måndag 29 augusti 2016

INSPIRATION FÖR DÖTTRARNAS SKRIVBORDSPLATS
Hej skoltermin! Så här i terminsstart, så behövs det oftast en uppdatering av skrivbordsplatsen. I alla fall hemma hos mina tjejer som ofta har vuxit ur både stil och förvaringsmöjligheter när det är dags att hoppa upp ett år på skol-stegen. Hur man möblerar med skrivbord blir ju utifrån rummets arkitektoniska beskaffenhet så klart. Dvs, kan skrivbordet stå vid fönstret eller skall skrivbordet stå mot en vägg? I en nisch? Fritt i rummet? Vi ska kika på lite inspiration för olika alternativ idag. Ibland är skrivbordsplatsen ganska bra, men det saknas inspiration. Ny fin färg på ett tråkigt bord skulle göra susen i åtminstone ett av döttrarnas rum. Som denna ovan, en ny ljuvlig pastell med fina knoppar skulle förvandla vilket trött bord som helst. Ang väggen....
...så kan det bli så här snyggt om man inte behöver använda sig av extra förvaringsplatsen som väggytan kan ge. Man kan istället placera en spegel på väggen vid skrivbordet. Det återskapar den känslan som ett fönster ger, med reflekterat dagsljus och en "utsikt". (Men man skall ha i åtanke att en spegelbild också kan störa vissa barn...). Vackert och tokelegant blir det oavsett.
Glöm inte att ha en bra arbetsbelysning, och den skall stå placerad till vänster för högerhänta barn, och till höger för vänsterhänta barn. Varför då? Jo, ljuskäglan får inte skuggas av den arbetande handen, då skuggas texten som barnet skriver. De hårda skillnaderna mellan belyst papper och handskuggan är jobbigt och tröttande för ögonen. Så, belyst hela vägen fram till pennudd!
Placerat vid väggen kan man åtnjuta extra plats för anslagstavla som ovan (spraya ett kompostgaller svart eller guld). Varning för stökigt intryck, men pluspoäng för den fina kreativiteten som man kan njuta av.Mindre rum med skrivbordsskiva vid spegel, och teatralisk belysning.

Har man som i de två övre bilderna en nisch mellan vägg och exempelvis, kan det vara enkelt och snyggt att bara låta en arbetsskiva vila på konsoler i nischen. En nisch lider av extra mycket skugga, så här bör man jobba extra med belysning, förutom skrivbordslampan kan man ha lampor i och på hyllorna.
Som vanligt behöver man inte vara så strikt med stilen, blanda gärna gammalt och nytt, som du behagar. Viktigast är att stolen är skön att sitta på, exempelvis skulle jag inte sätta min dotter på en plaststol som ovan... Bilden är vacker i sin kombination med klassiskt och modernt, men jag hade avstått plasten dels pga komforten och dels för att jag plastsanerar barnens rum så mycket det går. Inspiration kan hämtas i stilkrockarna och den fina anslagstavlan.Skrivbord vid fönster; naturligtvis en mycket bra placering. Det är ljust, och man lyckas använda platsen framför fönstret på bästa sätt. Är rummet litet så brukar man kunna dubbelanvända lampan som läslampa både vid skrivbord och säng. (Men, om man orkar så fuska inte med belysningspunkter utan belöna sängen med en egen vägghängd lampa. ) Det var lite tankar och tips , lycka till i skolstart alla.
Bilder alla bilder här/ pinterest


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar