fasad. Med mörkt bruna foder. Och det är väl just det bruna som gör att huset ser lite tungt och trött ut. Fönstren har redan bytts ut mot nya med vita bågar. Så det har jag i alla förslag. Jag har kikat på tre fasadfärger; vitt, grönt och gult. 
Vill ni puffa husets intryck ordentligt åt det ljusa hållet kan det bli vitt. Den översta bilden i inlägget visar en färgsättning som inte är typisk jugend, men som ändå låter huset behålla sin tvåtonade färgsättning med ljus fasad och mörkare foder, och känns ganska sekelskifte ändå. Jag har lagt till en tidstypsik dörrfärg också för att behålla lite tyngd också. Översta bilden i inlägget alltså: vit fasad (101 Äggskal), grå foder , och en tidstypisk röd dörr 123 Faluröd. I bilden här ovan är fasade fortfarande vit (samma som överst 101 Äggskal), tillsammans med vackra gröna foder (143 Lind), och samma röda dörr (123 Faluröd). En jättevacker klassisk färgsättning som jag själv är svag för, detta :)
Just grönt är ju också vacker på sekelskifteshus. Här har fasaden fått bli ljusgrön (174 Päronsaft), fortfarande de gröna fodren (143 Lind), och till detta vita fönsterbågar och dörr. Också jättevackert. 
Och så har vi de gula varianterna så klart! Husets identitet är ju gult, så vill ni behålla det finns det även ljusare kombinationer med ljusgul fasad. Här gul fasad (403 Cremegul), grå foder som känns mjukare och fräschare än dagens bruna (156 Kobbe), och så de vita bågarna och dörr.
Här har huset samma färgsättning som ovan med den enda skillnaden att dörren fått vara tidstypiskt för ett gult hus: mörkröd. (123 Faluröd). Grunden på alla hus har jag behållit i samma mellangrå (148 Dis). Ja, det var några förslag. Lycka till med ert vackra hus!
Bild färgkombinationer av studio karin via Alcro Designer6 kommentarer:

 1. Vilket FANTASTISKT roligt inlägg!! Lite opartiskt kanske eftersom jag sitter i nästan exakt samma sits: ett hus från 1911, tilläggsisolerat på senare tid med en fasad som nu är gul med vita foder. Vi har också bytt fönster, nya träfönster med originalutseende och äntligen slut med energi som går rätt ut i ingenstans. Vore spännande att se hur resultatet för husägarna blir efter alla goda råd!! Och tack för massor av handfasta matchningstips!! Allt gott och tack för senast // Lina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan. Vi har, som Karin skriver, gått på alternativ 2. Det blir en otrolig skillnad på huset :) Nu är det ju ett tag sen Karin skrev det här inlägget och du Lina kanske redan gjort ditt hus. Men vi kan mejla före- och efterbilder till Karin när vi är klara så får hon välja om hon vill publicera eller inte :)

   Mvh
   Husägarna

   Radera
 2. VAd rolig att du gillar det :) Jag tror de skulle gå för alternativ 2, vitt/äggskal fasad, lindgröna foder och vita bågar, med röd dörr!

  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah! Bra valt, det hade jag med gjort :-) Och absolut röd dörr. (alternativt grön)

   Tjohej!! Lina

   Radera
 3. Jag vill gääääääärna se före och efterbilder !!! :)

  SvaraRadera
 4. Vi bor i ett hus från 1905. Vi har gult på fasaden, ljusgrått på alla snickarglädjen, hörnbrädor, runt fönster mm och grönt på själva fönstren. Dörren är i samma gröna färg. Färgerna är inte för skarpa, utan de är lite "smutsiga". Vårt hus har en fasadnyans som heter Kalmargul. Det var den nyans som mest påminde om den originalfärg vi hittade längst under de andra påmålade fasadfärgerna. (huset var rött när vi köpte det).

  Jag har försökt lägga med bilder, men jag lyckas tyvärr inte.

  SvaraRadera