torsdag 26 mars 2015

INSPIRATION FÖR FUNKIS BADRUMHej torsdag! Just nu håller jag på med ett par olika badrum i funkisstil, och samlar därför inspirationsbilder på "uppgraderad modern look för badrum som kan passa i funkisarkitektur", kan man säga. Jag gillar ju att ta avstamp i originalarkitekturen, men jag vill inte inreda museialt för vi har ju inte samma smak, belysning, krav på material etc etc som för 80 år sedan då funkisen begav sig. Funkisens signum är att inte överdekorera med profiler och svulstigheter, utan det var en reaktion mot de dekorerade decennierna innan 30-talet. Men naket, tomt, vitt och stramt är funkis verkligen inte! Nä, funkis från 30-40-tal lägger stor vikt vid gedigna materialval, låter materialövergångar och ytor utgöra dekor i sig. Det är kvadrater, rektanglar, meandermönster, och så den enda ena runda detaljen i arkitekturen. Den enda runda detaljen kunde variera i storlek från att vara ett fönstret i entrédörren, till att på ett annat hus vara en hel rund balkong eller ett runt "torn" i hörnet på huset. Hexagonformerna som i bilden ovan är nog egentligen mer 20-talsgrace, men den "ärliga" dekor som uppstår i de vita väggplattorna med mörkgrå fog är väldigt funkis. Tillsammans med de avskalade enkla linjerna, och den runda spegeln, skulle absolut detta badrum kunna kvalificera sig som funkis. Dekorerat, men i funkisestetikens enkla ton, så en uppgraderad modern funkislook tycker jag.
Detta badrum är också lite halvvägs mellan 20-talsgrace och 30-talsfunkis. 20-talsgrace med halvkakel satt i halvförband (som tegel), men väldigt 30-talsfunkis med de grafiska linjerna i den roliga sättningen "upp-och-nedvända-L-formade" linjer. Och det vita kaklet med mörka fogar, igen. Badrummet ovan är väldigt likt detta badrum som jag visat tidigare.
Grafiska linjer igen, men mörka plattor och ljusare fog. Välj inte vit fog, det blir gult i duschen... Välj hellre den ljusaste grå om du vill ha ljust.
Snyggt och grafiskt. Möjligen är denna inspirationsbild mer duglig för ett sekelskiftesbadrum som i funkis med sina halvkakel. Men med kvadratiska plattor på väggen hade det funkat klockrent i nytolkad funkis!
Så här såg garanterat inte ett funkisbadrum ut på 30-talet, det skulle gärna ha adderat en färg som grön eller röd. Men det fanns garanterat kvadratiskt kakel i funkisbadrummet. Och gärna svart-vitt rutigt golv. Här är en modernare tolkning, det svartvita minus accentfärgen. Va, det är väl inte så ovanligt, säger ni, svartvitt!! Jag vet, men detta badrum har lite drag i sina grafiska linjer så jag klassar det absolut inte som ett tråkigt svartvitt badrum. Nej, ett modernt- slash funkisbadrum tycker jag.
Kvadratiska funkiskakel i halvförband med mörk fog och den enda runda detaljen.Vill man addera färg i badrummet så kan man lätt göra det med duschdraperi. (Dörrbladet skall nog få vara samma färg som resten av huset...)
Kvadratiska rutor (golvmosaik) med korrekt stil i lamporna; 30-tals Bestlite!
Ett badrum som lutar sig åt det med moderna hållet med sina förenklade strama linjer. Detta badrum med ett svart-vitt rutigt golv hade varit fantastiskt i ett funkishus!
För ett genuint funkissignum är ju det rutiga golvet. Med ett rutigt golv (svart-vitt, eller röd-vit, eller grön-vit, eller grå-vit) kommer man långt om man vill puffa sitt badrum i funkisväg.
Och så måste jag ju visa musealt korrekt funkis. Originalfunkis utan 2015-filter. Detta badrum är ett genuint 30-talsfunkisbadrum, med helt korrekta färger och plattstorlekar. Och det är ju här inspirationen tar sin avstamp, även om jag gärna uppdaterar arkitekturstilar och blandar upp dem med lite nutidssmak. Denna bild kommer från Byggfabriken.
Bild 2 thisoldapt.tumblr.com, 3 bestpinit.com, 4 desiretoinspire.net, 5 arkpad.com.br, 6 nylafreedesigns.com,  7 houseandhome.com, 8 homeadore.com, 9 scandinavianlovesong.com, 10 woonblog.typepad.com, 11 Byggfabriken

4 kommentarer:

 1. Härlig badrumsinspo! Jag har en fråga som du kanske vill ta upp. Det nu "populära" med kök utan överskåp. Jag har fått ett sådant förslag men är osäker på om det är praktiskt. Hur ser du som arkitekt på det, kommer man sakna överskåp till glas etc?

  Tack på förhand! /Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, mycket bra fråga, jag kan försöka hitta bra bilder och skriva ett inlägg om det. Men naturligtvis måste köket utredas så att man har plats för allt! Ofta är de kök utan överskåp du ser i magasin inte hela köket, det finns säkert en högskåpsvägg ur bild som man inte ser. Har du bara en vägg till kök, så kommer du nog att få allt för lite utrymme för köksvaror om du väljer ett kök utan överskåp. Men som sagt, varje persons kök utreds utifrån behovet, platsen som finns, hur många man är, etc etc. Mvh Karin

   Radera
 2. Hej, jättefina badrum. Vet du möjligen varifrån handfatsmöbeln i bild 1 och 8 kommer ifrån, eller var det finns liknande? Mvh Ulrica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag kan mycket väl tänka mig att det är custommade, många av kommoderna ovan. Dvs, smed och snickare. Den med bestlite-lamporna är tex bara träreglar med en marmorskiva på, och naturligtvis ett hål ursågat i marmorn för kran och rör. / Karin

   Radera