måndag 14 maj 2018

MJUKA VÄRDEN MJUK BELYSNINGHej! Mild och mjuk belysning, som går att dimma, det är viktigt för att få till den rätta sköna känslan i vardagsrummet. Eller i tv-rummet, eller det rum där man tycker om att hänga i på kvällen. När det har mörknat ute. Nu är ljusa kvällar på gång, och då vill man bara smyga igång en liten mjuk belysning i taget för att inte störa det sista ljuva dagsljuset som dröjer sig kvar. Tänk smyga-igång-en-fotogenlampa- eller-tända-några-ljus-somrig-känsla. Metallarmaturer är mycket snygga, även att titta som släckta, men de ger inte det där mjuka diffusa omkringkastande mjuka skenet som textil- eller opalglasskärmar ger. Så man bör ha variation på typ av belysning i rum "man hänger i". Nyligen gjorde vi ett inredningsförslag till är ett härligt stort burspråk som skall bli ett bibliotek med loungekänsla. Där ville vi ha mjuk belysning, med armaturer med mjuka värden. Mjuka värden... mjuk form, mjukt sken, gärna textil, mjuk att se på helt enkelt. Denna bordsarmatur passar perfekt, en nyhet från Artilleriet, Verona Table Lamp (länk här). Fin och gedigen pjäs på hel a 71 cm hög! 
När vi plockar ihop en inredning på ett moodboard, så ser man snabbt vad som passar ihop eller ej. Har vi en speciell stil på armaturen så följ upp med en och annan kompis - men sen måste man bryta av för att det inte skall bli för samma-samma. Har man en bordsarmatur som Verona kan man gärna ha en takarmatur som Örsjös fina Hobo (länk här). Just denna fick även följa med in i inredningsförslaget för loungen vi gjorde.
En annan skön armatur som passar just takarmaturen Hobo,  och som kan användas istället för Verona (inte både och i samma rum, det blir kaka på kaka) är denna klassiker från Svenskt Tenn (länk här). En skönhet som håller och som ritades redan på 30-talet.
Och en nutidsklassiker med samma mjuka värden som de ovan, är ju så klart Gatto från Flos. Passar också fint, och ger ett mjukt sken och ombonad känsla. Och som sagt.... glöm inte att blanda in armaturer som matchar men som bryter av lite i stilen.....
.... så till de mjuka armaturera i inläggets början blanda in raka, moderna, mer neutrala armaturer som inte slåss om uppmärksamheten. Till exempel dessa praktexemplar till golvlampor. Enkla och smidiga och kan smygas in vid soffor och fåtölj utan att ta massa uppmärksamhet eller stöka med de mer dekorerade armaturerna i inläggets början. Men som ändå matchar. På bild övre bild från höger till vänster; Flos IC (nutidsklassiker) (länk), Flos Captain Flint (länk), Rubn James floor (länk), Rubn Hektor vit mässing (länk). Allt gott vänner, njut av dagsljuset och era mysbelysta kvällsrum :)
Bild 1 via Artilleriet, 2 Örsjö, 3 Svenskt Tenn, 4 Flos, 5, Flos/ RubnInga kommentarer:

Skicka en kommentar