torsdag 11 oktober 2018

MAGISKA MILJÖER ÅTERÖPPNAR I STOCKHOLM




Nationalmuseum i Stockholm har varit stängt i 5 år. I helgen smäller de upp dörrarna igen efter en stor renovering som jag är mycket nyfiken på. Wingårdhs och Wikerståls Arkitekter har designat de nya interiörerna. Eller nya och nya, denna statsklenod uppfördes i mitten på 1800-talet och stod klar 1866 i nyklassicistisk stil, och det var samtidens mest påkostade byggnadsverk. En liten anekdot som kan nämnas om originalinteriören är att tyska arkitekten Friedrich August Stüler hade planerat stora muralmålerier i trapphallen, något som inte blev av i första vevan.... 





... Först framåt 1888 blev det pga en utlyst konsttävling dags att måla dessa muralfält - och vi vet ju vem som skapade sig ett namn då; ingen mindre än Carl Larsson. Hans muralmålerier är nationalskatter som suttit på väggarna i Nationalmuseum sen dess. 





Så i dessa anrika miljöer fick alltså Wingårds och Wikerståls i uppdrag att skala av lager på lager av renoveringsomgångar, och de har tagit sig ned till den vackra grunden och framförallt har de tagit fram många förbyggda fönster (över 300 st!) - så att man kan se ut från byggnaden igen. Färgskalan andas ljust pastell med gula toner och dämpad rosa, och det skall påminna mer om 1866 års originalfärgsättning. 




En skulpturgård finns, och personligen tycker jag att det ser ögonbedövande vackert ut. Detta skall jag inspektera så snart det går.




Mer info om museet hittar du här (länk).


Bild 1-2 Bruno Ehrs , 3 Anna Danielsson, 4 Nationalmuseum, 5 Bruno Ehrs








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar