fredag 4 april 2014

EN GLASVÄGG INOMHUS I KLASSISK STIL

Hej fredag! Denna vecka avslutas med att jag ritar en glasvägg jag bara kan drömma om, visionen om den är både storslagen och fin. Jag hoppas det går att genomföra. Utgångspunkten är ett hus med jugendfönster, fönter med stora paneler nedtill och en fyrdelad kvadrat i ovankant. Som på bilderna ovan. (Bilden med svarta spröjs har jag lånat från NYA RUM, fotograf Catherine Gailloud.) Och viktigt när man plockar upp arkitektoniska detaljer som fönsterdörrar inomhus är att titta på originalfönstren i fasaden. Inte bara välja på måfå och hitta en stil man tycker är snygg. Inte ändra spröjsstorlekar eller välja andra stilar det blir bara rörigt. Skall fönsterdörrarna kännas som en del av huset skall det följa karaktären, fönstren och proportionerna som huset har. Denna gång ritar jag ett förslag till en skiljevägg mellan kök och matsal, och mitt förslag är att skapa en öppen känsla mellan rummen men ha kvar den klassiska känslan av rumsindelning. Voila glasvägg. Jag tänker mig att yttervägg är den med vita fönster och spröjs, och glasväggen invändigt kan vara som inspirationsbilden med svarta spröjs. På min ritning ser ni hur jag ritat glasväggen; med träpaneler nedtill (så att köksbänkarna kan löpa hela vägen mot glasväggen) och glaspaneler hela vägen till tak. Och så överljus hela vägen över öppningen för att skapa riktig ordentlig glaskänsla! Jag gillar resultatet själv om jag får säga det :) Om nu kunden går för detta förslag så återstår bara att hitta en fönstertillverkare som kan tillverka dessa fönster. Och snickare för panelerna som jag lät löpa hela väggen runt matsalen. Ja, det var dagens behind the scenes, nu är det fredag folks!

Bild 1 hemnet, 2 Moderna Rum
Ritning studio karin

3 kommentarer:

 1. Det här var ju riktigt bra! Så vill jag ha det! Min tankar förs lite till ett bistro kök när jag ser glasväggen. Är förslaget att ha spröjsarna (eller ramarna kanske det heter) i smide eller i trä? Vilket som vill jag se det i verkligheten, hoppas det blir förverkligat!

  En helt annan fråga som jag sliter mitt hår över. Alla dessa shabby chic vitmålade möbler, kan man rädda dem? Jag vill ha en 'british colonial' känsla i möblerna och träet under är ju svårt att få fram igen så att man kan mörkbetsa det. Kan man åstadkomma samma könsla med matt svart färg? Isåfall bör man ha 'Vanlig' snickerifärg, linolja eller äggoljetempera för att uppnå just 'british colonial' känsla? Några andra förslag?

  Tack för en kanon inspirerande blogg!
  //Madeleine

  SvaraRadera
 2. Jaa, du Madeleine. Har man tröttnat på alla alla vita möbler, så har man ju som du nämner två alternativ. Att låta avlägsna all färg kan vara mycket jobbigt, luta av dem eller lämna in dem för att ta av färgen är kanske att föreslå. Kan vara jobbigt att få ett bra resultat att slipa av all färg om det är profileringar och träspeglar etc... Annars, visst, linoljemåla med svart färg, det ger i alla fall ett tyngre och sobert intryck. Lycka till!
  Karin

  SvaraRadera