tisdag 18 september 2018

KÖK KÖK KÖK OCH FRÅGOR VID RENOVERING

Hej! Allt för många dagar går mellan att jag hinner blogga, men jag driver arkitektbyrån i bakgrunden och det är där mycket tid går åt. Just nu har vi ritat ganska många kök, jag älskar plan-tetrisen att rita och hitta de olika möjligheterna som finns för ett köksrum. De är ofta många alternativ som finns, men det är också ofta många ramar som sätter vad man kan göra. Fönsteröppningar, dörröppningar är ju givna ramar så klart. Några kunder gillar att ha ho vid fönster, några inte. Det är ju en smaksak, och kokar ned till vad man tittar ut på. Många av våra kunder har tidsepok-hus. Sekelskifte, 10-tal, 20-tal, 30-tal. Några funderingar från kunders sida gäller ofta om det är ok med att ha fönsterbänken nedanför arbetsbänken, så att det blir ett litet fack mellan arbetsbänk och fönster. Mitt svar är ofta att ja, fönstret har låg bröstningshöjd för att det sattes dit för 100 år sedan, och då var 1) ingen arbetsbänk där och 2) om det var det så var arbetshöjden mycket lägre då. Så det är en given ram, "det är vad det är och man får jobba runt det". Jag tycker att arbetsbänk framför lägre bröstat fönster är ok. En annan fråga som ofta uppkommer är väggskåp eller inte väggskåp. Snygg fläktkåpa och ren vägg eller inte... Och svaret på den frågan är; inventera hur mycket skåpförvaring som finns, klarar ni er utan väggskåpen så kan ni avstå. Det är INTE en estetisk fråga, det är en funktionsfråga :) Ovan ett mycket vackert kök från DeVol, som jag märkt är många av våra kunders nya go-to favoritinspirationskälla. 
Det är detaljerna som gör det. Utanpåliggande golvsockel, snygga nyanser, gedigna materialval, lätt profilerad lucka och/ eller utanpåliggande stommar, snygga möten och avslut. Ett kök som är en investering för huset "for life" om man har tidsepok-arkitektur närmare sekelskifte. Stilen och atmosfären i köket kommer aldrig att kännas "här och nu", eller att vara daterad om 5 år.


Ibland kommer frågan om kyl-frys upp. Jag föredrar absolut att dessa döljs, men visst går det att smyga in uber-moderna produkter också för de som hellre är ute efter nutids-touch och moderniteter som funktioner i kylens dörr. Detta är ett exempel på hur det kan se ut då.
Så här kan det se ut när vi inventerar en kunds köksdesign. Med eller utan väggskåp, på ritningarna ovan. Översta ritningen visar fläktkåpa och vitrinskåp på andra sidan fönstret som väger upp symmetrin. Och nedre ritningen dold fläkt i symmetriskt placerade väggskåp på båda sidan fönstret. Det är fint i båda fallen, men som sagt är väggskåp en fråga som kokar ned till hur mycket förvaring man har i övrigt köksrum. 

Allt gott, med denna köksinspiration lämnar jag er.Bilder via DeVOL
Ritningar studio karin Inredningsarkitekter AB


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar