torsdag 30 oktober 2014

HÅLLBAR FRAMTID ÄR NU
Hej torsdag! Ni som följt mig länge, vet att jag brinner för ett hållbart synsätt på inredning. Men det finns tusen saker att ta hänsyn till. Val av färg. Val av möbler. Val av material. Val. Val val.  Min allra starkaste och enklaste ledstjärna till råd är mitt eget och lyder så här: Kvalitet över kvantitet. Det betyder:

Sålla. Välj dina inköp med omsorg. Sålla i hur många inköp man gör, och hur ofta, och spara hellre och spendera pengarna på de kvalitativa varor som man vill ha, och inte på billiga quickfixes/kopior som man lika gärna slänger nästa månad. Sålla också i vad gäller kvaliteten på dina inköp, se över materialvalet.

Materialval: Just här kan man kanske tycka att det är svårt att ta till sig all information som svämmar emot en. Men man kan börja med de enklaste råden, som att minska inköpen av plast - ni vet plastkontinenten som flyter runt i havet... så deprimerande. Dessutom svårt för konsumenten att komma ihåg vilken plast som var cancerogen/könshormonstörande och vilken som inte är det... Bättre att låta bli m a o. Välj leksaker hellre i annat material, i köket välj glas och rostfritt. Och när man köper textil kolla efter ekologiskt eller miljömärkt så slipper ni ta in miljöfarliga kemikalier i hemmet och ni har ej heller bidragit till att textilarbetare i tredje världen har jobbat med cancerogena ämnen etc.

Matmarknaden har varit eko på spåren längre. Men även inredning-, pryl- och accessoarmarknaden följer efter. De stora kedjorna följer våra köpmönster och eko-val, och det dyker upp massa miljösmarta varor. När det är så mycket lättare att göra bra val som kanske bidrar till en ljusare framtid tänker jag att det är inte så illa att kunna ha framtiden i sin hand nu! Dina avtryck nu lämnar fotspår sen. Åhlens till exempel, har tagit fram sortiment för nästan husets alla rum, som är miljömärkta och hållbara val. De har dessutom fått snygg design, vilket är en bonus :) Måste inte vara uggletomte för att inreda hållbart! (Alla produkter som märks "bra val" ser ni här.) Själv har jag spanat in eko-lakanen i kollaget ovan, grå Vide. Och ett gäng handdukar blir det nog framöver. That's all folks, keep up the good work.Kollage studio karin/ Bilder via Åhlens

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar