torsdag 15 maj 2014

NATURSTEN TILL UTEPLATSER



Hej torsdag! Just nu håller jag på för fullt att hjälpa en kund att beställa natursten till uteplatsen. En stenlagd altan är ju kostsamt men välinvesterade pengar, då det håller i all evighet. Och olja och impregnering kan du glömma. Lite högtryckstvätt här och då med några års mellanrum och man har en ny fin och fräsch uteplats i evighet. Jag har lyft några olika förslag med denna kund, och det är ju lite olika aspekter att ta in när man väljer utesten. Kvalitet exempelvis, jobbigt att investera dyrt, men håller i längden. Eller för att citera den stengrossist jag jobbar med; "man får det man betalar för". Skiffer är en mycket vacker natursten att ha på uteplatser. Offerdalsskiffer exempelvis. Det är en blyertsgrå fantastiskt vacker sten från Jämtland, som klarar sig bra utomhus på våra breddgrader. Den har lätt vågformad yta både naturligt och efter klyvning. Det finns flertalet skiffersorter som säljs i Sverige, billigare än Offerdal, och om man väljer billigare stenar skall man vara påläst och veta att dessa ofta kommer från varmare breddgrader (Kina eller Medelhavet) och man bör förhöra sig om hur de ter sig utomhus här. Billigare skiffersorter kan till exempel innehålla mycket järn när de kommer från Grekland, och då löpa risk att rosta (!!) utomhus. Ovan visar jag en bild på svensk Offerdal (som alltså inte löper risk att rosta), bild lånad här. Stenen är lagd i så kallade "fallande längder" lagda i bruk, dvs med samma breddmått men olika längmått. Detta ger ett mjukt charmigt intryck, inte lika hårt och rytmiskt som att lägga jämna storlekar.





Ett annat alternativ till ljust grå utesten är kalksten. Ölandssten passar bra och klarar svenska uteklimatet. Den är dock klassiskt grov med en rå klovyta, en mycket ojämn yta och har ett helt annat estetiskt uttryck än Offerdalsskiffer. Kalkstenen går att få i jämnare ytbehandling än den klassiska klovytan, nämligen som topphyvlad. Då ser den ut i ytan som ovan, grovhyvlad Grå Öland (härifrån) Ja, ni, det var lite naturstenstankar idag. Trevlig torsdag på er!




5 kommentarer:

  1. Här i stan i södra Connecticut där vi bor, är det mycket vanligt med stenterasser eftersom de inte räknas in i husytan! Om man bygger ett trädäck räknas det som boyta... fråga inte varför, men genom den tekniska finten att ha en stenterass kan man ha en större terass!

    SvaraRadera
  2. Det är ju jättesnyggt! Men ibland, som när altanen måste ha lite höjd passar det inte lika bra. Skulle du vilja tipsa om altanräcken. De numera soupervanliga tryckimpregnerade horisontella ribborna börjar ju kännas lite tråkiga tycker jag. Vill du tipsa om lite räcken/staket som känns lite nya och samtidigt klassiska skulle jag tycka var kul. (vitt trähus kan du ju ha i åtanke ;) Om man har stående panel känns det liksom i mig att man skulle vilja ha liggande ribbor eller anna utformning av staketet så att inte allt känns så uppradat om du förstår, tankar kring det? Det får gärna erbjuda insynsskydd ändå :)

    SvaraRadera
  3. Fina alternativ! Vi håller precis på att lägga grå granit med smågatsten runt hos oss. Vi valde den ljusaste sten vi kunde hitta, för trädgården är liten och huset högt och mörkbrunt. Det kommer bli så himla bra! Lade ut bilder på instagram i morse om du vill se (heter henri1ae där).

    SvaraRadera
  4. Hej, det är vi har levererat och monterat denna stenläggning.
    Det bilden visar är Grovhyvlad Grå Ölandskalkalksten, inte topphyvlad som framgår i text.
    Bäst hälsningar
    Sjöström Stenförädling AB
    www.sjostromstenforadling.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för info Håkan! Kul att du hittade bilden, jag lägger till ändrad info. :) Karin

      Radera