måndag 9 januari 2012

MARMOR, LAMINAT ELLER CORIAN SOM BÄNKSKIVA?

Bild Bo Bedre


Jag får ju ibland så trevliga läsarförfrågningar, och med bildlänk och allt är det lätt att svara. Denna gång undrar läsaren lite över Kvänum köket ovan, om det skulle passa med carrara marmor som stänksskydd (apropå detta inlägg från häromdagen). Och vad passar som slitstark arbetsbänk? Först och främst tror jag carrara marmor blir förträffligt snyggt :)

Dina alternativ som matchande bänkskivor blir bäst:

Marmor: Ja, carrara marmor hade ju passat förträffligt om man har det även som stänkskiva... Men precis som du säger är marmor poröst och ja, det kan bli fläckar om man inte är varsam. Har man spillt ut exempelvis rödvin, olja eller citrus så torka upp med en gång! Det kan bli fläckar. Man kan även råka repa stenen med kastruller. Har man fått fläckar eller repor så kan man putsa bort det med slipmedel för glaskeramiska spishällar. Det positiva med marmor är att det är - i mitt tycke - det absolut vackraste materialet, och det är fantastiskt att baka på.

Corian: Corian är ett sk kompositmaterial av 2/3 naturliga mineraler och 1/3 akryl. Fördelen med Corian är att det kan sammanfogas i ett stycke utan skarvar. Och skarvar vill man inte ha i bänksskivor då det är dessa som behåller smuts och bakterier. Corian behöver inte bytas inom överskådlig tid, är reptåligt. Det kan repareras om det får brännskador, repor eller smutsfläckar. Inga porer för mögeltillväxt..... Ja, som du förstår är det alltså ansett som hygiensikt och lättskött. Det känns mjukt och varmt i beröringen också, och du kan gjuta en diskho direkt i materialet. (Men jag tycker mig nog se hos vänner som har det att diskhon repas... jag skulle ha det som bänkskiva bara, och en infälld ho personligen.) Tror inte jag kommer på några negativa aspekter, skulle vara priset kanske ;)

(PS Det går lika bra med andra brandname i denna kategori som egentligen kallas kompositmaterial. Andra förslag är Silestone, HIMacs, Tormaline, och de flesta laminatfabrikatörer har någon form av kompositmaterial i sitt utbud.)

Laminat: Det billigaste alternativet. Finns i alla färger, de homogena i en vit/ grå/ svart tycker jag brukar vara finast. (Jag har en helfärgad grå som har svag trätextur inpräntad i ytan hemma.) Jag är inget större fan av de laminat som låtsas se ut som något annat, exempelvis sten... Tåliga men kan eventuellt brännmärkas av varma kastruller! Reptåliga, lätta att tvätta och sköta. Det negativa är väl om man tar en tråkig billig variant som ser föööör plastig och laminatig ut, och håll dig borta från havregrynsgröt-wanna-be-sten-look-laminat så blir det bra.

Det var dina alternativ! Hoppas du blir nöjd och lycka till med köksvalet :)


6 kommentarer:

 1. Tusen tack! Mvh Linda

  SvaraRadera
 2. Ett annat material som är "stenlikt" fast utan de känsliga egenskaper som marmor och granit har är Silestone. Det är också ett gjutet material men består av 94% kvarts. Vi haft vår bänkskiva i fyra år och har inte en enda repa, märke eller fläck på den trots att vi ställer både varma grytor direkt på bänken, lägger citron, spillt rödvin mm mm. Hur slitstark som helst, helt fantastisk!
  http://www.silestone.com/se/produkt/vad-ar-silestone.asp

  SvaraRadera
 3. Hej, självklart går Silestone lika bra, det är ju eg samma sak som Corian bara ett annat brand... dvs uppbyggt av naturliga mineraler och en liten del akryl. Men av någon anledning frågade hon specifikt om Corian :) kram Karin

  SvaraRadera
 4. ......Men jag kan lägga till fler brandname under i texten om Corian, det kanske behövs när jag tänker efter! Så tack för insikten då :)

  SvaraRadera
 5. Jag kände inte till Corian innan du nämnde det i inlägget, blev nyfiken och gjorde en sökning på nätet. Ägnade ett par timmar till att läsa om likheter/skillnader mellan den kompositskivan och Silestone. Det är många som skrev att Corian med sina 2/3 steninnehåll upplevs plastigare än de kompositskivor som innehåller 94% sten. De av våra vänner som inte vet att vi valt en Silestone har trott att det varit en ren stenskiva. Gissade att Corian och Silestones yta kan bete sig på olika sätt pga sammansättningen är olika. Därav mitt tips om Silestone som är väldigt "stenlik" och som vi är så fantastiskt nöjda med just för dess stenlikhet men också för dess tålighet.

  Vad jag läst nu så har Corian en mattare yta och vissa Silestonefärger glansigare. Bänkskivor i Corian upplevs tydligen varm medan Silestone är kall som sten. Läste också att man kan reparera en repa i Corian med sandpapper... skulle aldrig få för mig att dra ett sandpapper på vår glansiga Silestone (har visserligen inte en enda repa att reparera).

  Många skriver att Corian och Hi-Mac är väldigt lika med sina 65-70% steninnehåll.
  Och att Zodiac (med sina 92% kvarts) är mer lik Silestone (med sina 94% kvarts).

  Men det är tydligen samma tillverkare (Du Pont) för både Corian och Zodiac.
  http://zodiaq.se/Zodiaq/sv_SE/about_zodiaq/what_is.html
  http://corian.se/Corian/sv_SE/about_corian/about_corian.html

  Jaja, nu är ju detta inget forum för bänkskivor kanske :) Och detta kanske blev lite overkill om man inte är en "allt-eller-inget-människa" som jag. Men det kanske i alla fall kan upplysa någon som ska köpa bänkskiva att man nog ska jämföra materialen innan man bestämmer sig.

  SvaraRadera
 6. Hejsan!
  Vad är det för märke på köksfläkten på denna bild?
  Tack på förhand\ Kajsa

  SvaraRadera