torsdag 3 april 2014

VAD VILL HUSET HA FÖR STIL?

Bild Skeppsholmen

Hej torsdag! Idag vill jag passa på att lyfta fram detta äldre inlägg från 2011, ett fantastiskt karismatiskt hus i jugendstil som jag hittade på hemnet när det låg ute. Jag riktar det nu direkt till ett par kunder, som själva vet varför ;)


Hittade en villa i jugendstil och som inredningsarkitekt blir man så glad när ett hus har en genomgående stil ute och inne. Alla hus mår bäst av att få en inredning som passar både de inneboende men även husets karaktär. Det är alltid sorgligt att se någon av de gamla jugendvillorna i Saltis totalrenoveras i vit blank modern stil, very nu. Om huset säljs om 10 år står en köpare och undrar hur i hela fridens dar man tänkte när man gjorde detta? Har man vackra arkitektoniska detaljer så kan man försöka bevara dessa, samt tänka lite i husets stil korsmixat med modern stil för exempelvis kök och badrum. Med "stil" här menar jag den arkitektoniska formspråket huset har i original. Inte byta fönsterstil vid tillbyggnad exempelvis. Inte lägga blankt klickgolv i ett hus med bara tiljor och stavlimmad parkett. Husets arkitektoniska stil skall gärna användas som inspiration för fasta interiörer som kök, badrum, snickerier, platsbyggda detaljer. (Det lösa möblemanget mixas och matchas med modernt som man vill, det är inte det jag talar om idag.) Här en jugendvilla på Djursholm som renoverats varsamt och fått bibehålla sin karaktär, men ändå andas nutid och inte museumsinredning. (På denna bild gillar jag fönstren, och trappräcket. Bortse - eller använd som referens - från barngrindsförlängningen som troligen är temporär och som man säger på byggnadsvårdsspråk; "reversibelt". Dvs kan tas bort igen när man vill återställa till originalräcket.)
Huset är väldigt stort och dessutom rosa (men det får vara rosa, eller "ljusrött" som det troligen kallades när det putsades på sin jugendtid). När man närmar sig ett sånt här hus, och ser den fenomenala arkitekturen och går in...
....vill man gärna mötas av lite snickerier och vackra platsbyggda detaljer. Och ett fantastiskt trappräcke i original. Vi ser här mycket ljusare interiör idag, än de bruna original murriga jugend - eller sekelskiftesstilerna. Men det tycker jag är ok, korsmixa med nutid som sagt.
Detaljer som elementskydd får inte hoppas över. Och här finns mycket vackra fönsterbågar och fönstersättningar som inte behöver gardiner om man inte vill. Arkitekturen räcker.
Och så köksvalet; gärna i äldre stil med vad som ser ut att vara platsbyggt med utanpåliggande stommar, med lådor och dörrar liggande innanför stomsidorna. Detta är ju en typisk äldre stylingdetalj, men är kök som går att få i standard för nutid vad gäller komfort och funktion etc. Kvänum brukar ha sådana här kök.
Ljuvligt breda tiljor.
Och en liten hall wc med samma snickerifärg på bröstpanelen som trappan hade, grått. Snyggt snyggt. Uppmärksamhet på detaljer och en röd tråd, så lyckas man :)
Trevlig Söndag önskar jag er
Bild hemnet13 kommentarer:

 1. Visst är det fint när renoveringen går i husets stil. Om man vill ha ett alternativ till Kvänum så kan man titta på Lundins Kök. Ett par vänner till oss har byggt just ett sådant kök som du visar, där köksluckorna ligger liksom innanför stommen. Här kan man se fina bilder:
  http://www.lundinskok.se/?articleId=650&lang=SE

  SvaraRadera
 2. Jag blir lite varm inombords när jag ser ett så vackert hus som inte är osmakligt sönderrenoverat.

  SvaraRadera
 3. Ett helt fantastiskt hus! Hemtrevligt och tjusigt... Jag vill bo där!

  SvaraRadera
 4. Så snyggt! Det här gillar jag verkligen! :)

  SvaraRadera
 5. Ja tjejer, visst är det fint :) Smakfullt och elegant, men ändå nutida smak tycker jag.
  Linda, tack för tipset!

  Ha en bra dag alla :)

  kram Karin

  SvaraRadera
 6. Heja, heja precis min åsikt. Tänk om fler människor kunde se och lyssna till husets själ. Det är så sorgligt och se alla dessa sönderrenoverade lgh och hus som är renoverade i modern stil utan hänsyn till husets stil./Merja

  SvaraRadera
 7. Jättefint! Det vore kul att se ett snyggt exempel på ett 80-tals hus i tegel? Hur bör man tänka här och var är själen här? Tror att alla vi som har hus som ligger i "fel" tidsspann (dvs mellan 70-90 tal) skulle tycka vore kul att få lite tips.

  SvaraRadera
 8. Hej Karin, vi har ett hus som byggdes 1932, byggdes till på 70-talet såå svårt att hitta "själen" Dessutom tycker jag att det ser ut att vara mer 1920-tal, det ligger i Jönköping så kan ju vara så att de inte var så trendiga när de byggde 1932 så det blev 1920-tal?

  Tack för bra inlägg, de ger inspiration!

  SvaraRadera
 9. Haha, det var en rolig aspekt. Att de inte var så trendiga i Jönköping att de inte byggde 30-tal på 20-talet. Men nej, både 10-talsstilen nationalromantik och 20-talsstilen "Swedish Grace" släpade med i hela Sverige lite parallellt, och hängde med ända in på 30-talet. Speciellt i början på 30-talet fanns fortfarande 20-talsstilen. Så ditt hus är helt ok, inte icke trendigt för en 30-talsmänniska :) Funkisen som kom på 30-talet, smög igång lite på mitten slutet av 30-talet, och kom med full kraft på 40-talet. Och alla stilar levde lite egna liv och hängde med lite här och var. Som idag, det finns flera stilar som lever parallellt. När man talar om de stilar som rådde så var det eg endast den stil som var störst, den var alltså inte allenarådande. Hoppas du blev klokare. Och ang 70-talstillbyggnaden, ja antingen erkänner man den som den är, tillbyggnad a la 70 tal och gör det bästa man kan. Eller om man ändå behöver totalrenovera den delen kan man återskapa en liknande stil som huset har i övrigt dvs 20-talsstilen. Lycka till!

  SvaraRadera
 10. Catten - tack för din kommentar och input. Bra idé, jag skall hålla utkik efter bra exempel på 70-90-talsspannet. Anledningen till att jag inte visar det så mycket är nog dels att mina kunder inte haft dessa hus och jag därför inte gör daglig research där. Och dels för att att dessa hus inte är så exponerade i inredningsmagasin med fina bilder man kan låna, jag och har inte heller sett ett riktigt bra exempel på hemnet (ja, jag har ju inte plöjt hela hemnet, men när jag skrollar igenom har jag inte fastnat för något än). Men jag skall absolut hålla ögonen öppna för detta spann! Hoppas jag kan återkomma med fina bilder :)
  Karin

  SvaraRadera
 11. Catten, jag växte upp i ett fantastiskt fint 80-talshus i mexitegel kom jag just på. Så någonstans inne i mig bor en 80-talsfasälskare också :)))

  SvaraRadera
 12. Hej! Tittat på tidigare blogginlägg och undrar om du kan hjälpa oss med grå-vit färg som vi ska måla trappan i, som vi ska sätta in i ett gammalt 1920-tals hus. Hälsningar Maria och tack för underbar blogg!
  http://studiokarin.blogspot.se/2011/10/trappa-och-trapphall-sekelskifte-20-tal.html?m=1

  SvaraRadera
 13. Hej Karin! Eftersöker hjälp med val av färg till en sekelskiftestrappa dom vi tänkt måla grått. Har sett tidigare inlägg där du visade en sådan fin gråmålad, tror från Saltsjöbaden. Vad ska man tänka på vid val av färg för att få den fina vit-grå nyansen? Hälsning Maria

  SvaraRadera