torsdag 8 maj 2014

TESTAR GULA FASADER
Jaha. Nähä. Nu har jag bottnat det här beslutet med att måla om huset med en byggnadsantikvarie, en klok kompis som sade att om fem år kanske jag ångrar att mitt nationalromantiska hus som stått herrgårdsgult ett helt liv bidde trendvitt. Och det kunde ju hon ha rätt i. Men jag kunde gärna få ljusa upp det :) Det fina i kråksången är ju att jag inte behöver måla om alla sidor på en gång, jag smyger igång tillbyggnad och gatufasader med ny gul, och uppdaterar baksidan sen. Och det behövs inte tre lager färg när jag inte skall måla vitt. Det kan räcka med ett kanske. Tänk vad pengar man spar då. Men nu skall alltså senap-smörblommegul bort, och det blir en mild gul på detta vill-vara-herrgårdsgula-hus. (Obs - huset på bilden är fortfarande ett typhus från Alcros färgsättningsprogram, inte mitt hus!) Ovan en gul ur den VITA samlingen fasadfärger; Alcro Champinjon, dörr Kapris. 
 Gul Champinjon och lite blekare dörr Djurgårdsgrön, vita foder.
Lite mer dämpad ljusgul, ganska ljusgrumlig. Alcro Akleja, dörr Kapris.
Och så den lite gladare ljusa gula. Alcro Cremegul, dörr Salamander.

Lite referensbilder på ljusa gula hus som jag gillar. Hittades här och här.
Här mitt älskade hus nere i vänstra hörnet. Med lite lite för stark gul fasad som vi har idag. Den upplevs...skarpare i verkligheten faktiskt. Nu... återstår provmålningar alltså och nyanser och beslut.
Bild via Alcro färgsättningsprogram


13 kommentarer:

 1. And the winner is... nr.2! :) Gillar det bleka, men ettan är fin också!
  Alltid svårt att se färger på bild, det blir alltid annat i verkligheten.

  SvaraRadera
 2. Hej Karin!
  Vilken härlig blogg du har! Jag älskar att läsa dina inlägg...men nu måste jag fråga: ska du verkligen måla hela huset med en plastfärg? Har inte tex Byggfabriken någon mer miljövänlig?
  mvh
  Anna

  SvaraRadera
 3. And 12 points from Fasons jury go to...

  Champinjon/Kapris

  :-)

  SvaraRadera
 4. Gillar de två sista alternativen som var väldigt snarlika, iaf på min mobil ;) Tror det blir kanon bra!

  SvaraRadera
 5. Hej och tack för omröstning!! :))) Det låter som att blekare gul är favorit, vad roligt. Jag skall måla upp ett gäng test på väggen så klart!
  Anna - tyvärr är systemet som huset är målat på redan akrylfärg, så jag håller fortfarande på att undersöka huruvida man skall måla över med en linoljefärg eller inte... Men faktum är att effekten av linolja - dvs gore tex andas effekten - redan är körd eftersom plankorna har målats en gång. Och när man målar om skall man gärna hålla sig till samma system som underliggande för att få det att fästa. Nya delen, tillbyggnaden som inte syns på denna bild för den var inte byggd än, kommer glädjande nog att målas på det trärena med linoljefärg. Så det blir ett 50-50 hus, hälften med tidigare sorters färgval för hållbarheten och nya delen linoljemålad. Och när vi i framtiden en gång byter eller låter renskrapa panelen på gamla delen så blir det linolja även där... :)
  Karin

  SvaraRadera
 6. Vad kul att se färgerna på huset, det blir så tydligt då! Gillar också den blekare, aklejan drar lite åt rött, iallfall på min skärm. Bor själv i ett nationalromanntiskt rött hus, men är sugen på att byta ut den moderna vita dörren som förra ägaren satte in. Har du nåt bra tips på färg? Är lite inne på mörkt grön eller gul ockra? Har du tips någon bra dörrtillverkare i rockärmen? tack igen för en inspirerande blogg!

  SvaraRadera
 7. Anonym, jag visar lite alternativ i ett inlägg! Kolla nyss inlagt, inlägg om dörrar :) Tack för inso till inlägg :)
  Karin

  SvaraRadera
 8. Hej,

  Vi ska måla husfasaden i S1010Y, alltså en ljusgul färg med lite grönton. Vi ska ha vita foder och knutar, men funderar på om vi ska ha en tredje färg på spröjs/fönster. Finns det någon du tror skulle funka eller är det bättre med vitt?

  En annan fundering är om det kan fungera med en svart dörr eller om det blir för skarp kontrast?

  SvaraRadera
 9. Hej Anonym, färgen 1010-Y är mycket riktigt en ljust gul färg, men något grönt har den inte i sig. Kanske menar du gul? :) 10 står för 10% svärta, 10 står för andelar färgpigment och Y står för Yellow. Hade du haft grönt i så skulle den slutat på något med G, ex Y50G som är mittemellan gul och grön. Eller bara G. Så en gräddigt gulvit färg gissar jag att det är, låter verkligen fin i alla fall! En tredje färg till fönsterbågarna ("innersta färgen" mot själva fönsterglaset) och spröjsen är ljust grön/lindblomsgrön/djurgårdsgrön (den sista är lite för mörk kanske för så ljus gul..) eller gröngrå, eller grå. Har även sett med engelskt röda bågar och spröjs till vita foder och gul fasad. Men jag gillar den gröna eller den grå skalan till gult! Jag provade svart dörr, men hade då fortfarande så starkt gult hus att det såg ut som en humla. Eller AIK ;) Så jag kunde inte ha det. Föreslår samma färg som du tar till bågar och spröjs för att inte ha fyra färger! Tre är nog :) Lycka till// Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för synpunkterna! Det stämmer att färgen inte är grön, den är nog bara mindre röd än många andra gula toner. Vi får välja om vi ska ha en tredje färg på fönster och då ha samma på dörren, eller ha vita fönster och en svart dörr istället. Fyra färger är för mycket :)
   Vi ska titta på de färgförslag du gav. Tack än en gång! /Sofia

   Radera
 10. Hej! Håller precis på att måla om vårt 20-tals hus efter sjuttielva turer hittade vi ljusockra hos måleributiken i Alvik. Lagom ljusgul och tidstypisk, kanske kan vara ngt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för tips! Vi har nu valt och målat, och ja det stod mellan två "äkta pigment" till slut, guldockra och järnoxid... Linolja alltså. Skall uppdatera status hur långt vi hunnit så att läsarna ser :)
   /Karin

   Radera
 11. Hej! Tack för en fin blogg med mycket inspiration!
  Vi ska måla vårt hus och är sugen på att ta den cremegula färgen med den gröna Salamander dörren men undrar om färgen på fönterbågarna på det exempelhuset. Är de gula eller gröna, svårt att se på bilderna. Vilken färg är det och vilken nyans?
  Vi har även uthus som ska målas, vill ej ha sammafärg utan vill att det ska bryta av , fundrrar ex på nån form av grå med samma gröna färg på fönster och dörrar, vita foder och knutar på både huset och uthusen. Förslag på grå färg eller enhelt annan färg. Huset ppåminner om ditt i stilen. Vore jättetrevligt om du kunde ge dina smakråd och tips :) Tack på förhand!
  Mvh Linda

  SvaraRadera