tisdag 20 maj 2014

FÄRG PÅ DÖRREN TILL RÖTT HUS


Hej, jag fick en förfrågan om dörrfärg till falurött hus. Mycket riktigt har läsaren uppfattat att vita blev dörrarna långt senare. Vill man tillbaka till originalet på äldre hus (runt förra sekelskiftet) så var troligen dörren en helt egen färg, ev i kompanjonskap med fönsterbågarna/spröjsen. Troligen tog man lite vad som fanns till hands i färgväg, då man sett alla möjliga varianter. Ovan en vanlig variant, vacker blå dörr. Bild lånad r.
Eller en grön dörr. Bild lånad här. Denna dörr är nog lite åldrad linolja, lite kritad, så att den får det ljusa vackra färgen. Den var säkert lite mörkare när det målades på, allt upp till buteljgrön passar ju rött hus.
Och så ockra, som också var en variant. Bild lånad här. Här i området, där det finns många gamla röda hus, har jag sett alla färger ovan, samt en lite mer modern tolkning grå dörr. Om man inte vill ha ytterligare en färg på huset. Lite neutralt så där. Kan då även matchas med grå foder. Så, färg på dörren är en smaksak, välj den färg som får ditt hjärta att ticka, alla ovan passar!


1 kommentar:

  1. Åh, just ytterdörr tycker jag är svårt!! Vi har ett trähus från 20-talet som är målat i mörkbrunt med vita knutar, och såvitt vi kunnat forska fram är det originalfärgen, så vi vill inte byta (och den är snygg, dessutom!). Men hur matcha ytterdörr till det, liksom?? De flesta matchningar tenderar att dra åt jugend, och teakdörren som sitter nu känns som ett klart senare decennie! :D

    SvaraRadera