tisdag 31 mars 2015

FLITENS BORDSLAMPA

Hej tisdag! Ju tystare det är på bloggen, desto hårdare jobbar jag i övrigt med min arkitektbyrå och mina uppdrag. Det blir lite tight om tid ibland. Just nu lyser flitens lampa (ha...ha) och jag letar bordslampor till ett moodboard med produktspecifikationer till ett advokatkontor i stan. Bordslampan skall vara snygg i en entréhall, på ett litet sidobord med stilleben-av-lampa-vas-med-blommor-hög-med-magasin, ni vet. Snygga bordslampor som tål att möta kunderna. Det här med lampval är klurigt, både behovet eller typ av belysning skall man tänka på, samtidigt som vad stilen/konceptet på lampan säger och förmedlar. Först ut är Speak Up från Ebb&Flow, mycket snygg tycker jag. Känns ganska kaxig, lite modern, men gör sig ändå bra i ett utrymme med designklassiker som andas stil. Ger inte så mycket belysning dock, då det är mer en dekorativ dämpad glödlampa som glöder där inne i glaskupan. Hade belysningen varit toppen, hade lampan troligen bländats. Så, detta är mer en dekorlampa där man har i övrigt ganska ok belysning.
Typ av hallbord som skall finnas i entrén; snyggt blomsterarrangemang plus småplock plus plus stor tavla på svart hallbord - check. Bild lånad från Layered

En favorit som inte behöver presenteras; Bestlite från Gubi. Alltid ett säkert kort. Tidlöst snygg och personlig favorit. Passar i alla miljöer, och stil har denna lampa verkligen. Mässingsversionen är inte originalet, det är krom. Men med mässing blir den mjukare och ger en varmare atmosfär. En metallskärm skall man komma ihåg, lyser dock bara nedåt. Dvs har riktat ljus. Så om man vill ha generellt ljus runt bordet lampan placeras på får man välja en annan lampa/skärm. Snygg även släckt.
Bordslampa Peggy. Ganska retro, eller 50-tal. Lite samma funktion som Bestlite, dvs riktat ljus och en dekorativ lamparmatur.

En budgetvariant om man jämför med övriga lampor i inläggets urval är denna; Housedoctors Game Table Lamp. Nätt och trevlig skärm tycker jag.
En bordslampa som syns ordentligt och som är riktigt kaxig och med sin ståtlighet verkligen säger hej och välkommen, är denna designklassiker. PH bordslampan, som nu kommit i koppar. Fantastisk skapelse, som lyser både uppåt och nedåt med generellt ljus och riktat ljus, och som dessutom är vacker att se på. Klassisk som få, verkligen. Men i koppar är den ganska dyr, till och med så att den vanliga PH bordslampan...
....känns som ett kap i jämförelse. Och den svarta är inte heller galne-gunnar-prissatt. Båda PH bordslamporna funna här.
En modern sak, mässingsrör och glödlampa. Snygg på bild, men kom ihåg att en naken glödlampa kan bli lite bländande om den är för stark, och en sådan här lampa göre sig bäst när den får vara ganska dimrad. Funnen här


Trevligaste och behagligaste skenet ger ju en tygskärm. Men de blir ofta ganska mesiga, för att det foten är lite tråkig. Här har jag hittat en svart elegant träfot med mässingsdetalj från Svenskt Tenn, och matchat den med en vit skärm. (Kombinationen fanns inte på hemsidan så därför har jag klippt ihop två olika lampor.) En klädd skärm ger ett väldigt elegant och vuxet uttryck. Ja, det var några bordslampor, får se vilken som landar på moodboardet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar