tisdag 28 september 2010

KÖKSLINJERNAHej tisdag!

Idag börjar en kanonhektiskt vecka, men ett litet snabbt inlägg hinner jag med. Jag tjatar ju om kökets linjer, och får en del frågor på det, och det kanske inte är så självklart för alla vad skillnaden gör? Jag ska därför vara opedagogiskt och visa ett dålig exempel idag....
Visst, snyggt kök, materialval och färger oklanderliga. Men LINJERNA! Ger mig huvudvärk, här har köket fått inte mindre än tre olika höjder under skåpen. Eller fyra t o m. Några skåp kommer långt ned, ett par är uppdragna över fönstret och spisfläkten har fått en tredje höjd. Och helt fritt upp till tak längst till hö som en fjärde höjd... Detta hade aldrig godkänts hos en arkitekt. Troligtvis är det ingen balk, utan bara en låda för fläktröret längst upp (en balk hade ju gått hela vägen) så den kan nog justeras lite uppåt. Eller så kan man ta ned skåpen lite "tajtare" till fönstret så klart.
Hur jag hade gjort? Jo jag hade låtit "balken" bli lite smalare och gå tvärs över hela väggen, lagt in höga skåp i en och samma höjd och låtit den skåpshöjden möta fläktens höjdlinje. Harmoniskt och "arkitektigt" :)
Så härBild justering studio karin

Nu ska jag ge mig av inåt stan och sen syna ett hotell.

Önskar dig en trevlig dag!

3 kommentarer:

 1. Haha, sånt kan verkligen reta mig med. Plus att de lodräta linjerna inte livar, skåpbredderna på under- och överskåp är inte desamma menar jag. Vad tycker du förresten om att blanda liggande och stående handtag? Tänker främst på överskåpen ovanför kyl/frys. Gillar inte riktigt att blanda.

  SvaraRadera
 2. Håller med att linjerna är mycket viktiga! Det är ofta det första jag tittar på på en köksritning. Jag tycker dessutom att det är viktigt att överskåpens och underskåpens lodräta linjer följer varann. Visst kan det bli en extra linje av en skåpsdörr men det gör ändå susen om själva stommarna är placerade rakt ovanför varandra. Håller med Jessica om att både stående och liggande handtag kan göra ett rörigt intryck. Särskilt på en sådan vägg där de angränsar till varann. Det märks inte lika tydligt om man bara tittar på väggen där fläkten sitter.

  SvaraRadera
 3. Hej tjejer, ni har så rätt! De lodräta linjerna är lika viktiga!! Det blir lite överkurs för endel, men jag är heeeelt enig. Tänk att lägga så mycket pengar på ett nytt kök och ha såna dåliga kökskonsulter (för NÅGON har ju ritat det)! Handtag är svårt, försöker alltid att undvika att blanda, men har man små minigrepp som är poppis nu så kan det vara för tungt för nyporna att dra upp en kylskåpsdörr... Men som ovan, att bara blanda liggande och stående handtag utan anledning - varför?

  kram och kul att ni reflekterade över inlägget :)

  SvaraRadera