fredag 31 augusti 2018

MIN STILANALYS FRÅN FORMEXJag hann med Formex förra veckan. Och jag har hunnit fundera på vad jag tyckte... Formex utforskar alltid rådande trender med ett par utställningar. I år var det tre stycken stilutställningar, som jag presenterar längre ned. Man känner så klart igen trenderna, ifrån bloggar, magasin och på nätet. Det är så här det ser ut. Inga konstigheter. Men det som slog mig mest av allt denna gång, som en uppenbarelse, är att det är svaga stil-förskjutningar snarare än totala stil-ändringar! Man fortsätter att jobba lite där man är stilistiskt. Fast man förskjuter färg/ form/ stil lite... Grå bas förskjuts mot beige. Accentfärgen dämpad rosa som har använts så många år nu att vi knappt kan minnas en tid utan den får sällskap av andra rosa som djup burgundy och vinröd, färger som går hand i hand med de befintliga rosa kuddarna. Mässing är fortfarande mycket gångbart. Och för all del - silver och krom med! Det är genuina materialval fortfarande som råder, som matt ull och blank viskos, linne... stilhistoriska element som skulpturer fortsätter att synas. Och jag gillar det. Att stil-klockan saktar in är bara precis vad vi behöver, eller denna jord behöver. Vi behöver ju konsumera med eftertanke och med långtidsperspektiv. Och minsann, i ett av trend-tema-utställningen så talades det just om att vår överkonsumtion går mot medveten konsumtion! En bra känsla, tycker jag. Visst fanns det påtagliga nyheter också. Om något stack ut som riktigt nytt, trendigt och överrepresenterat så var det färgen grönt, grönt och grönt. Och arkitektoniska valv, samt stora överdimensionerade urnor. Och glöm inte din moderna konst. Bilden ovan från Frejas Boning visar  stilvalen korrekt, den bilden prickar in ganska många "rätt" både från stil 1 och 3 nedan. Alla de tre olika stilarna presenterar jag nedan, och sedan tar jag helg! Önskar er en trevlig fredag.

1) Botanical Baroque. (Överst till vänster.) Stilen är överdådig och med referenser till historien, yvig grönska. Dramatiska uttryck och man anar renässans, barock blandat med dekadent 70-tal. Det är lyxigt, och skimrar med mässing, sammet, blank marmor, speglar och sammet. Det är lyxigt ombonat, färgskalan går med mörk bas och accenter med dämpade pasteller som möter djupa färger som skogsgrön, fuchsia och lila. 

2) Tinted Love. (Överst till höger). Här är det positiv framtidstro, rebelliska färgmixar och överdimensionerade former. Klara starka färger, som skogsgrönt, djupblått och syrenlila. Glittriga detaljer, plexi, glas, paljetter. Teatraliska drag som arkitektoniska valv eller kolonner.

3) Crafts and Makers. (Nedre bilden.) Högklassiskt hantverk med naturliga material som står i fokus. Materialens egna egenskaper lyfts fram, det är gärna omålat och man ser de naturliga färgpigmenten. Här kommer även hållbarhetstänket in som mest, vi vill minska vårt fotavtryck på jorden och ändrar gärna vår överkonsumtion mot medveten konsumtion. Vi blandar slöjd, hantverk och design och vi låter oss gärna inspireras av naturen. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar