tisdag 19 februari 2013

MOODBOARD FÖR SOVRUM I FUNKIS
Ganska ofta får jag förfrågningar från kunder som vill renovera och inreda i en speciell arkitekturstil som går igen med husets arkitektur. Jag gillar det. Visst kan och ska man blanda upp stilarna så att man har ett modernt hem anno 2013, med möbler som är både moderna och ärvda och inköpta under olika smakfaser i ens eget liv. Men man kan ju ändå hålla en stiltråd, framför allt i de fasta installationerna som hör huset till: som kök och badrum, snickerier, fönster och dörrlösningar, arkitekturdetaljer som eluttag och lampknappar etc. Då tror jag man behåller husets värde om eller när man säljer det. Den lösa inredningen (möbler, mattor lampor etc) är det ju lättare att göra som man vill med, men visst kan du hålla en arkitekturstil här med om du vill. Jag fick en förfrågan från en kund som ville inreda ett sovrum i funkisstil i enlighet med huset, så här kommer ett moodboard för ett sovrum som håller ganska strikt funkis!

Först och främst en minibakgrund; funkis föddes på 30-talet genom att ny byggteknik (armerad betong) gjorde det möjligt att hålla stora raka, öppna former. Rostfritt stål var nytt. Man hade länge diskuterat hur en modern arkitektur skulle se ut och man ville göra ett avståndstagande till de historicerande ornamenterade stilarna innan, så man sa nej till onödig snirklig dekor. Detta misstolkas ibland idag som att man hade helt rakt, tomt och vitt. Men nej, nej. Man dekorerade ändå men på sitt nya sätt. Man betonade byggelementen i sig med fantastiska materialmöten, smidesräcken (de hade hela kataloger på hur de skulle få se ut!), entrédörrarna, trappräcken och öppna spisar. Alla var de in i minsta detalj designade så att den inre arkitektoniska skönheten skulle synas. Funktionaliteten i sig.

Så i mitt moodboard för ett ganska rättroget funkissovrum har jag valt vita väggar, ekparkett (standard då), och framför allt riktiga arkitekturdetaljer som dörrtrycken och lampknappar från Byggfabriken. Med dåtidens klinkergolv som inspiration har jag valt en harlekinrutig matta från Chhatwal/Jonsson, en 30-tals Bestlite-lampa till sängen, en modern poster av en Arne Jacobsen Svanstol från Etsy/här, och så några kuddar i typiska funkisfärger. En zickzackkudde Afroart/My Tivoli, och en turkos kudde här. Sängramen bör vara träfärgad eller vit, och vara ganska rak som i bilden. Lycka till!Kollage studio karin, Bilder enligt ovan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar