söndag 17 februari 2013

LETAR EFTER MODERN - VINTAGE BALANSEN FÖR VARDAGSRUMMET
Jag sitter och drar upp riktlinjer i huvudet, inventerar vilken stil vardagsrummet kommer att få. Eller, hela hemmet kommer ju att ha en röd tråd, men framförallt i vardagsrummet som har burspråk och kakelugn och mycket snickerier ser lite för gammalgullig ut med några av våra befintliga lamp- och möbelval. Jag vill uppnå en balans mellan det moderna och det klassiska/ vintage formspråket och då gäller det att veta var man ska satsa på förändring. (Jag kallar slarvigt i detta sammanhang alla äldre stilar för vintage. Som med äldre haut couture kläder. Oavsett stilepok; vintage helt enkelt.)(och med modern menar jag efter den arkitektoniska termen modern, 30-talet och framåt)
Ovan en fantastiskt vacker miljö från Slettvoll. Men alldeles för vuxen för mig. Men nu har jag ju det arkitektoniska formspråket som rummet i bilden har (och älskar det), men vill betona mer modernt. Det som jag gillar i bilden ovan är den ljust grå väggen, vita snickerier (tror jag kommer ha ännu vitare snickerier), vita raka soffor och den moderna tavlan i högerkant. För att uppnå den modern-klassiska balansen just jag vill ha bör jag alltså: avstå från sirliga former i bord, avstå krulliga speglar och ramar och inga klassiska lampor. 
Denna kaxiga bild från &tradition älskar jag. Fin grå färg på väggen, cool soffa, härligt med det betonade kontrasterna i pallen och modern lampa av Arne Jacobsen. Att just de moderna formerna sticker ut i svart gör att de syns så bra i bilden. Vit rak tavelram. (Jag ska inte tejpa på väggen...)


...Så med lite tur och: vit soffa, kaxig svart kontrast, moderna lampval, modern konst, kantigt soffbord samt ljust gråa väggar med fräscha vita sekelskiftessnickerier (utan gulton) kanske det blir bra. Nu vet jag vad jag ska behålla och förändra. Ljust grå väggar som tänkt. Nya lampor in. Fram med kaxig svart kontrast. Byt soffbord. Behåll matta. Behåll soffa men klä om? osv... ;)Bild 1 kollage studio karin, 2 Slettvoll, 3 &tradition

8 kommentarer:

 1. Åh, följer din stiljakt med stort intresse då jag har precis samma " problem". Flyttade in i ett nationalromantiskt hus i december och många av mina möbler blivit lite för mesiga. Letar efter den perfekta mixen fortfarande även fast grå väggar, vita snickerier, vita soffor, rakt soffbord och svart bestlite golvlampa tillkommit. Nu behövs lite värme, kanske kuddar i lite jordiga toner. Vill bara säga att jag älskar din stil och kommer följa fortsatt renovering med stort intresse! Tack!

  SvaraRadera
 2. Hej Ida, det låter som om din smak ligger väldigt nära min :)) Roligt att du följer bloggen :)

  SvaraRadera
 3. Jag vet inte hur många gånger jag har varit inne på din blogg nu :)! Jag är så glad att jag ramlade in på den! Din stil tilltalar mig ”spot-on”! Bor i en nationalromantisk våning i centrala Stockholm med 4 kakelugnar (vita, grå, duvblå), bröstpanel, vita och grå väggar. Stilren helhet utan några större krusiduller. Just nu genomgår både våningen och så gott som hela möblemanget en total make over! Jag känner att jag behöver få in den där rätta touchen i hela våningen där vintage möter modernt som du skriver...men ack så många svåra beslut. Jag fortsätter att läsa din blogg för inspiration och ”braiga” tips. Tack! / Helene

  SvaraRadera
 4. Tack Helene!! :) (glad av beröm och välkommen att hitta inspiration på min blogg :) )

  SvaraRadera
 5. Hej! Jag försöker bestämma mig för en grå färg till mitt vardagsrum/sovrum. Jag gillar verkligen färgen på den moderna bilden. Tror du att den kan överensstämma med S1500-N, eller är den ljusare eller mörkare? Jag har för tillfället fem grå färgprover på mina väggar, plus en gråspräcklig gammal tapet under, och nu vet jag varken ut eller in. /Desperat

  SvaraRadera
 6. Vilken toppenblogg, förresten!

  SvaraRadera
 7. Hej Moa, jag tror att den har mer gult än den neutrala.... prova 1502-Y, eller om det blir för mörkt, en blandning mellan 1500-N (som är neutral och kan bli blå i vissa rum) och 1502-Y. Antingen köper du två prover och provar själv, lika stora små byttor och häller ihop. Sen kan färghandeln hjälpa dig om du säger att du vill ha hälften hälften. Men prova den rena 1502-Y också, den är fin i vissa rum där den inte drar åt blått (ex norrlägen....) eller där det är många fönster med dagsljus som "kyler ned den.) Ja, med grått kan man aldrig veta. Prova!
  Lycka till! Karin

  SvaraRadera
 8. Hej Karin! Vill börja med att tacka för den idéspruta som du ger med fin hand. Har inte vart inne här förrän jag var ute och letade taklampor och så kom din sida upp.
  Men det blev inte lampan som startade allt utan din målning av fogar.
  Jag hade jätteful fog på mitt hallgolv. Hörde mig för om kostnad för att bila bort klinkers men det var för dyrt.Läser om hur du målade fogen.
  Iväg till Bauhaus köper vit och ljusgrå färg. Hem tvättar av golvet och börjar måla 2 fogar . Det blev den ljusgrå färgen. Sen börjar min hall få en helt nytt utseende.
  Klinkers som sett smutsgrå ut fick ett pärlemorskimmer i nyanser ljusgrått vitt och ljusrosa. Målade listerna samtidigt. Nu skall badrumsdörren också bytas. Tack för alla goda råda och bra foton/bilder som hjälper till.

  SvaraRadera