måndag 11 maj 2015

BELYSNING ÖVER KÖKSBÄNK UTAN ÖVERSKÅP
Hej måndag! Idag var jag hemma på rådgivning i ett kök, och vi diskuterade framförallt belysning över arbetsbänk utan överskåp. Jag insåg inte att jag hade så många åsikter om detta. Men som vanligt tyckte jag ganska mycket :) Och jag inser hur många varianter som finns. Det är en del. Hur göra bäst? Vad blir snyggast? Mycket handlar om ifall väggen vid arbetsbänken har ett eller flera fönster, inga fönster eller består av bara fönster... Finns överskåp/väggskåp så självklart fäller man in arbetsbelysning under dem. Som ovan. Spots under väggskåpen syns inte, och man kan snyggt växla till synliga armaturer i fönstret. Första exemplet alltså: om det är ett enda och ganska stort fönster samt är kort arbetsbänk att belysa - då räcker det med en eller två st nedpendlade armaturer från taket i fönstret. Köksbänken får nog med belysning från väggskåpens spottar och fönsterarmaturerna. Bild och lampor från Gubi.
Andra exemplet. Inga fönster. Nu kan man göra som man vill med belysningen från ovan. Antingen sätter man armaturer en bit upp på väggen. Eventuellt dekorativa armaturer med lång arm som ovan (Bestlite)....
....eller dekorativa armaturer med kort arm, eller rent av dikt an väggen. Armaturerna ovan kommer från Lampe Gras.
Har man osymmetriskt på väggen med fläktar och/eller hyllor, så kan lamporna monteras på väggen riktigt högt upp.
Om det är fönsterytor och  väggytor blandat då? Som här? Så var det där jag var idag och tittade. Ja, ett är säkert; blanda inte olika sorters dekorativa armaturer så tätt intill varandra. Med väggsnuttar och fönster och hyllor och fläktkåpor om vartannat, skall man inte förstärka den osymmetri som råder i ett kök med att växla mellan nedpendlat i fönstren och väggmonterat däremellan. Så antingen väljer man bara väggarmaturer (mellan fönstren). Men här ovan finns för lite väggar att sätta armaturer i. Här ovan är nedpendlat bättre, och väggsnutten mellan fönstren fick en hylla istället.
Men om man vill belysa mer/tätare och inte utelämna väggpartierna. Och man har både fönster och väggsnuttar? Inte blanda armatur nära inpå varandra, som sagt. Det här är ett riktigt bra exempel som visar vägg som växlar mellan fönster- och väggpartier. Behåll symmetri genom att välja samma armatur, bara nedpendlat, både framför fönster och väggsnuttar.
Likadant exempel; fönster och väggpartier växlar, men symmetrin bibehålls med likadana armaturer.
Vill man inte pendla ned alls, eller ha monterade armaturer på väggarna, kan man givetvis gå hela vägen upp till taket och placera takspots. Här har Daniella Witte fotograferat (hittat här) ett kök med porslinssocklar i taket direkt ovanför arbetsbänk. Då slipper man också ta beslut kring vad göra vid fönster och vad göra vid vägg. Man bara sätter dit så många ljuspunkter i taket som behövs. För att förstärka att det är arbetsbelysning över köksbänken (eller rent av döljer installationer som går i tak-vägg-mötet) finns ett nedpendlat tak direkt ovanför arbetsbänken, som porslinssocklarna sitter på. I övriga taket, det generella kökstaket, har man växlat till diskreta infällda spottar. Barely-there, bara för takbelysningens skull. Snyggt. Ja det var lite om köksbelysning! :)
1 Gubi, 2 pinterest, 3 cocolapinedesign.com, 4 pinterest, 5 Kvänum,  6 femina.dk, 7 kvanum, 8 mydomaine.com/fotograf Daniella Witte


3 kommentarer:

  1. Det ger ju helt klart ett luftigare intryck. Snyggt helt enkelt! : )

    SvaraRadera
  2. Det kan bli hur snyggt som helst med sådana lampor, som du så elegant demonstrerar här. Tyvärr älskar jag mina toppskåp alldeles för mycket för att själv installera den här sortens belysning!

    SvaraRadera
  3. Hej och tack för en bra artikel! Jag har ett kök som ser ut som det sista, längst ner. Lite sekelskiftesstil, tre fönster, inga överskåp. Kakel upp till övre fönsterkant. Kommer ha likadan belysning vid köksbänkssidan, nerpendlat. Däremot, hur gör man när man ha köksö, samt även köksbord intill. Blir det rörigt med olika armaturer även där?

    SvaraRadera