torsdag 21 oktober 2010

ETT NYTT KÖKSJOBB


Bild Vedum


Det finns kök och det finns "bökiga" kök. Idag ska jag lägga in ett jobb jag precis har levererat, så att det hamnar i portfolion. (Ni är många som frågar om jag kan rita kök till er, så detta kan ju vara matnyttig läsning för er...) Det var ett kök som hade en extremt udda planlösning, då husets trapphall sköt in i våningens köksytrymme och gjorde det väldigt långsmalt. Kunden hade mycket lite förvaring, samt önskade fler platser än de 4 trånga som fanns.

FÖRE
Utrymmesanalysen visade: att väggskåpen slutade några decimeter nedanför taket, ett fristående kylskåp utan överskåp, ett skafferiskåp i hörnet var svårt att komma åt och tog utrymme runt bordet. Men det var vackert och gav ton åt sekelskiftesköket då det var byggt i vitlackad spont. Den känslan ville jag behålla.

FÖRSLAG
Det första förslaget är det enklaste, nästan samma planlösning. Men mycket mer förvaring då alla väggskåp får gå ända upp till tak, samt kylskåpet blir inbyggt och får plats med kyl, frys och ytterligare ett skåp. Skafferiskåpet i hörnet rivs för att ge plats åt en rymligare sittning. Det bästa av allt: det blir en platsbyggd bänk med skåp under = mer förvaring samt mycket effektivare sittning. Vi får nu plats med 6 st sittande.

Bild Vedum/ photoshoppad och ändrad av studio karin

Inspirationsbilden visar hur den nya effektiva sittningen skall se ut. Sponten som det vackra skåpet hade blir istället en fondvägg bakom soffan.

I det andra förslaget har jag ändrat ingången tillköket, och nu finns det plats för en motstående sida till köket med ytterligare arbetsbänk. Den inbyggda kylen hamnar även på den sidan, så vi får ännu större yta fri i sittdelen. Nu får det plats upp till 8 personer runt matbordet!
Den sista delen är den mest avancerade. Jag "viker ut" hörnet i kökplanen ut i inre hallen, och öppnar upp direkt mot den yttre hallen istället. Vi får då ett större, fyrkantigare rum. Nu finns det plats för ett längre L-kök samt 8 sittplatser runt bordet.

3 kommentarer:

 1. vad kul att kika på och inspireras av detta. Har själv nyligen iallafall försökt att rita om vårt kök med en tillbyggnad. Det är inte lätt!

  SvaraRadera
 2. Har själv suttit för skojs skull o labbat m vårt kök o Ikeas köksprogram, kul när man kan testa runt o se i 3D.

  Tack f härlig inspiration.

  SvaraRadera
 3. Vad roligt att ni fick inspiration, och lycka till med era kök :)

  SvaraRadera