onsdag 19 februari 2014

HÄNGA LÅNGA GARDINER MED TAKLIST ELLER STUCKATURHej! Jag får ofta och många frågor kring gardiner. Vet inte varför det är så, det kanske ÄR svårare än det verkar? Eller så finns för många olika arkitekturstilar och fönsterbågar och foder och stuck eller inte stuck eller taklist eller moderna fönster eller fönster med snedtak eller hissgardin eller lång gardin... Ja, jag fattar att det blir kanske för många alternativ att ta hänsyn till för att ha koll på allt. Så här kommer ett svar på en av alla de gardinfrågor som haglar in :) Hur hänga gardin om man har stor, tjock, profilerad taklist? Att hänga i taket gör ju att gardinen hamnar en bit in i rummet. Så det går inte. Gardinen skall ju hänga under taket (så klart) och en profilerad taklist som denna är ju en sådan integrerad del av taket, så det känns självklart att gardinen skall hänga UNDER taklisten och på så sätt ha ALLT som uppfattas som tak ovanför sig. Så häng gardinen under taklisten. Skena eller stång går bra med båda. Här ett snyggt exempel med gardinstång. Bilden är lånad från sneak peaken av nya RUM ID, som man kan kika på i sin sneak-peak-helhet här. Jag gillar det oblekta tjocka linnetyget! Jag stod senast idag på en hemkonsultation hemma hos en kund och talade om precis denna typ av gardin. Så om du ser detta, så här skall det vara :)Bild via RUM ID10 kommentarer:

 1. Amen fasen Karin, jag som precis bestämt mig för en takskena efter mycket om och men och så kommer du och läxar upp en (i vanlig ordning). Bor i en 20-tals lägenhet vars tak "går ner" nån decimeter på väggen, eller hur man skall uttrycka sig. Kanske får bli en gardinstång då istället trots allt. Och linnegardiner. Vita.

  SvaraRadera
 2. Hej! Här kommer en till gardinfråga... (Jag har läst dina tidigare gardin-inlägg men inte lyckats hitta svaret på just den här frågan...) Jag ska sätta upp gardiner i mitt sovrum och skulle vilja att de går från golv till tak à la hotell-stilen. I mitt fall är det inte en tjock, profilerad taklist som ställer till det, utan att taket känns ganska poröst och jag vet inte om vi vågar fästa något i det. Dessutom är det liksom rundat mellan vägg och tak, som att man har spänt en duk eller liknande, så även om vi skulle fästa något i taket skulle vi inte komma ända intill väggen... Så jag antar att vi blir tvugna att fästa stången/skenan i väggen. Hur gör man då för att det ska bli snyggast och för att bäst uppnå den här "gardiner-från-golv-till-tak-känslan"? Jag vill ju helst att man inte ska se någon stång eller skena när gardinerna är isär, men jag inser att det nog är omöjligt... Men vilken lösning tycker du är bäst? Vi ska ha två gardiner, en tunnare och en kraftigare. Stång eller skena? Och hur och var bör den fästas? Jag skulle vara jättetacksam om du ville svara. :-)

  SvaraRadera
 3. Hej! Måste fråga dig om du vet vart jag kan hitta ett soffbord liknande detta; http://studiokarin.blogspot.se/2013/01/elegant-vardagsrum-och-lampa-over.html#comment-form

  Har hittat på en del sidor, men tycker de varit lite väl dyra... Tycker ändå inte konstruktionen ser sååå avancerad ut... ;) Tack på förhand!

  SvaraRadera
 4. Julia, du får göra som på bilden här ovan, fästa så nära rundnigen det går! I väggen alltså. Och välja en skena som är snygg nog att se när det är fråndraget.
  Martina, din länk verkar inte fungera...

  karin

  SvaraRadera
 5. Haha, oj förlåt Jonas! Men det låter som att du är inne på rätt spår med vita linnegardiner och - om du har för mycket taklister som går ner - sätt under. Har du så att du kan täcka dem kan du sätta från tak! Det beror lite på hur stor och oformlig taklisten är, mer som stuckatur = nedanför, bara vanlig taklist = går bra från tak också. :)

  Karin

  SvaraRadera
 6. Tack för detta inlägg! Och jaa, det är svårt med gardiner! Jag funderar just på gardiner till sommarstugan, som har ett snedtak ovanför det ena ganska breda och stora fönstret. Har nu satt upp gardinstången så högt det går, så att änden på stången är rätt nära taket på fönstrets ena sida och har en del tak över sig på fönstrets andra sida. Gardinstången över det andra fönstret är givetvis på samma höjd, och det fick då ca 30-40 cm vägg mellan stång och tak över sig. Valde svarta gardinstänger i "smidesstuk" för att matcha svarta smidestakkronan och stockväggarna, men är osäker på resultatet...

  SvaraRadera
 7. Mia, det låter som att du fått till det så bra det går med snedtak. De är lite bökiga att få bättre än så, man får liksom ta den höjd som går :)
  Karin

  SvaraRadera
 8. Ok. Tack så mycket för ditt svar!

  SvaraRadera
 9. Vet du hur många gram/m² dina gardiner har? Alltså dina vita som du har i vardagsrummet (inte de på bilden ovan). Jag letar efter likadana men fastnar på g/m². Gillar det man sett av dina gardiner men det är svårt att se på en bild hur tunna de verkligen är, beror ju på ljuset. Kan det vara "silduk" som är ca 85 g/m² eller kanske 125 g/m². Och är de vita eller kritvita? Verkar va skillnad på det?

  Tacksam för svar!
  elin

  SvaraRadera
 10. Hej Elin, nej jag vet tyvärr inte det... Och jag köpte tyget för snart 7 år sedan, så jag kan inte kolla det heller :)
  Men det är ganska tunt, som silduk.

  Karin

  SvaraRadera