måndag 6 oktober 2014

INSPIRERAT SNYGGT BADRUM I FUNKIS



Hej måndag! Funkis tappar jag bort lite ibland på bloggen, men det är inte meningen. Jag älskar bra funkis lika mycket som sekelskiftesstilarna. Gärna 30-talsfunkis, den tidiga originalstilen. Då arkiektritades husen fortfarande och man lade stor vikt vid funkisens kännetecken; funktionen före onödig dekor. Men det betydde inte att allt var sparsmakat och "modernt" så som vi idag tolkar modernt. Idag är tolkningen ofta en urlakad, helt vit, stram, raka linjer, blek kopia av funkisen som original. Originalfunkisstil lägger stor vikt vid att använda material som dekor, göra fina materialmöten, skapa dekor just av funktionen. Som exempelvis finna en dekor i kakelfogen. Kakelfog = nödvändigt = godkänt och nödvändigt funktionsmoment = lika bra att framhärda och använda som dekor. Typ så tänkte en funkisarkitekt. Badrummet som jag såg på pinterest visar detta. Kakelfogen får bli finaste tänkbara dekor, och så är det ganska raka linjer i övrigt. Fina materialval skapar tyngd och karaktär åt badrummet. En enstaka rund detalj i alla raka linjer (alltid i funkis), i form av spegeln. Mästerligt monterade lampor ger en spännande look, funktionen i att man måste ha lampor har utnyttjats till att skapa dekormoment med lampsladdar och själva armaturen i svart. Mästerligt som sagt. Mässingsbeslag genomgående (både mässing och rostfritt går bra under funkiseran). Ett mosaikgolv till detta. (Men jag är allergisk mot "många fogar" för fogar är det smutsigaste och tyvärr det mest ohygieniska momentet i våra badrum, så jag vill alltid ha få fogar och stora plattor. Så jag hade personligen valt större plattor till golvet, även om detta är snyggt på bild.)





Lite lätt profilering på luckorna tillför karaktär. Vill man inte ha träfärg eller gillar mer monokromt, kan man istället ha kommod o neutral grå/vit/svart. Ovanpåliggande handfat och mässingskranar som kommer ur väggen. Och marmorskiva. Yummy Yummy, alltihop :)
Trevlig start på veckan på er!



Bild pinterest


3 kommentarer:

  1. Oppdaget bloggen din i dag, sååå fint du skriver. Veldig inspirerende. Synd å høre at du jevnlig er utsatt for kopiering og diverse. Jeg håper du blir ved med å skrive, jeg synes det er deilig med litt mer fordypning enn instagram kan gi. Et sånnt bad som på bildene over kunne jeg godt tenke meg her hjemme. Bor i en leilighet fra 1890, men bad og wc ble innlagt her rundt 1930 så det kunne på mange måter passe tenker jeg. Takk for super inspirasjon!

    SvaraRadera
  2. Tack Tina för trevliga ord! Och kul att du upptäckt bloggen :)
    Karin

    SvaraRadera